Diplomasiye şans tanıyın

Dünya Haberleri —

Lübnan

Lübnan

  • Aralarında ABD, İngiltere ve Avrupa Birliği ülkeleri ile bazı Arap devletlerinin bulunduğu 12 ülke, Lübnan'da 21 günlük geçici ateşkes çağrısı yaptı. Lübnan-İsrail arasında diplomatik görüşmeler ile çatışmanın önlenmesine, bir şans verimesini isteyen ülkelere İsrail Dışişleri Bakanlığı, savaşa devam cevabını verdi.

21 günlük bir ateşkes isteyen 12 imzacı ülkenin ortak açıklamasında, diplomatik çözümlere imkan tanınması ve bir fırsat verilmesini istedi. ABD, İngiltere, AB ve Arap ülkelerinden bazılarının yaptığı ortak açıklamada, "Ne İsrail ne Lübnan halkının çıkarına olan geniş bölgesel çatışma riskinin kabul edilemez olduğu" söylendi. Açıklama, İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'nin olası bir kara harekatı için hazırlık yapıldığı mesajını vermesinden sonra kaleme alındı.

Ateşkes çağrısı yapılan açıklamaya ABD, Avustralya, Kanada, Avrupa Birliği, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere ve Katar imza attı.

Macron ve Biden’de çağrı yaptı

ABD Başkanı Joe Biden ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ortak açıklamasında ise, "güvenliği ve sivillerin evlerine dönmesini sağlayacak" bir durulmanın zamanının geldiği kaydedildi. Beyaz Saray'dan yapılan çağrıda Arap devletlerinin ateşkes çağrısına katılmasının önemine dikkat çekildi. ABD yönetiminin çağrısında, “İsrail ve Lübnan hükümetleri de dahil olmak üzere tüm tarafları geçici ateşkesi derhal onaylamaya çağırıyoruz” denildi. Biden yönetiminden üst düzey bir yetkili, ateşkesin Lübnan ile İsrail arasındaki sınır çizgisi olan İsrail-Lübnan “Mavi Hattı” için geçerli olacağını ve tarafların çatışmanın olası diplomatik çözümü için müzakere etmelerine olanak sağlayacağını söyledi.

İsrail’e baskı oluşturun

Lübnan Başbakanı Najib Mikati de ülkesinin "açık bir egemenlik ve insan hakları ihlaliyle karşı karşıya olduğunu" kaydetti. Mikati, BM oturumundan “tüm cephelerde derhal ateşkes sağlanması için İsrail üzerinde baskı oluşturacak” “ciddi bir çözüm” ile ayrılmayı umduğunu da sözlerine ekledi.

Reuters haber ajansının yakında bir ateşkese varılıp varılamayacağı sorusunu da "Umarım evet" diye yanıtladı.

İsrail’den ‘savaşa devam’ açılaması

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun ateşkesi kabul ettiği haberlerini yalanlayan İsrail Dışişleri Bakanı "Lübnan sınırında ateşkes olmayacak" dedi. İsrail ordusuna Lübnan'daki saldırıları azaltmasını emrettiğine dair haberini "gerçeğin tam tersi" diye niteleyen açıklamada, "başbakanın orduya tam güçle saldırılara devam etme yetkisi verdiği ve Gazze'deki çatışmaların tüm savaş hedeflerine ulaşılana kadar devam edeceği" dile getirildi.

İsrail Dışişleri Bakanı Katz da X'te yaptığı açıklamada geçici ateşkes teklifini reddetti: "Kuzeyde ateşkes olmayacak. Zafer ve kuzey sakinlerinin evlerine güvenli bir şekilde dönmeleri sağlanana kadar tüm gücümüzle Hizbullah terör örgütüne karşı savaşmaya devam edeceğiz."

Suriyeliler ölümden kaçamadı

Yunin Belediye Başkanı Ali Kassas Reuters'a yaptığı açıklamada, İsrail'in Çarşamba gece geç saatlerde kasabadaki üç katlı bir binaya düzenlediği saldırıda çoğu kadın ve çocuk olmak üzere en az 23 Suriyelinin hayatını kaybettiğini, 8 kişinin de yaralandığını bildirdi. Lübnan Ulusal Haber Ajansı (NNA), çarşamba gecesinin Bekaa Vadisi'ndeki Baalbek bölgesine yönelik İsrail saldırısının da ‘en şiddetli bölümü’ olduğunu bildirdi. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.