Fawzia, Türkiye pasaportuyla kaçırıldı

Kadın Haberleri —

Fawzia Amin

Fawzia Amin

  • DAİŞ’in Şengal’de kaçırdığı Fawzia Amin Sido, önce Hol Kampı’na sonra İdlib üzerinden Türkiye’ye kaçırıldı. Türkiye’de ayarlanan pasaportla da Gazze’ye götürüldü.

DAİŞ’in Şengal'deki Êzîdî Soykırımı sırasında 11 yaşında çocukken kaçırılan Fawzia Amin Sido’nun, Gazze'de bir operasyonla kurtarıldığı haberi dünya basınında geniş yankı buldu. Sido’nun Şengal’den Gazze’ye nasıl kaçırıldığının detaylarının ortaya çıkması, Türk devletinin Êzîdî Soykırımı’ndaki rolünü ve DAİŞ’le ortaklığını bir kez daha gözler önüne serdi.

Şu an 21 yaşında olan Sido'nun yeri, Gazze'de tutulduğu yerden kaçıp Irak hükümetiyle temas kurması sonrası belirlendi. Sido, CNN International ile söyleşisinde Şengal'de esir alındıktan sonra yaşadıklarını anlattı; Irak'tan Suriye'ye, buradan da önce Türkiye sonra Mısır üzerinden Gazze'ye kaçırıldığını söyledi.

Esir alınmasından sonra bir süre Demokratik Suriye Güçleri'nin (QSD) kontrolündeki Hol Kampı’nda da kaldığını söyleyen Sido, İdlib-Türkiye-Gazze arasında nasıl kaçırıldığına dair şunları söyledi: "El Hol Kampı’na götürülmüştük. 2019 yılında İdlib'e kaçırıldık ve oradan da Türkiye'ye gittik. 2020'de İstanbul'dan Mısır'ın Hurgada kentine uçabilmem, oradan da Gazze'ye götürülmem için bana Türkiye'de bir pasaport ayarladılar.”

Sido, bir yıl boyu Gazze'nin güneyindeki Refah'ta kaldığını, burada hayatın "dayanılmaz olduğunu", İsrail'in saldırılarının başladığı Ekim 2023'ten beri de sürekli yerinin değiştirildiğini söyledi.

Kendisini esir tutan kişinin öldürüldüğü belirtilen İsrail hava saldırısından söz etmeyen Sido, "Hamas, Êzîdî olmam nedeniyle beni sürekli taciz etti" dedi; cep telefonuna format atıldığını ve ailesiyle temas kurmasının engellendiğini ekledi.

Ürdün üzerinden Irak’a

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Sido'yu esir tutan kişinin Gazze'deki bir İsrail saldırısında ölebileceği, 21 yaşındaki kadının da bunun üzerine kaçarak bölgede bir yerde saklandığı bilgisi verildi. Ayrıca, Sido’nun Kerem Şalom kapısından İsrail'e girdikten sonra Ürdün üzerinden Irak'a götürülerek ailesine teslim edildiği kaydedildi.

Operasyon 4 ay sürmüş

Reuters'a konuşan Irak Dışişleri Bakanı'nın özel kalem müdürü Silwan Sincari, Sido'yu kurtarma operasyonunun dört ay sürdüğünü belirterek, daha önceki birkaç denemenin İsrail'in saldırıları nedeniyle başarısız olduğunu söyledi. Öte yandan Sido’nun fiziksel açıdan bir sağlık sorunu yaşamadığını ama esaretle geçen yılların ve Gazze'deki kötü insani durumun ardından travmatize olduğunu anlattı.

***

2 bin 600 Êzîdî kayıp

DAİŞ çeteleri Şengal Soykırımı’nda 6 binden fazla Êzîdîyi kaçırdı. 5 binden fazla Êzîdî katledildi, binlercesi kaçırıldı. Irak yetkililerine göre, 3 bin 500’den fazla Êzîdî kurtarıldı. Ancak 2600 kişi hala kayıp.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.