Devrim Zürih’te kutlandı

Yurt Dışı Haberleri —

Rojava Devrimi kutlama

Rojava Devrimi kutlama

  • Rojava Devrimi’nin 12. yılını Zürih’te birlikte kutlayan Kürtler ve dostları, ‘devrimin kazanımlarını savunma ve Başûrê Kurdistan’ın işgaline karşı çıkma’ çağrısı yaptı. Bir kadın ve halklar devrimi olarak şekillenen ve Kürt kimliği ile öne çıkan devrim şenliklerle kutlanıyor.
  • 12. yıl kutlamalarında konuşan PYD Dış İlişkiler Komitesi Üyesi Fuad Omer, Türk devletinin işgali karşısında KDPlilerin açıklamalarının inandırıcılıktan uzak olduğun söyledi. Fuad Omer; “Başûrlu yetkililer bu sözlerle gidip Amudê’nin delilerini ikna etsinler” dedi.

Rojava Devrimi’nin 12. yıl dönümü vesilesiyle İsviçre’nin Zürih kantonuna bağlı Kloten kasabasında bir araya gelen Kürtler ve dostları devrimi coşkuyla kuladı. İsviçre Rojava Kültür Derneği tarafından organize edilen etkinliğe  Kurdistan Yurtseverler Birliği (YNK) Üyesi Heval Rizgar, Avrupa Kurdistanlı Demokratik Toplumlar Kongresi (KCDK-E) Eşbaşkanlık Divan Üyesi Musa Farısoğulları, İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) Eşbaşkanı Dilan Çetinkaya, Partiya Pêşverû Suri Üyesi Salar Temer, Partiya Jiyana Azad a Kurdistan (PJAK) İsviçre Komitesi Temsilcisi Pale Serni ve PYD Dış İlişkiler Komitesi Üyesi Fuad Omer’in yanı sıra Kürtler ve dostları katıldı.

Bu bir kadın devrimidir

Şehitler için yapılan saygı duruşu ile başlayan etkinlikte açılış konuşmasını yapan Rojava Kültür Derneği Eşbaşkanı Ali Omer, 12. yılına giren Rojava Devrimi’nin bir kadın devrimi olduğuna dikkat çekti. Rêber APO’yu kutlayan Ali Omer, “Rojava Devrimi, halkların ve kadınların devrimidir. Bu devrime damgasını vuran YPJ, YPG ve QSD’ye ve onların arkasında duran halklara kutlu olsun. Bu devrim için binlerce gencimiz canını verdi. Rojava Devrimi, şehitlerimize kutlu olsun. Gazilerimize, şehit anne ve babalarına, tüm halklara kutlu olsun. Bu devrimin mimarı olan ve yoğun tecrit altında tutulan Önder Apo’ya kutlu olsun” dedi.

Kürt kimliği için

Türk devletinin Başûrê Kurdistan’ı işgal ve ilhak etmek isteğinine dikkat çeken Musa Farısoğulları, devletin Kürt kazanımlarının düşmanı olduğuna dikkat çekti. İhanetçi çizgi olmadan Türk devletinin Kurdistanda adım dahi atamayacağını söyleyen Farısoğulları: “Rojava Devrimi’nin kazanımlarını savunmak hepimizin görevidir. Rojava Devrimi bütün dünyada yankı uyandırdı. İşgalcilere karşı çok büyük şehitler verildi. Şimdi de amansız bir mücadele veriliyor. Kürt kazanımlarını korumak, Kürt kimliğini yaşatmak için… Başta Türk devleti olmak üzere bütün işgalciler bir araya gelip bizi yok etmek istiyorlar. Başûrê Kurdistan’ın bütün alanlarına bir işgal saldırısı söz konusudur. Kurdistan’ın bütün parçalarında ihanetçi çizgi çok fazla ilerlemiştir. Türk devleti Kürdistan dağlarına asla giremezdi. Ancak bu ihanetçi çizgi işgalcilere öncülük ediyor, koruma sağlıyor, yol gösteriyor. Dört parça Kurdistan’daki siyasi parti ve kurumlar bu işgale karşı duruş sergilemelidir.”

Başûr işgalini kabul etmeyiz

PYD Dış İlişkiler Komitesi Üyesi Fuad Omer de, 12 yıl önce Kobanê’den başlayıp Reqa’yı özgürleştirerek zirve yapan devrimin Başûrê Kurdistan ile bağına dikkat çekti. Omer, şunları vurguladı: “19 Temmuz’da Kobanê de başlayan ve bütün Kuzey ve Doğu Suriye’ye yayılan bu devrimi savunmak herkesin görevidir. PYD bu devrime öncülük etti. Ancak devrimi halk gerçekleştirdi. Her şey güllük gülistanlık değil. Eksikliklerimiz, yetmezliklerimiz vardır. Herkes kendini bu devrimin sahibi olarak görmeli, ona göre sorumluluk almalıdır. Başûrê Kurdistan’daki halkımız için de Kurdistan’ın bu parçası özgürleştirildi. İşgalci Türk askerinin rahatça Başûr’a girip çıktığını duydukça, inanamıyorum. Yapılan açıklamalar ikna edici değil. Bir yanda Kürt Halk Önderi içeride olacak, binlerce Kürt tutuklanacak öte yandan Türk devleti rahat bir biçimde Kurdistan’a girip çıkacak. Hepiniz Amûdê’yi bilirsiniz. Başûrlu yetkililer bu sözlerle gidip Amudê’nin delilerini ikna etsinler.”

CDK-S Eşbaşkanı Dilan Çetinkaya, Partiya Pêşverû Suri Temsilcisi Salar Temer ve PJAK İsviçre Komitesi Üyesi Pale Serni’nin de birer konuşma yaptığı etkinlik, Kürt sanatçı Kawa Urmiyê’nin söylediği ezgiler eşliğinde geç saatlere kadar devam etti. ZÜRİH

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.