El-Mevasi vuruldu: 40 ölü

Dünya Haberleri —

  • İsrail’in Gazze Şeridi’nin el-Mevasi bölgesinde düzenlediği saldırıda 40 kişi öldü, en az 60 kişi ise yaralandı.

İsrail’in Gazze’nin güneyindeki Han Yunus'ta yerlerinden edilen kişilerin kaldığı çadırlara düzenlediği hava saldırısında en az 40 kişi öldü, 60 kişi de yaralandı. İsrail ordusu saldırıda Hamas'a ait bir komuta merkezinin hedef alındığını iddia etti.

Bölge sakinleri ve sağlık görevlileri, insani yardım bölgesi ilan edilen el-Mevasi bölgesine en az dört füzenin isabet ettiğini bildirdiler. Gazze Sivil Savunma Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, en az 20 çadırın alev aldığı ve füzelerin dokuz metre kadar derinliğe sahip kraterler açtığı belirtildi.

Sivil Savunma Müdürlüğü’nün Tedarik ve Ekipman Direktörü Muhammed el-Mugayyir, Fransız Haber Ajansı’na (AFP) yaptığı açıklamada “40 şehit var. 60 kişi ise yaralı olarak kurtarılarak en yakındaki hastanelere kaldırıldı” dedi.

Öte yandan İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada, “Savaş uçakları Han Yunus'taki insani yardım bölgesinde gizlenen bir komuta ve kontrol noktasında faaliyet gösteren Hamaslı üst düzey teröristleri hedef aldı” denildi.

Hamas ise saldırının gerçekleştiği Han Yunus bölgesinde hiçbir üyesinin olmadığını iddia etti. Hamas tarafından yapılan açıklamada “Faşist işgalci İsrail ordusunun, hedef alınan yerde direniş unsurlarının bulunduğuna dair iddialarının açık bir yalan olduğunu vurguluyoruz” ifadeleri yer aldı. HAN YUNUS

***

Ukrayna'dan 'acil yardım' çağrısı

Rus ordusunun Donetsk hattından yoğun hava saldırıları eşliğinde başlattığı taaruz demiryolu hatlarının ve ulaşım ağının kesiştiği Pokrovsk kentini hedefliyor. Kente 7 kilometre kadar yaklaşan Rus ordu birlikleri ile savaşan Ukrayna güçleri kentten sivilleri tahliye etmeye devam ediyor. Rusça konuşan kent sakinlerinin büyük çoğunluğunun kenti terk etmeye yanaşmadığı bildirildi. Ukrayna ordusu, şu anda iç cephedeki kilit bölgeleri elinde tutmaya çalışıyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya'nın Pokrovsk yakınlarındaki bir köyü daha ele geçirmesi ardınan, Rusya'nın bölgedeki ilerleyişine karşı koymak için Ukrayna'nın müttefiklerinin acil yardımına ihtiyaç olduğunu duyurdu.

Çağrıyı Ramstein üssünden yap

Zelenskiy, Almanya'daki Ramstein Hava Üssü'nde müttefik askeri liderlerle yapılan son toplantıda, daha önce verilen sözler doğrultusunda harekete geçilmesi çağrısında bulundu. Zelenskiy, Rusya'nın savaş kabiliyetlerini azaltmak için müttefik desteğinin aciliyetini vurguladı. "Varılan tüm anlaşmalar mümkün olduğunca çabuk uygulanmalı. Eylül ayında ihtiyaç duyulanlar, eylül ayında birliklerimize teslim edilmeli," dedi.

Ukrayna Savunma Temas Grubu toplantısına bizzat katılan Zelenskiy, ortaklarına Ukrayna'nın Rusya'nın derinliklerine saldırma kabiliyetine şimdi ihtiyacı olduğunu ifade etti. Bu grup, savaş çabalarına silah yardımını koordine etmek üzere düzenli olarak toplanıyor. Zelenskiy, ordu birliklerine teşekkür ettikten sonra, Rusya'nın mümkün olduğunca çok sayıda kuvvetini yok etmenin önemini vurguladı. "Pokrovsk ve Kurakhove istikametlerinde Rus ordusu mümkün olduğunca çok savaş kabiliyetini kaybetmeli." KİEV

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.