DEDAŞ nefessiz bıraktı

Azad Ay

Azad Ay

  • Şırnak’ın İdil ilçesine bağlı Karaxirab köyünde yaşayan 6 yaşındaki Azad Ay’ın solunum cihazı DEDAŞ’ın elektrik kesintileri nedeniyle yandı. Baba Nurullah Ay, "Oğlum hasta ve solunum cihazıyla yaşayabiliyor. Herkesin bu zulmü görmesini istiyorum” dedi.

Azad, Serebral Palsi hastalığı nedeniyle solunum cihazına bağlı yaşıyor. Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin sık sık yaptığı elektrik kesintileri nedeniyle Ay'ın solunum cihazı yandı. Maddi durumu iyi olmayan, Sosyal Sigortalar Kurumu’na (SSK) destek başvurusunda bulunan aileye “cihazımız yok” yanıtı verildi. 

Ne trafo ne yol geldi

Nurullah Ay, DEDAŞ'ın uygulamaları nedeniyle oğlunun hayatının riske girdiğini belirtti. Oğlunun tedavisi için zorlandıklarını, DEDAŞ'ın elektrik kesintilerinden dolayı cihazın da yandığını söyleyen Ay kendilerine verilen hiçbir sözün de tutulmadığını söyledi: “Doktor, 'Reçete yazacağım kaymakamlığa gösterin' dedi. Biz de reçeteyi İdil Kaymakamlığına götürdük. Kaymakamlık, 'Size bir trafo getireceğiz ancak bu trafo bir aylık bir süreçte gelemez, iki ay içinde getireceğiz’ dedi. Yine yolu yapacaklarını, ambulansın evin önüne kadar gelmesi için asfalt yapacaklarını ifade ettiler. Ancak belirttikleri gibi ne trafo geldi ne de yol.”

 

 

SSK’da cihaz yokmuş

Yıllardır aynı sorunu yaşadıklarını, her gün elektriklerin kesildiğini kaydeden Ay, “Bazen gün boyunca elektrik gelmiyor. Elektrikler sürekli kesildiği için de cihaz yandı. İdil'de bulunan SSK'ya da gittim. Bana, ‘Elimizde cihaz yok, çocuğu hastaneye kaldırın' denildi” diyerek, çaresiz olduklarını söyledi.

Hastaneye götürmek de çile

Oğlunun sık sık yoğun bakıma kaldırıldığını belirten Ay, “2-3 yıldır hastalığını takip ediyoruz. Oğlumun tedavi edilecek bir hastalığı yok. Sadece cihaza ihtiyacı var. DEDAŞ elektriği sürekli kestiği için oğlum nefessiz kalıyor. Ambulans yol kötü olduğu için evin yanına gelemiyor. Çocuğu cihazlarıyla birlikte epey yürümek zorunda kalıyoruz" diye belirtti. 

Üstüne para cezası kestiler

Solunum cihazının yanmasına neden olan DEDAŞ, "elektrik sayacını değiştirdikleri" gerekçesiyle Ay ailesine 37 bin TL para cezası da kesti. DEDAŞ'ın keyfi bir şekilde kendilerine para cezası kestiğini söyleyen Ay, “Gerekçesini sorduğumda ise bana, ‘saatin yeri değişmiş' denildi. Saatte herhangi sorun yok. DEDAŞ'ın çalışanları, ‘yağmur yağarsa ıslanır ve yanar' diye kendileri getirip içeriye takmışlar. Bundan dolayı bana 37 bin lira ceza kestiler. Oğlum hasta ve solunum cihazıyla yaşayabiliyor. Herkesin bu zulmü görmesini istiyorum. Artık sesimizi duyun” diye seslendi. MA/ŞIRNAK

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.