Dört bir yanda Abdullah Öcalan günleri

Yurt Dışı Haberleri —

Atina

Atina

  •  Kürt halkı ve dostları 9 Ekim Komplosu’na karşı Yunanistan, İspanya, Fransa, İsviçre, Almanya ve Avusturya’da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için yürüyüş, eylem ve etkinlikler gerçekleştirdi. 

Kürt Halkının ve Rêber Apo'nun dostları 9 Ekim komplosuna sayılı günler kala Avrupa'nın çok sayıda ve çok sayıda merkezde “Öcalan'a özgürlük, Kürt sorununa demokratik çözüm” küresel hamlesi eylem kapsamında düzenliyor. Miting, yürüyüş, gösteri ve standaların yanı sıra Yunanistan'ın başkenti Atina ile Katalonya Barselona'da Öcalan'ın yaşadığı, saklandığın tartışıldığı platformlara dönüştü. Avusturya'da okuma günleri, miting ve eylemlerin hızı kesilmeden sürüyor. Almanya'da Kürt halkı ve dostları uzun yürüyüşler düzenliyor. 

Atina'nın toplanmasına çağrı

Yunanistan'ın başkenti Atina'da Abdullah Öcalan'a özgürlük ve Kürt sorununa siyasi tazminat talepleriyle bir yıl önce, küresel kırsalın yıl dönümünde özgürlük günleri düzenleniyor. Özgürlük süresi kapsamında Rocinante Sendikası'nın yıllık festivali kapsamında Embros Tiyatrosu'nda, faşizmin ve sağcı popülizmin işçi sınıfı ve işçi hareketlerinin üzerindeki etkisi üzerinde bir panel düzenlendi. Panelde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın kapitalist modernite üzerine çözümlemeleri ve bir ihtiyaç olarak Demokratik Konfederalizm çerçevesinde yeni bir enternasyonalizmin inşası üzerine tartışmalar yürütüldü.

“Abdullah Öcalan'a Özgürlük, Kürt Sorununa Politik Çözüm” kampanyasında yaptığı konuşmada, 11 Ekim'de Atina'da yapılan yürüyüşe ve diğer etkinliklere katılımda bulunuldu. 

Her yıl düzenlenen Nea Aristera (Yeni Sol) Festivali'nde, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a özgürlükler her gün bir stant kuruldu. 5 Ekim günü, Demokratik Kürdistan Kültür Merkezi adına yapılan konuşmada, Önder Apo'ya İmralı Adası hapishanesinde uygulanan teknik ve izolasyon rejimi ve buna göre yürütülen kampanya anlatıldı. Burada 11 Ekim'de Atina'da yapılacak merkez gösteriye ve Küresel Eylem Günleri çerçevesinde düzenlenen diğer etkinliklere katılım programı yapıldı.

 

 

Demokratik Ulus'u tartıştılar

Atina'daki bir diğer etkinlik Altay Sosyal Merkezinde beş farklı organizasyondan gösterilerin gösterimi ile gerçekleştirildi.  

"III Dünya Savaşı: Küresel çapta yaşanan krize bir çözüm olarak Demokratik Ulus"’ başlığı altında Kürdistan ve Filistin’de Mücadele konularının tartışıldığı seminerde Kürdistan Demokratik Kültür Merkezi adına da bir konuşma yapıldı. Konuşmada, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük hamlesinin başarıya ulaşması durumunda, bunun Kürdistan başta olmak üzere ezilen ve sömürülen Ortadoğu ve dünya halklarının faşizm karşısında başarısı olacağını belirtti.

Bu seminerde ayrıca 9 Ekim günü Atina Barosu ile ortak düzenlenecek ve  Asrın Hukuk Bürosu avukatının da katılacağı konferansa ve 11 Ekim günü Atina da gerçekleştirilecek merkezi yürüyüşe katılım çağrısı yapıldı.

Barselona’da Öcalan konuşuldu

Katalonya’da Önder Apo'ya Özgürlük Hamlesi kapsamında gençler, göçmen örgütleri ve sendikalar etkinlik düzenledi. Katalonya'nın Barcelona şehrinde göçmenlerin entegrasyonu ve güçlendirilmesi için çalışma yürütün kurumların koordinatörlüğünü yapan CİEMEN merkezinde ‘Halkların kendi kaderini tayin ve dil’ başlıklı bir seminer düzenlendi. Amazigh, Roman, Katalan ve Kürdistan halklarından konuşmacıların yer aldığı seminer de, dil ve kimliğe yönelik saldırılar, halkın öz savunma stratejisi ve taktik gereklilikler üzerine deneyimler paylaşıldı.

Milliyetçilik ve kültürel soykırım

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın ‘demokratik ulus’ kavramının ele alındığı seminerde, ulus devletlerin kimlikler üzerindeki kültürel soykırımına vurgu yapıldı. Seminer, ‘milliyetçilik’, ‘asimilasyon’ ve ‘kültürel soykırım’ konuları tartışıldı. Hamle kapsamında Katalonya’nın Llieda kentinde gençler bir eylem ve etkinlik gerçekleştirdi. Kurdistanla Dayanışma Platformu (Ponent amb Kurdistan) tarafından yapılan eylem de, Önder Apo'ya özgürlük talep eden pankart ve dövizler taşındı. Gençlik tarafından yapılan açıklamada, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Kürt sorununun barışçıl çözüme ulaşması için büyük bir çaba harcadığı ve strateji geliştirdiği ifade edildi. Yapılan açıklamın ardından kentin işlek bölgelerine gençler tarafından "Abdullah Öcalan’a özgürlük Kürt sorununa barışçıl çözüm”,  “Özgürlüğün özgürlüğümüzdür” ve "Özgürlük Kazanacak!" yazılı pankart ve afişleri asıldı.

CTU’dan destek açıklaması

Dünya Sendikalar Birliği’ne (FSM) bağlı Birleşik İşçiler Sendikası da (CUT) hamleye destek açıklamasında bulundu. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 25 yıl 7 aydan bu yana İmralı Cezaevi’nde tutsak edildiği belirtilen açıklama da, “Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü talep ediyoruz. Tüm hükümetler insan haklarını esas almak zorunda ve buna saygı göstermesi gerektiğine inanıyoruz” denildi. CUT sendikaya bağlı Entalto adlı dergi de 1-11 Ekim afişine yer vererek, tüm üyelerinin Abdullah Öcalan’a Özgürlük Hamlesi'ne katılmaya çağırdı.

 

Graz

 

Avusturya’da seri eylemler

Viyana’da devam eden bir dizi eylem ve etkinlik ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğü talep edildi. Hamle kapsamında Avusturya'da çok sayıda etkinlik düzenlenmeye devam ediyor. Avusturya'nın eylem hazırlıklarına ve 9 Ekim Komplosu'na ilişkin Civaka Azad Avusturya Başkanı Ahmet Zirek değerlendirmelerde bulundu. Avusturya'da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın eserleri üzerine Viyana, Graz ve Linz'de okuma etkinlikleri düzenlendi. Kürt Halk Önderi'nin avukatı Cengiz Yürekli ve Milletvekili Kamuran Tangan ile uluslararası komplo ve İmralı direnişi üzerine Halk Toplantıları düzenlenecek. Toplantılar Linz 8 Ekim, Viyana 9 Ekim, Graz 10 Ekim, St.Pölten düzenlenecek. 10 Ekim Dünya Öcalana Özgürlük Günü vesilesiyle Viyana'da merkezi eylem 12 Ekim'de saat 16:00'da parlamento önünde yapılacak. Linz, Graz, Innsbruck'ta komplo protesto edildi. Kürt Halk Önderi şahsında Türkiye ve Kürdistan'daki hasta tutsaklara özgürlük ve tecride karşı mücadele mesajları verildi.

 

Marsilya

 

St-Charles garından seslendiler

Marsilya kentinde Jineoloji Ağı ve La Lutte Enchentée korosu üyeleri Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için eylem düzenledi. Marsilya'nın St-Charles tren garının girişinde yapılan eylemde Jineoloji Ağı ve koro La Lutte Enchentée üyeleri, Abdullah Öcalan’a özgürlük talep etti.

Almanya’da Kürtler meydanlardaydı

Freiburg ve Kassel’de Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için bilgilendirme standı açıldı. Freiburg’da Avrupa Kürt Kadın Hareketi tarafından başlatılan “Tîrejen Roje” kampanyası çerçevesinde açılan bilgilendirme standında Kadın, Ekoloji ve Demokratik Modernite konulu kitapçıklar dağıtıldığı etkinlikte tecrit konusunda bilgilendirme yapıldı. Kassel’de de 4 ve 5 Ekim tarihlerinde açılan standda Küresel özgürlük kampanyası konusunda bilgi verildi, hazırlanan kitapçıklar dağıtıldı.

 

Bielefeld

 

14 km yürüdüler

Bielefeld kentinde "Önder Apo'ya Özgürlük, Kürt Sorununa Çözüm Hamlesi" kapsamında yürüyüş gerçekleştirildi. Bielefeld Herford istasyonunda başlayan ve 14 km süren yürüyüş Bielefeld merkezdeki Hauptbahnhof‘da son buldu. Yürüyüşe katılan Kürdistanlılar ve dostları yürüyüşte “Ji bo Azadiya Rêber APO em berxwedanê mezin bikin!",  "Dijî dagirkerî, bijî berxwedana xweseriya dwmokratîk!" "Freiheit für Öcalan” pankartlarını taşıdı. Yürüyüş yaklaşık 4 saat sürdü.

 

Dieburg

 

10 yılın ardınan Dieburg’da

Dieburg Meclisi tarafından düzenlenen yürüyüş, bölgedeki Kürt halkının ve dostlarının katılımıyla, Abdullah Öcalan'a özgürlük şöleni ile yapıldı. Yürüyüş, Münster tren istasyonu önünde özgürlük mücadelesinde hayatlarını kaybedenler için saygı duruşuyla başladı. Yıl aradan sonra gerçekleşen bu yürüyüşte, Kürdistanlılar ve dostlarının güçlü sunumuyla dikkat çekti. Yüzlerce kişi, ellerinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posterlerini ve çeşitli pankartları taşıyarak 3 kilometrelik yürüyüş rotasında adalet ve özgürlüklerin dağıtılması dile getirildi. Yürüyüş boyunca, temel olarak Almanca bildiriler okundu ve dağıtıldı.

 

Luzern

 

İsviçre'de panel ve insan zinciri

St. Gallen'in Demokratik Kürt Toplum Merkezi tarafından 'Önderlik ve Demokratik Sosyalizm' başlıklı panel ile 'Abdullah Öcalan ve Rojava Devrimi' başlıklı fotoğraf sergisi düzenlendi. 'Abdullah Öcalan'a özgürlük, Kürt sorununa demokratik çözüm' hamlesi kapsamında düzenlenen etkinliklere, FEDA Eşbaşkanı Demir Çelik ile İsviçre Kürt Dili Enstitüsü Yöneticisi Emin Uslu katıldı.

İki bölümden oluşan fotoğraf sergisinin bir bölümü İmralı süreci kronolojik bir şekilde anlatılırken diğer bölümde ise Rojava devrimi kronolojik bir şekilde anlatıldı. Fotoğrafların metin bilgileriyle desteklendiği sergiye bölgede yaşayan Kürtlerin yanı sıra İsviçreliler de ilgi gösterdi. Gün boyu açık olan sergiyi JUSO St. Gallen (Sosyalist Gençlik), RKP St. Gallen (Devrimci Komünist Parti) ve SP temsilcileri de ziyaret etti. Resim sergisinin iki gün (5-6 Ekim) süreceğini belirten Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nin çok sayıda İsviçreli ziyaretçilerini dile getirdi.

Helsinborg'da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için kent merkezi bir araya gelen Kürdistanlılar “Bijî Serok Apo” sloganları eşliğinde KDP'ye ihanetini ve Türk devletinin işgal saldırılarını protesto etti. Eylem, Abdullah Öcalan'ın özgürlük çağrılarıyla sona erdi.

 

 

Londra'da Rêber Apo için toplandılar

Londra'da Tutsakların Sesi Platformu (TSP) ve Uluslararası Politik Tutsaklarla Dayanışma Komitesi ve Kürt Halk Meclisi tarafından her hafta 'Hasta tutsaklara özgürlük tecride karşı mücadele' şiarı ile düzenlenen eylem bu hafta   Woodgreen Kütüphanesi Abdullah Öcalan'a Özgürlük Hamlesi çerçevesinde gerçekleştirildi. Kurumlar adına bir konuşma yapan Helin Peköz, cezaevlerinde tutsaklara yönelik tekrit ve saldırılara dikkat ederek, “Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a uygulanan tekrit daha katmerli ve daha derin bir niteliğe sahiptir. Abdullah Öcalan, Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş'tan 25 Mart 2021'e kadar hiçbir haber alınamamaktadır. İmralı'da hiçbir hukuk ve yasa uygulanmıyor” dedi. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.