Erdoğan bu davadan çekilmeli

Şenyaşar Ailesi

Şenyaşar Ailesi

  • AKP’li eski vekilin koruma ve yakınları tarafından iki oğlu katledilen, bir oğlu rehin tutulan Emine Şenyaşar, bir haftadır Meclis önünde nöbette. Şenyaşar ailesinin talebi Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşmek.
  • Katliama ilişkin görüntülerle görüşmeye gideceklerini belirten Ferit Şenyaşar, “Cumhurbaşkanı’ndan açıklamalarını düzeltmesini talep edeceğiz. Cumhurbaşkanın taraf olduğunda hiç kimse adil bir yargılanma olmasını beklemez” dedi.

ERDOĞAN ALAYUMAT / ANKARA

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşme gerçekleşirse “Adaleti sağlayın, yargıya müdahale edin” diye bir talepte bulunmayacaklarının altını çizen Ferit Şenyaşar, milletvekilini korumaya devam ettiği sürece kamuoyu vicdanının kanamaya devam edeceğini anlatmaya çalışacaklarını söyledi.

Riha'nın (Urfa) Pirsûs (Suruç) ilçesinde 2018 genel seçimlerine 10 gün kala Şenyaşarlar, kameraların, polislerin, tanıkların gözleri önünde dönemin AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın akrabaları ve korumaları tarafından katledildi. Emine Şenyaşar, iki oğlunu ve eşini yitirdi, yaralı olarak kurtulan bir oğlu ise tutuklanarak 38 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bu vahşi katliamda azmettirici olduğu ifade edilen İbrahim Halil Yıldız dahil, cinayette parmağı olan neredeyse hiç kimse ceza almadı. Emine Şenyaşar, hukuksuzluğa karşı tüm baskı ve sindirme çabalarına, ilerleyen yaşına ve kronik hastalıklarına rağmen 7 yıldır adalet arıyor.   

Meclis koridorlarına taşıdı

Emine Ana, 846 gün boyunca Urfa Adliyesi'nin önünde, kavurucu sıcakta, kışta, yağmurda, karda Adalet Nöbeti’ni sürdürdü. Gözaltına alındı, defalarca polis şiddetine maruz kaldı. Urfa’daki nöbeti sonuç vermeyince eylemini Ankara'ya, Adalet Bakanlığının önüne taşıdı. 124 gün boyunca Adalet Bakanlığının önünde nöbet tuttu. Bakan tarafından kendisine sözler verildi ama nihai bir sonuç alınamadı. Adalet mücadelesinden vazgeçmeyen Emine Ana, nöbetini son olarak yaşanan katliamda rolü olduğunu düşündüğü Meclis'e taşıdı. Bir haftadır Meclis önünde oğlu DEM Parti Riha Milletvekili olan oğlu Ferit Şenyaşar ile birlikte Adalet Nöbeti’ni sürdürüyor. Geceleri oğlu ile birlikte Meclis'te kalan Emine Ana, gündüzleri ise Meclis merdivenlerinde adalet arıyor.

Meclis'in itibarıymış!

Adalet Nöbeti’nin Meclis önüne taşınmasından sonra Ferit Şenyaşar’ı arayan Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, 'Meclis'in itibarını zedelediğini' söyleyerek eylemin son bulmasını istemişti. Eyleminden vazgeçmeyen Emine Ana, ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşme talebinde bulundu. Ferit Şenyaşar’a verilen bilgiye göre; Cumhurbaşkanı Erdoğan'la randevu ayarlanması için Cumhurbaşkanı Danışmanı Yalçın Akdoğan'la görüşme yapıldı, bu görüşmeden Emine Şenyaşar'la Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüşmesi için planlama yapılacağı sonucu çıktı.

Aileyi ‘terörist’ ilan etmişti!

Yıllardır süren adalet arayışına gözünü kulağını tıkayan Erdoğan, katliamın gerçekleştiği tarihte konuya ilişkin açıklama yaparak, aileyi 'terörist' ilan etmiş ve şu ifadeleri kullanmıştı: “Milletvekilimizin, aynı zamanda adayımızın ağabeyi bu saldırıda PKK'lılar tarafından öldürüldü. Şanlıurfa milletvekilimiz İbrahim Halil Yıldız'ın seçim çalışmasını hazmedemeyen, bunu kabullenemeyenler dün ne ise bugün de aynıdır. Olayda milletvekilimizin kardeşinin yanında karşı taraftan da iki kişi öldü. 9 yaralı var. Milletvekilimizin hayatını kaybeden kardeşine Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, sabır diliyorum.” 

Erdoğan’ın bu açıklamasından sonra harekete geçen yargı, katliamı gerçekleştiren Yıldız Ailesi'ni adeta koruma altına aldı. Katliamdan yaralı kurtulan Fadıl Şenyaşar, yaşananlardan sorumlu tutularak yaralı halde tutuklandı.

Belgelerle gidecek

Olası bir görüşmede Erdoğan’ın Emine Şenyaşar’a ne söyleyeceği ve ailenin hangi taleplerle bu görüşmeye gideceği merak konusu. Gazetemizin sorularını yanıtlayan DEM Parti Milletvekili Ferit Şenyaşar, katliam görüntülerinin de olduğu bir dosya ile görüşmeye gideceğini belirterek, şunları söyledi: “Bu belgelerle kendi koruduğu milletvekilinin hastane içinde nasıl bir katliam yaptığını kendisine anlatacağız. Koruduğu kişinin Türkiye’ye ve partisine ne kadar zarar verdiğini belgeleri ile birlikte Erdoğan’a sunacağız.”

Açıklamalarını düzeltmeli

Görüşme gerçekleşirse “Adaleti sağlayın, yargıya müdahale edin” diye bir talepte bulunmayacaklarının altını çizen Şenyaşar, şöyle devam etti: “Bizim Erdoğan’la görüşmek istemimizin en önemli nedeni şu; katliam yaşandığında Erdoğan yalnızca İbrahim Halil Yıldız ile görüşerek ondan aldığı bilgilerle ailemiz aleyhine açıklamalar yaptı. Bu açıklamalar da yargıyı baskı altına aldı. Olası bir görüşmede olaydan sonra yaptığı açıklamaları düzeltmesini ve annemden helallik istemesini talep edeceğiz. Katliamda azmettirici olan milletvekilini korumaya devam ettiği sürece kamuoyu vicdanının kanamaya devam edeceğini anlatmaya çalışacağız.”

Erdoğan’ın tavrı belirleyecek

Görüşmeye ilişkin henüz bir tarih olmadığını kaydeden Ferit Şenyaşar, Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş ve Cumhurbaşkanı Danışmanı Yalçın Akdoğan’ın verdiği bilgiye göre kısa sürede bir randevu verilecek. Görüşmeden sonra eyleme son verilip verilmeyeceğine sorusuna Ferit Şenyaşar, “Eyleme devam edip etmeyeceğimizi Erdoğan’ın tavrı belirleyecek. Cumhurbaşkanı bizimle görüşmeyi kabul ederse biz bunu bir iyi niyet göstergesi olarak kabul edip eyleme bir süre ara vereceğiz. Adaletin sağlanmasını bekleyeceğiz ama eğer sağlanmazsa eylemimize kaldığımız yerden devam edeceğiz” yanıtını verdi.

Rehin siyaseti sona ermeli

Kardeşinin yıllardır suçsuz yere cezaevinde tutulduğuna işaret eden Şenyaşar, “Ortada bir tutuklama yok. Kardeşim hapishanede rehin olarak tutuluyor. İş yerinde yapılan saldırıya dair kamera kayıtları var. Kardeşimin burada yaptığı tüm eylemlerin meşru müdafaa olarak değerlendirilmesi ve kardeşimin tahliye edilmesi gerekirken, olayın sorumlusuymuş gibi ceza aldı” diyerek, tahliye taleplerini yineledi.

 

* * *

Adil yargılanma beklenemez

2018 seçimlerine 10 gün kala yaşanan katliama ilişkin açılan soruşturmaya jet hızıyla gizlilik kararı getirilmiş ve uzun süre iddianame hazırlanmamıştı. Katliama karışan Yıldız ailesi ile ilgili gözaltı ya da tutuklama kararı verilmezken hakkında arama kararı olmasına rağmen Urfa’da elini kolunu sallayarak dolaşan İbrahim Halil Yıldız’ın ağabeyi Enver Yıldız kamuoyunun baskısından kaynaklı koruma ordusuyla Urfa Adliyesi’ne gelerek teslim olmuştu. Katliama ilişkin açılan dava 'iş yeri' ve 'hastane' olarak ikiye ayrılmış, iş yeri ile ilgili yapılan yargılamalarda Celal Şenyaşar ve Mehmet Şah Yıldız'ın öldürülmesinden suçlu bulunan Fadıl Şenyaşar’a 37 yıl 9 ay, Enver Yıldız’a ise 18 yıl hapis cezası verilmişti. Dükkandaki saldırıdan sonra baba Esved Şenyaşar ile oğlu Adil Şenyaşar da Suruç Devlet Hastanesi'nde katledilmişti. Ferit ve Mehmet Şenyaşar da yaralanmıştı. Hastanede yaşanan katliamla ilgili 5 yıl aradan sonra açılan dava ise devam ediyor. “Taraflarından birinin Cumhurbaşkanı koruması altında olduğu bir davada adil bir karar çıkabilir mi?” diye soran Ferit Şenyaşar, şunları ekledi: “Türkiye’de yargının ne durumda olduğu herkes tarafından çok iyi biliniyor. Cumhurbaşkanın taraf olduğu bir yargılamada hiç kimse adil bir yargılanma olmasını beklemiyordu.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.