Depremle geldi, depremle vurdu
- Türkiye'nin batısını vuran büyük depremin ardından yaşanın krizin oluşturduğu ortamda iktidar gelen AKP, iktidarının 21. yılında, almadığı önlemler ve depremi ciddiye almayan ranta dayalı yapılaşma sonucu yurttaşları büyük bir depremin karşısında çaresiz bıraktı.
- Belediye ve AFAD binaları ile hastanelerin bile yıkıldığı, tünellerin çöktüğü, otoyolların ve havalimanı pistinin bile kırıldığı deprem sonucu ilk tespitlere göre; 2 bin 824 bina yıkıldı. Bin 14 yurttaş hayatını kaybetti, 7 binden fazlası yaralandı.
Kuzey Kurdistan merkezli depremler, büyük can kaybı ve yıkıma neden oldu. 20 yıllık iktidarında uyarıları dikkate almayan, deprem gerçeğine uygun yapılaşma yerine ranta dayalı betonlaşmayı esas alan AKP iktidarı, büyük bir depremin ardından iktidara geldiği Türkiye ve Kuzey Kurdistan'ı büyük bir deprem karşısında çaresiz bıraktı. 10 ili vuran depremde, dün öğle saatleri itibarıyla bin 14 kişinin yaşamını yitirdiği açıklandı.
Kuzey Kurdistan ile Türkiye'nin İç Anadolu ve Akdeniz bölgesinde birçok il, önceki gece saat 04.17'de Mereş'in (Maraş) Bazarcix (Pazarcık) merkezli Richter ölçeğine göre 7.7 büyüklüğünde depremle sallandı. Yerin 7 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem, ülkenin büyük bölümünden hissedildi. Dîlok'ta ise Nurdağı ilçesinde saat 04.26'da 6,4 büyüklüğünde ve saat Islahiye ilçesinde 6,5 büyüklüğünde depremler meydana geldi. Mereş ve Dîlok'taki depremler, Amed, Semsûr, Meletî, Riha, Êlih, Çewlig, Elezîz, Kilis, Mêrdîn, Sêrt, Şirnex, Wan, Mûş, Bedlîs, Colemêrg, Edene, Osmaniye, Hatay ve daha birçok kentte de etkili oldu. Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında depremin "4. seviye" olarak ilan edildiği bildirildi. AFAD açıklamasında, "Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmelerde ERCC üzerinden kentsel arama ve kurtarma alanında uluslararası yardım çağrısında bulunulmuştur" bilgisi verildi.
Artçı sarsıntılar devam ederken dün öğlen saatlerinde ise pek çok kentte hissedilen Maraş merkezli yeni bir bir deprem daha oldu. Merkez üssü Gözpınar-Ekinözü olan ikinci depremin büyüklüğünü Kandilli 7.5 olarak açıkladı. AFAD ise depremin büyüklüğünün 7.6 olduğunu duyurdu. Türkiye’nin batısına kadar hissedilen ikinci depremin ardından çok sayıdaki şehirde ilk depremde hasar gören bazı binalar yıkıldı. Yetkililer hasarlı binalardan uzak durulması çağrısı yaptı. AFAD Deprem Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, Elbistan merkezli 7,6 büyüklüğünde ikinci depremin birbirinden bağımsız ve birbirini tetikleyen depremler olduğunu söyledi. Birçok yerde uzun yıllardan beri suskunluğunu koruyan ve "sismik boşluk" diye adlandırılan, her an bir deprem üretme riski bulunan alanların bulunduğunu aktaran Tatar, bunlardan bir tanesiyle bugünkü depremlerle karşı karşıya kalındığını söyledi. Tatar, "Burada en önemli husus şu: Bölgede ciddi bir deprem aktivitesi var. Bu artçı sarsıntılar uzun süre devam edecektir. Bu kadar büyük bir ana şoktan sonra, 7,7-7,6'ya varan ana şoklardan sonra bunun 6,7-6,5 gibi büyüklüklere kadar artçı sarsıntılar bölgede devam edecektir. Bu artçı sarsıntılar da bu kadar büyüklükteki bir depremden sonra en az bir yıl kadar devam edecektir, diye tahmin ediyoruz. Dolayısıyla burada en çok dikkat edilmesi gereken husus, vatandaşlarımızın kesinlikle hasarlı binalara girmemelerini rica ediyoruz."
Erdoğan: Rakamın nereye varacağını bilmiyoruz
Türk Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan, dün öğleden önce AFAD merkezinde depremle ilişkin ilk açıklamalarda bulundu. Erdoğan, 1939 Erzincan depreminden sonraki en büyük felaketin yaşandığını belirterek, Şunları söyledi: "912 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir, 5 bin 385 vatandaşımız yaralanmıştır. Kurtarılan kişi sayısı 2 bin 470’i bulmuştur. Yıkılan bina sayısı 2 bin 812’dir. Deprem bölgesindeki pek çok binada enkaz kaldırma çalışmaları sürdürdüğü için ölü ve yaralı rakamının nereye kadar yükseleceğini bilmiyoruz. Uluslararası yardımlar için ülkemizle temaslar kurulmaya başlanmıştır. NATO ve AB yanında 45 ülkenin yardım teklifleri tarafımıza ulaşmıştır.
AFAD ölü ve yaralı sayısını güncelledi
AFAD öğle saatlerinde yeni bir açıklama yaparak, kayıp sayısını güncelledi. Buna göre; dün saat 14.00 itibarıyla toplam 2 bin 824 binanın yıkıldığı ihbarı alındı. Maraş’ta 191, Antep’te 200, Urfa’da 27, Amed'de 41, Adana’da 43, Adıyaman’da 20, Osmaniye’de 131, Hatay’da 250, Kilis’te 13 ve Malatya’da 98 olmak üzere toplam bin 14 yurttaş hayatını kaybetti. Maraş, Antep, Urfa, Amed, Adana, Adıyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay ve Kilis’te 7 bin 3 vatandaşımız yaralanmıştır.