Narin için adalet mücadelesi

Narin

Narin

  • Devlet tüm aparatlarıyla kirlettiği Tavşantepe köyünün katlettiği 8 yaşındaki Narin Güran için adalet mücadelesinin mahkeme safhası dün başladı. Sanıklar, çelişkili ifadeler verdi, birçok soruyu da yanıtsız bıraktı. 

ASMİN BARAN /  AMED

Amed'in merkez Rezan (Bağlar) ilçesinin Tavşantepe (Çûlî)  kırsal mahallesinde 21 Ağustos'ta kaybolan ve 8 Eylül'de cansız bedenine ulaşılan 8 yaşındaki Narin Güran'ın katledilmesine dair açılan davanın ilk duruşması dün başladı. 

Tutuklu yargılanan amca Salim, anne Yüksel ve ağabey Enes Güran ile komşuları Nevzat Bahtiyar, sabahın erken saatlerinde duruşmanın görüleceği Diyarbakır Adliyesi'ne getirildi. Tutuklu sanıklar hakkında "İştirak halinde çocuğa karşı kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.  Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşma öncesi adliyenin önü polis bariyerleriyle kapatıldı. Ayrıca adliyenin iç kısmına da bariyerler kuruldu. Yüzlerce avukatın yanı sıra çocuk ve kadın örgütleri, milletvekilleri ve sivil toplum örgütü temsilcileri, duruşmayı izlemek için erken saatlerde adliyeye geldi. Yoğun kalabalık nedeniyle adliye önünde ve içinde uzun kuyruk oluştu. Duruşma, kimlik tespitiyle başladı. Tutuklu sanıklar askerler eşliğinde duruşma salonuna alındı. Narin Güran’ın babası Arif Güran da duruşmada hazır bulundu.

Soruşturma eksik yürütüldü

Kimlik tespitinin ardından konuşan Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan, davaya katılma talebinde bulundu.  Amed Baro Başkanı Abdulkadir Güleç de şunları söyledi: "Kamera kayıtlarına göre; Narin’in daraltılmış baz istasyonu çalışmasında, huzurda bulunan sanıkların 4’ü Narin Güran'ın evinde. Bu soruşturmada belli eksiklikler var. 8 yaşında kız çocuğunun 5 saat bulunmaması akıllara başka şeyler getiriyor. 19 gün boyunca Narin’in cesedi tespit edilemedi, bedenine ulaşılamadı. Narin’in cenazesinin saklandığı için bütün bulgular karartıldı. Baz istasyonu çalışmaları bizce de çok önemli. Toplum, mahkeme heyetinden hakkaniyetli karar bekliyor."

Baroların taleplerini değerlendiren mahkeme başkanı, Amed Barosu'nun katılma talebini kabul etti. Diğer baroların katılma talebi reddedildi. 

Hizbulkontra elemanı anlatmadı

Hizbulkontra (Hüda-Par) elemanı olduğu söylenen sanık Nevzat Bahtiyar, “Susma hakkım da var mı?” diye sordu. Mahkeme başkanı, “Var” dedi. Bahtiyar, mahkeme başkanının olayı anlatıp anlatmak istemediğine dair soruya "Yok” yanıtı verdi. Mahkeme başkanı, Bahtiyar’ın verdiği iki ifade olduğuna işaret ederek, hangi beyanının doğru olduğunu sordu. Bahtiyar, “Son verdiğim beyanım doğrudur” dedi. Bahtiyar'ın birçok soruya sadece “Yok” şeklinde yanıt vermesi dikkat çekti. Tehdit edildiğini, korktuğunu, sadece cenazeyi sakladığını belirten Bahtiyar, kardeşinin geçen hafta görüşüne geldiğini, kendisine suçu üstlenmesi halinde para teklif edildiğini aktardığını ama kabil etmediğini ileri sürdü. 

Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi'nin (SEGBİS) kaydının yapılması için duruşmaya ara verildi. Ardından eski Amed Barosu Başkanı Nahit Eren, Bahtiyar’a bazı sorular yöneltti. Bahtiyar, “Salim’i ne zamandan beri tanıyorsun” sorusuna “30 yıldır tanıyorum. Çok yakın dostuz" dedi ama ardından gelen birçok soruya "bilmiyorum" veya "hatırlamıyorum" diye yanıt verdi. Bahtiyar, Aile Sosyal Politikalar Müdürlüğü avukatlarının sorularını da “Bilmiyorum” şeklinde yanıtladı. 

Enes Güran: Amcamdan şüphelendim

Duruşma, tutuklu sanık Enes Güran'ın beyanlarıyla devam etti. Güran, olayın yaşandığı günü anlattı, çelişkilerini de "olayın şokuyla" savundu. Annesi ve Salim Güran arasındaki ilişki ile ilgili soruya da Enes Güran, “Bu soru bana sorulmaz, sonuçta annem” diye yanıt verdi. Mahkeme başkanı ise özür dileyerek, failin ortaya çıkması için söylediğini belirtti. Neden burada olduğu sorusuna Enes Güran, “Bilmiyorum” yanıtını verdi. Mahkeme başkanın, “Kardeşin Narin öldükten sonra kimden şüphelendin” sorusuna ise Enes Güran, “İlk başta ben Salim Güran’dan şüphelendim” dedi. İddialar çıktığında annesiyle gözaltına alındığında hiç bu ilişki meselesini annesine sorup sormadığı sorusuna ise “Bir şey sormadım” dedi. Enes Güran da avukatların, ifadelerindeki çelişkilerle ilgili soruları "Hatırlamıyorum" diyerek savuşturdu. 

İşkence iddiaları

Ener Gürhan, avukat Nahit Eren'in sorularına yanıt verirken kendi avukatına “işkenceden bahsetsem olur mu” diye sordu. Güran, "Açık konuşayım. Bana Salim Güran ile ilgili sorular sorulunca işkence edildi” dedi.  Enes Güran, annesi Yüksel Güran’a işkence edildiğini ve bu görüntülerin jandarma tarafından kendisine izletildiğini hâkime iletti. Ayrıca şu an hücrede kaldığını ve ailesinin bunu bilmediğini dile getirdi. 

Mahkeme başkanı duruşmaya bir saat ara verdi. Ara ardından tutuklu anne Yüksel Güran'ın ifadesinin alınmasıyla başladı. Haber hazırlanırken duruşma devam ediyordu. 

İddianame

Tavşantepe Mahallesi'nde 21 Ağustos'ta kaybolan ve 8 Eylül'de Eğertutmaz Deresi'nde cansız bedenine ulaşılan Narin Güran'ın öldürülmesine ilişkin tutuklu 4 sanık hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma tamamlanmıştı. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan 23 şüpheliden aralarında amca Salim Güran anne Yüksel Güran, abi Enes Güran, Nevzat Bahtiyar'in de bulunduğu 12 tutuklanmıştı. Tutuklu sanıklar hakkında "İştirak halinde çocuğa karşı kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor. 

Kimler takip etti

Duruşmayı, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’ndan Gülsüm Kav, İzel Uysal, İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi’nden Birsen Baş Topaloğlu, DEM Parti Mardin Milletvekili Beritan Güneş, DEM Parti Milletvekili ve HDK Eşsözcüsü Meral Danış Beştaş, CHP Kadın Kolları Başkanı Asu Kaya, CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Amed Barosu Başkanı Abdullah Güleç, Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği'nden avukatlar, Dicle Amed Kadın Platformu bileşenleri ve Şiddetle Mücadele Ağı ve bileşenleri. AMED

 

 

* * *

Adliye önünde açıklamalar

Adliye önünde açıklama yapan CHP Kadın Kolları Başkanı Asu Kaya, şunları söyledi: "Narin'in aile fertlerinden hiçbiri şikayetçi olmadı. Narin’in haklarını cesurca arayacak hiçbir aile ferdi yok.  Narin’in annesi yok, babası yok, kardeşi yok; ailesi yok. Narin’imiz sahipsiz değil."

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’ndan (KDCP) Gülsüm Kav: "Bu dava bir hesap sorma davasıdır. Bu sınav çok önemli. Bu kadar sağlıksız bir soruşturma yürütülmesi normal değil."

Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Serra Bucak: "Failler cezalarını bulana kadar davanın peşinde olduğumuzu açıklamak için buradayız. Narin şahsında katledilen çocuklar ve genç kadınlarla dayanışma içinde olduğumuzu, onların yaşam hakkını savunmak için haykırmak için buradayız."

HDK Eşsözcüsü Meral Danış Beştaş: “Bu iktidar bloku çocukları korumuyor. 19 gün boyunca aradıklarını iddia ederek delillerin karartılmasına, yok olmasına neden oldu.Narin'i kimlerin öldürdüğünü ortaya çıkarmak yerine kamuoyunda günlerce tartışma yürüterek aslında esas failleri gizlemek istediler.”

 

* * *

Duruşmadan izlenimler

Duruşmayı izleyen bazı isimler, ilk izlenimlerini gazetemizle paylaştı.

DEM Parti Çocuk Komisyonu Üyesi ve Mêrdîn Milletvekili Beritan Güneş, duruşmaya girişlerin engellenmeye çalışılması, davaya müdahil olmak isteyen baroların talebinin reddedilmesi ve kritik sorulara mahkeme başkanının ‘cevap vermek zorunda değilsin’ müdahalesine işaret etti. 

Amed Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Derya Yıldırım ise “Duruşmada sürekli müdahalelerle sanıkların çelişkili ifadelere dair konuştuğu noktada onların kafasını toplaması ve ifade vermesi için sürekli bir bölünme hali yaşandı. Bu dosyada gerçeklerin açığa çıkarılmaması için ciddi bir çaba harcanıyor. Dosyanın ilk başındaki soru işaretleri ve şüpheler hala devam ediyor. Dosyada ‘gerçek fail kim, olay nasıl ve neden işlendi’ soruları hala yanıtsız” dedi. 

DEM Parti Amed Milletvekilli Ceylan Akça ise şunları ifade etti: “Mahkeme başkanının sanıkları yönlendirici soru sorması, bu mahkeme salonunda asıl faillerin ortaya çıkarılmayacağını gösteriyor. Kendi çocuklarını yiyen bir sistemle karşı karşıyayız. Bu mahkeme salonunda herkes çocuklar için hakikatin arkasında olmalı. Bu noktada sorumluluğumuz var.”

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Kadın Meclisleri Temsilcisi İzel Uysal ise “Çok baştan savma bir süreç işliyor. Narin’in kaybolmasından iddianamenin hazırlanmasına kadar bu devam etti. Hiçbir iddianın olmadığı, kamuoyunda yer alan bilgilerin olduğu bir iddianame karşımıza çıktı. İddianamedeki özensizlik duruşmada da devam ediyor. Sanıkların ifadeleri çok kaçak, çelişkiler mevcut. Çok iyi biliyoruz ki, dosyadaki tek sorumlular yargılananlar deği. Hakikatın açığa çıkması için mücadele edeceğiz” diye konuştu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.