Fransa hukuku Kürtlere kapalı mı?
Kadın Haberleri —
- Avrupa’daki Kürt kadınları, Paris Katliamı’nın aydınlatılması için Fransa Adalet Bakanlığı’na 4 bin 384 mektup göndermeyi hedefliyor. TJK-E üyesi Sevgi Yavaş, “Fransa’nın hukukunu işletmesini ve Kürtlere karşı sorumluluklarını yerine getirmesini istiyoruz” dedi.
Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E), 9 Ocak 2013’te Paris’te Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in katledilmesinden bu yana adalet arayışını sürdürüyor. Katliam 12’nci yılına girerken, kadınlar adalet taleplerini bir kez daha Fransa Adalet Bakanlığı’na iletiyor. Gönderilen mektuplarda, “Yasalarınız Kürtlere adalet sağlamıyor mu? Fransa hukuku Kürtlere kapalı mı?” soruları öne çıkıyor.
TJK-E üyesi Sevgi Yavaş, Kürt kadınlarının 2013’te gerçekleşen katliamın aydınlatılması için yıllardır Avrupa genelinde eylemler düzenlediğini ve binlerce kişinin katılımıyla Fransa’ya çağrıda bulunduğunu belirtti. Yavaş, “Fransa hükümeti ve Adalet Bakanlığı’ndan defalarca adalet talep ettik. Ancak tüm çabalarımıza rağmen katliam aydınlatılmadı. ‘Devlet sırrı’ bahanesiyle ne Kürt halkına ne de kadınlara yanıt verildi. Bu tutum, 23 Aralık 2022’de gerçekleşen ikinci katliamın önünü açtı” dedi.
Sorumluluğunuzu yerine getirin
Yavaş, 2022’de Paris’te Kürt kadın hareketi öncülerinden Evîn Goyî, müzisyen Mîr Perwer ve yurtsever Abdurrahman Kızıl’ın katledildiğini hatırlatarak, Fransa’nın bu katliama da göz yumduğunu söyledi. Yavaş, “Fransa devleti ve Adalet Bakanlığı bu cinayetlere sessiz kalarak, Kürt kadınlarının ve halkının güvenliğini hiçe sayıyor. Fransa’nın hukukunu işletmesini ve Kürtlere karşı sorumluluklarını yerine getirmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.
4 bin 384 mektup
TJK-E’nin çağrıları kapsamında Marsilya, Toulouse, Creil ve Evry gibi şehirlerden Fransa Adalet Bakanlığı’na mektuplar gönderilirken, 7 Ocak’ta Drancy ve Reims’ten de mektuplar iletildi. Mektuplarda, “12 yıldır adalet arayışımız karşılık bulmadı. Katliamların planlayıcıları hâlâ yargılanmadı. Davalar gizlilik kararıyla karartılıyor. Fransa hukuku Kürtlere kapalı mı?” denildi. Hedef, 2013’ten katliamın yıl dönümüne kadar geçen 4 bin 384 güne denk düşecek sayıda mektup göndermek.
Katil belli Fransa neden sessiz?
TJK-E’nin organize ettiği eylemlerde her yıl binlerce kişi adalet talebiyle sokaklara çıkıyor. Her yıl farklı sloganlarla dile getirilen çağrılar, Fransa’nın sessizliğini eleştiriyor.
2013: Adalet istiyoruz cinayet aydınlatılsın.
2014: Suskunluğunuz suç ortaklığınızdan mıdır?
2015: 2 yıl önce 3 Kürt kadını Sara, Rojbîn ve Ronahî bugün ise Charlie Hebdo.
2016: Adalet ve aydınlık.
2017: Unutmadık, unutmayacağız.
2018: Beş yıl: Sessizlik, adaletin inkârı ve cezasızlık!
2019: Katilleri tanıyoruz, Fransız adaleti karanlıkta.
2020: Yedi yıllık cezasızlığa artık yeter.
2021: 8 yıllık bariz gerçek: Kör adalet.
2022: Adalet olmadığı sürece Fransa suçlu kalacaktır.
2023: İntikamımız kadın devrimi olacaktır.
2024: 2013’ten 2024’e Paris Karanlıkta, Adalet nerede?
2025: Katil belli Fransa neden sessiz? HABER MERKEZİ