Dağlarda izlerini bıraktılar

Kadın Haberleri —

  • Dîdar Jînda, Colemêrgli. Genç yaşlarında düşman gerçekliğini tanıdı. Gerilla saflarındaki öncü kadınlardan etkilendi. Üç yıl devrimci gençlik çalışmaları yürüttükten sonra, 2013 yılında yüzünü dağlara döndü. Olmaz denileni olur kıldı, ardından büyük bir mücadele mirası bıraktı.
  • Derya Botan, Cizîrli. Gerilla hikayeleriyle büyüdü. Cizîr Özyönetim Direnişi’ne tanık oldu ve bodrumlarda canlı canlı yakılanların intikamını almaya yemin etti. 2015 yılında intikamını almak için dağların yolunu tuttu. Son nefesine kadar düşmana darbe vurmak için savaştı.

YJA Star gerillaları, Dîdar Jînda ve Derya Botan, Türk devletinin 13 Aralık 2018’de Medya Savunma Alanları’na yönelik saldırılarında şehit düştü. Dîdar Colemêrg’den, Derya ise Cizîr’den yola koyulup Kürdistan dağlarına yönünü verdi. Halkı için özgürlük hayaline sıkıca bağlandılar ve son nefeslerine kadar düşmana karşı savaştılar.

HPG Basın İrtibat Merkezi’nin (BİM) şehitlerini kimliği ve mücadelelerini paylaştığı açıklamasının bazı bölümleri özetle şöyle:

 

Dîdar Jînda (Zekiye Akın), Colemêrgli. Yurtsever bir ailede, Kürtlük bilincinin hâkim olduğu ve Kürt Özgürlük Mücadelesi’ne yoğun katılımların olduğu bir ortamda yetişti.

Erken yaşlarda devletin yaptığı zulme tanık olması ve yaşanan gerilla şehadetlerinden etkilenerek derin sorgulamalar yaptı. Sorgulama ve arayışlarına cevap olacak tek yerin özgürlük mücadelesi safları olduğunun farkına vardı; yurtsever devrimci gençlik çalışmalarında yer aldı. Çalışmalara büyük bir ciddiyet ve hassasiyetle katılarak önemli başarılar elde etti. Kadın özgürlük paradigmasına hayranlık duydu, toplumdaki kadın ile gerilla saflarındaki öncü kadın gerillalar arasındaki farkı anladı. Üç yıl yürüttüğü yurtsever, devrimci gençlik çalışmalarından sonra mücadelesini büyüterek gerilla saflarına katıldı.

2013 yılında Bakurê Kurdistan üzerinden gerilla saflarına katıldı. Bir süre Bakur alanında kaldıktan sonra yeni savaşçı eğitimi almak için Medya Savunma Alanları’na geçti. Gerilla ile karşılaştığı ilk andan itibaren gerillanın yoldaşlık ilişkilerinden büyük güç aldı. Yeni savaşçı eğitimlerinde gördüğü derslerle kişiliğinde köklü değişimler yapmak istedi. Özellikle kadın özgürlük tarihi ve Parti tarihi derslerinde derin yoğunlaşmalar yaşadı.

En olmazı başardı

Eğitimini başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra Medya Savunma Alanları’nın farklı bölgelerinde pratik çalışmalara dahil oldu. Eğitimlerde öğrendiklerine yaşamda uygulamak isteyen ve başarılı bir YJA Star gerillası olmayı hedefledi, PKK ve PAJK çizgisindeki net duruşuyla örnek bir militan oldu. Askeri yetkinlik kazanmayı hedefledi ve dönem taktiklerini uygulamak istedi, düşmana büyük darbe vurma arayışını her zaman canlı tuttu. Dürüst, sade ve kadın kurtuluş ideolojisindeki keskinliğiyle en olmaz denilen görevlere kendini önererek dönemin ruhuna göre bir katılımın sahibi oldu.

 

Gerilla hikayeleriyle büyüdü

Derya Botan (Melek Paksa), Cizîrli. Sistemin tüm kirli politikalarına karşı duyarlı olan ve tarihinde kahramanlıklar barındıran bir ortamda yetişen, geleneklerine göre bir karakter kazandı. Daha çocukluk yıllarında dinlediği gerilla hikayelerinden etkilendi.

Cizîr’in intikamı için

Faşist Türk devletinin Kürt halkına zulmünü gördükçe arayışlarına cevap bulmak için derin sorgulamalar yaşadı. Okul yıllarında yaşadıkları ve işgalci devletin yaptığı haksızlıklara karşı her zaman bir çıkış yolu aradı. Ailesinin geçimine katkı sunmak için mevsimlik işçi olarak farklı yerlerde çalıştı. Halkımızın emeğinin nasıl sömürüldüğünün ve sistemin bilinçli olarak Kürdistan’ın zengin toprakların gelişimini engellediğinin farkına vardı. Gençlik yıllarında Cizîr Özyönetim Direnişi’ne tanık oldu. Bu direniş gerilla saflarına katılımı için son nokta oldu. Özyönetim Direnişi’nde Cizîr’de bodrumlarda canlı canlı yakılanların intikamını almaya yemin etti ve 2015 yılında yüzünü dağlara döndü. 

Gerilla katılarak tarihi bir misyon üstlendiğinin farkında olarak hareket etti. Başarılı bir şekilde eğitimini tamamladıktan sonra Medya Savunma Alanları’nın farklı bölgelerinde devrim çalışmalarına dahil oldu. Düşmana olan öfkesini her geçen gün biledi, uzman bir gerilla olarak sürece cevap olabileceğinin farkına vardı. Büyük bir kararlılıkla uzmanlaşma eğitimlerine dahil oldu hem askeri hem ideolojik anlamda derin yoğunlaşmalar yaşadı. İşgalci TC ordusunun Medya Savunma Alanları’na dönük başlattığı operasyonlara karşı askeri yetkinlik ve ideolojik donanım kazanmış bir gerilla olarak en zorlu şartlara kendini hazırladı.

Emeğini yoldaşları devralacak

Özellikle kadın ordulaşması ve Jineoloji derslerinde derin yoğunlaşmalar yaşadı, başarılı bir YJA Star gerillası olarak eğitimini tamamladı. Şehit yoldaşlarına layık olma bilinciyle hareket ederek savaşın yoğun olduğu alanlara geçme önerisinde bulundu. Moralli, emekçi yapısıyla tanınan ve YJA Star kimliğinin gereklerini yerine getirdi ve mücadelesiyle her zaman değer yarattı.

***

Dêrika Hemko’nun gerillası

Xwînda Çiya (Necla Ahmed Silêman), Türk devletinin 4 Ağustos 2024’te Xakurkê’ye yönelik saldırısında şehit düştü. Xwînda Çiya, Rojava’nın Dêrika Hemko şehrinde yurtsever bir ailede dünyaya geldi. Rojava Devrimi’nin kıvılcımlarının yakıldığı 2011-2012 yıllarında kadınların toplumda gözle görülür bir biçimde etkinliğini artırması; devrime askeri, siyasi ve toplumsal anlamda öncülük etmeye başlaması onu derinden etkiledi. Şehirlerde, köylerde, kasabalarda kadınlara yönelik eğitim çalışmaları kapsamında YPJ savaşçılarının köyündeki öz savunma ve silah eğitimine katıldı.

Rojava’ya saldıran çetelere karşı kahramanca mücadele ederek şehit düşen savaşçılardan çok etkilendi. 2016’da yüzünü Kürdistan dağlarına dönerek gerilla saflarına katıldı. Medya Savunma Alanları’nın farklı bölgelerinde kaldıktan sonra 2020’de askeri akademilerde eğitime dahil oldu.

Kürdistan dağlarının arasında tek tek dolaşmak, her nehirden birer bardak su içmek, her ağaçtan bir meyveyi çantasına koymak için can attı. Böylesi güzel bir coğrafyayı düşmana karşı savunmak için büyük bir iddia ve kararlılıkla Xakurkê bölgesine geçti. Xwînda, yoldaşı Asrîn Bawer ile (Sevda Topçu), 4 Ağustos günü gerçekleşen saldırıda şehitler kervanına katıldı. BEHDÎNAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.