Colemêrg 'kayyumu çek' diyor

Colemêrg kayyum prostesto yürüyüş

Colemêrg kayyum prostesto yürüyüş

  • Colemêrg'de irade gaspına karşı yarın miting yapılıyor. “Belediyeler halkındır, gaspa izin vermeyeceğiz” denilerek, kayyumun çekilmesi isteniyor. 

Colemêrg Belediyesi'ne kayyum atanmasına karşı “Demokrasi Yürüyüşü” devam etti. Mitinge katılmak için Türkiye kentlerinden de yurttaşlar, yola çıktı. 

Colemêrg Belediyesi'ne 3 Haziran'da kayyum atanmasına karşı yarın kentte “Belediyeler halkındır, gaspa izin vermeyeceğiz” şiarıyla büyük bir miting düzenleniyor. Mitingin adresi, Tekser Mahallesi'nde bulunan kentin girişindeki otogar alanı. Gerekli izinlerin alındığı miting, bugün saat 15.00’te başlayacak. Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Bedran Öztürk, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüleri Esengül Demir ve Çengiz Çiçek, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eşbaşkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar ve Keskin Bayındır ile DEM Parti Eşbaşkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan mitinge katılıyor. 

Mitingin hazırlıkları kapsamdaki Demokrasi Yürürüyüşü  devam ediyor. Şemzînan (Şemdinli) ilçesinde başlayan yürüyüş, Gever (Yüksekova) ilçesinin ardından Çelê (Çukurca) ilçesinde devam etti. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eşbaşkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar'ın da aralarında olduğu yürüyüşçüler, Çelê ilçesine bağlı köyleri ziyaret etti. Aşut köyündeki buluşmada konuşan DEM Parti Milletvekili Onur Düşünmez, "Kayyum gidene kadar bu yürüyüşü sürdüreceğiz. 13 Haziran’da Colemêrg’de mitingimiz var. Colemêrg halkının iradesini tanımamak, Kürt halkının iradesini tanımamaktır. Herkes bulunduğu yerden bu duruma razı olmadığını göstermelidir. Ne olursa olsun bu mücadeleden vazgeçemeyeceğiz. Kayyum düzeni ortadan kalkana ve bu irade gaspı sona erene kadar yürüyüşümüzü sürdüreceğiz” dedi.

Bir olursak yapamazlar

Yürüyüşçüler, daha sonra sırasıyla Zawîte, Minyaniş, Mêrgan, Gêman ve Deştan köylerini ziyaret etti. Ziyaretlerde konuşan DEM Parti Milletvekili Saruhan Oruç, “Kayyuma karşı itirazımızı bir kez daha dillendireceğiz, direnişimizi sürdüreceğiz. Bu bizim için özgürlük mücadelesinin devamıdır. Bu nedenle tüm halkımızı bu direnişe bekliyoruz” diye konuştu. Gêman köyünde bir yurttaş, şunları söyledi: “Belediye Eşbaşkanımız ikinci ayında görevinden alındı ve yerine kayyum atandı. Bununla yetinmediler ve 20 yılı kadar ceza verdiler. Bunun karşısında bizim direnişimizi katlamamız gerekiyor. Biz milyonlarca insanız ve bir olursak kimse bizim irademize kayyum atayamaz. Kimsenin bunu kabul etmemesi gerekiyor."

100 yıllık inkarın devamı

Yürüyüşçüler, yarın Colemêrg'e ulaşıyor. Kent merkezinde de mahalle mahalle miting çalışması yürütülüyor. Miting çalışmalarında yer alan DEM Parti Mêrdin Milletvekili Beritan Güneş Altın, kayyum politikasının 100 yıllık inkar politikalarının devamı olduğunu söyledi. Kayyum uygulamalarıyla Kürt kimliğinin hedeflendiğine dikkat çeken Güneş, "Halkımız, kayyumları iyi tanıdığından iradesinin gasp edilmesini kabul etmiyor. Bu nedenle bizler direniyoruz ve bu direniş sürecek. Bu uygulamanın tek nedeni var o da Kürt düşmanlığıdır” diye konuştu. Colemêrg’in sınır hattında yer alan bir kent olarak bilinçli bir şekilde tercih edildiğini söyleyen Güneş, Türkiye'nin 'sınır ötesi' saldırılarla kayyum atamasının bağlantılı olduğunu vurguladı. Güneş, "AKP sınırda ne kadar güç sahibi olursa Kürt'e karşı savaşta da o kadar güçlü olacağını sanıyor. Bu nedenle de kayyum için Colemêrg seçildi" dedi.

DEM Parti Colemêrg İl Eşbaşkanı Kadir Şahin ise tüm kent sakinlerini mitinge davet etti.

 

 

Diğer kentlerden de katılım

Mitinge katılmak için İstanbul, Ankara ve İzmir'den de yurttaşlar, otobüslerle Colemêrg'e doğru hareket etti. 

İstanbul'un Beyoğlu, Kadıköy ve Yenibosna ilçelerinden yurttaşlar, sabah saatlerinde Beyoğlu ilçesindeki DEM Parti binası önünde bir araya geldi. "Colemêrg ya me ye" sloganı atarak zafer işaretleriyle yola koyuldu. Kadıköy ve Yenibosna da bir araya gelen yurttaşlar, "Kayyumlar gidecek biz kalacağız" sloganı atarak, otobüslere bindi. 

Ankara'da DEM Parti il ve ilçe yöneticileri ile çok sayıda yurttaş da yola çıktı. Kurtuluş Parkı önünde bir araya gelen parti yöneticileri ile yurttaşlar adına açıklama yapan DEM Parti Ankara İl Eşbaşkanı Fatin Kanat, Colemêrg’de irade gaspına karşı yapılacak miting önemli olduğunu, belediye başkanlarının uydurma gerekçelerle görevden alınıp tutuklanmasını kabul etmediklerini söyledi. DEM Parti Üyesi Zeki Korkmaz ise İç Anadolu’ya sürgün edilen Kürtler olarak Colamêrg halkının isyanına ortak olmaya gideceklerini söyledi.

İzmir'de ise Colemêrg'e doğru yola çıkmak için yurttaşlar sabah erken saatlerde DEM Parti İzmir İl Örgütü önünde bir araya geldi. Colemêrg'e gidecekler arasında bulunan Musa Anter'in kızı Rehşan Anter, burada kitleye hitaben, "Biz de Hakkâri’deki canlarımız için gidiyoruz. Onlarla beraber olmak için gidiyoruz. Wan'ı nasıl aldıysak Hakkâri'yi de almaya gidiyoruz. Eğer birlik olursak her şeyi alabiliriz diye düşünüyorum. Keşke bunları yaşamasaydık. Başka şartlarla Hakkâri’ye gitseydik. Protesto ediyorum, bize bunları yaşatanlara lanet olsun" dedi. COLEMÊRG

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.