Fransa’da sağ uzlaşı hükümeti açıklandı

Dünya Haberleri —

 Michel Barnier

Michel Barnier

  • Fransa’da yeni hükümet Elysee sarayında açıklandı. Yeni Başbakan Michel Barnier’in kabinesinde seçimin galibi soldan eser yok.
  • Meclisin en büyük grubu Yeni Halk Cephesi başkent Paris, Marsilya ve Lyon olmak üzere birçok kentte protesto mitingi düzenledi.

Fransa'da baskın genel seçimler ardından parlamento çoğunluğunu kaybeden Gabriel Attal ve hükümetinin istifası sonrası yeni Başbakan Michel Barnier'nin kurduğu kabine açıklandı. Meclisin en büyük gurubu ve seçimlerin galibi Yeni Halk Cephesi açıklamaya tepki göstererek Cumhurbaşkanı Emanuel Macron’un görevden alınması için miting düzenledi, imza topladı.

Fransız halkının iki aydır merakla beklediği yeni hükümet, 20 kadın ve 19 erkekten oluşuyor. İlk Bakanlar Kurulu toplantısı Elysee Sarayı'nda 23 Eylül'de saat 15.00'te düzenlenecek. Cumhurbaşkanı Macron’un uzlaşı hükümeti olacak sözü ile başlayan görüşmeler sonrası oluşan hükümette sol yok.

Uzlaşı dedi sağ çıktı

Erken genel seçimlerin galibi sol ve çevreci ittifak Yeni Halk Cephesi'nin (NFP) başbakan adayı Lucie Castets, X hesabından yaptığı açıklamada, "Bize uzlaşı hükümeti vaat ediliyordu ancak elimizde katı sağcı bir hükümet var." ifadesini kullandı. Castets, Fransa'daki demokrasinin bu akşam aşağılandığını belirtti.

Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) partisinin kurucusu Jean-Luc Melenchon da X hesabından "Macron iktidarının yeni felaket filminin oyuncuları belli oldu" paylaşımında bulundu.

Melenchon, hükümetin meşruiyetine ve geleceğine dair şüphelerini belirterek, yeni İçişleri Bakanı Retailleau'yu eleştirdi ve "Tez zamanda bu (hükümetten) kurtulmalıyız" değerlendirmesini yaptı.

Elysee’de açıklandı

Elysee Sarayı Genel Sekreteri Alexis Kohler, yeni kabineyi cumhurbaşkanlığı konutunda açıkladı.

Buna göre, İçişleri Bakanlığı görevine Senatoda merkez sağcı Cumhuriyetçiler (LR) grubunun başkanı olan Bruno Retailleau getirilirken, Avrupa ve Dışişleri Bakanlığı görevine hükümetin ortaklarından MoDem partili Jean-Noel Barrot atandı.

Ülkenin 2025 bütçesi üzerinde etkili olacak Ekonomi, Finans ve Sanayi Bakanlığı görevine 33 yaşındaki Antoine Armand getirildi. Eski solcu milletvekili Didier Migaud Adalet Bakanı seçildi ve bağımsız olsa da hükümetteki tek solcu siyasetçi olarak görev yapacak.

İktidar partisi Cumhuriyet İçin Birlikte'den milletvekili olan Astrid Panosyan-Bouvet Çalışma ve İstihdam Bakanı, Catherine Vautrin de Bölgelerle İşbirliği Bakanı olarak görevlendirildi.

Macron istemese de buradayız

Paris'te Bastille Meydanı'nda başlayan gösteri, Nation Meydanı'nda sona erdi. Gösteride, NFP'nin ortaklarından Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) Meclis Grup Başkanvekili Mathilde Panot, LFI milletvekili Thomas Portes, sarı yelekliler ve Filistin destekçileri de yer aldı. Göstericiler, "Macron istifa" yazılı pankartlar taşıdı, "Macron istemese de çalışanların onuru ve daha iyi bir dünya için buradayız" ve "Adalet olmadan barış olmayacak" sloganları attı. Protestoda, Macron'un görevden alınması için başlatılan kampanya kapsamında imza toplandı. PARİS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.