Macron şimdi ne yapacak?

Dünya Haberleri —

Macron/foto:AFP

Macron/foto:AFP

  • Fransız Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, solu görmezden gelerek atadığı azınlık hükümeti Ulusal mecliste verilen gensoru oylaması sonucu düştü. Macron için de istifa sesleri yükseliyor.  

Fransız milletvekilleri sol bir başbakan atamamak için ısrar eden Cumhurbaşkanı Macron’un azınlık hükümetininin iktidarına son verdi.  Çarşamba günü Yeni Halk Cephesinin (NFP) verdiği gensoru önergesi Ulusal Meclis’te 577’ye karşı 331 oyla kabul edildi. Böylece Fransa Başbakanı Michel Barnier'in azınlık hükümeti, 1958'de Beşinci Cumhuriyet'in kurulmasından bu yana en kısa ömürlü hükümet oldu. Barnier hükümeti milletvekillerinden güvensizlik oyu alarak düştü.Sol koalisyon NFP ve aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisi, Barnier'nin 2025 sosyal güvenlik bütçe planını parlamentodan kaçınarak kabul ettirmek için Anayasa'nın 49.3 maddesini kullanmasının ardından oylarını toplu halde eski Brexit baş müzakerecisine karşı kullandı.

Macron’a yakın bir kaynak, Cumhurbaşkanının geçmişte atamalarda zaman aldığı halde, bu sefer "başka bir seçeneği" olmadığını ve yeni başbakanı 24 saat içinde ataması gerektiğini söyledi. Fransa Başbakanı Michel Barnier saat 10.00'da Elysee Sarayı'na çıkarak istifasını Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a sundu. 

Macron'a istifa çağrısı

Son seçimlerin galibi Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) partisinin Meclis Grubu Başkanı Mathilde Panot "Macron'u şimdi gitmeye çağırıyoruz" dedi ve derinleşen siyasi krizin çözümünün "erken cumhurbaşkanlığı seçiminden" geçtiğini söyledi.

Sol kanat NFP koalisyonunu oluşturan bazı partiler, ekonomist ve devlet memuru olan Lucie Castets'in ilk tercihlerinde ısrar ediyor. İsmi ilk kez bu yaz NFP tarafından önerilen ve Macron tarafından hızla geri çekilen Castets, salı günü yaptığı açıklamada "ülkeyi yönetmeye hazır olduğunu" söyledi.

Sağda ise çarşamba gününden bu yana mevcut Silahlı Kuvvetler Bakanı Sebastien Lecornu ya da merkezci MoDem partisinin lideri François Bayrou'nun da aralarında bulunduğu birkaç isim dolaşıyor. Sol cephede ise Macron, Eylül ayında aday olan eski Sosyalist Başbakan ve İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve'e yönelebilir deniliyor. 

Piyasalar gergin, grevler kapıda

Piyasaların tedirgin olduğu ve Fransa’nın, kesintiler tehdidine karşı kamu sektörü grevlerine hazırlanırken, okulları kapatacak ve hava ile demir yolu ulaşımını aksatacak bu eylemler, kriz hissini artırıyor. 

Sendikalar, öğretmenler ve hava trafik kontrolörları da dahil olmak üzere, ayrı bir maliyet kesintisi tedbiri nedeniyle Perşembe günü kamu görevlilerinin grev yapması çağrısında bulundu.

Liberation manşetinde, "Onun başarısızlığı" ifadesi yer aldı ve Macron’un fotoğrafı yayımlandı. Le Monde gazetesinin editoryalinde ise, Le Pen’in bu hamlesinin, hükümeti devirmesi nedeniyle emekliler ve iş dünyası liderleri gibi kendi destekçilerini rahatsız etme riski taşıdığı vurgulandı. PARİS

 

* * *

Yeol’a ‘vatana ihanet' soruşturması

Güney Kore Devlet Başkanı Yeol’un sıkıyönetim kararı alma girişimi, kalkışam, görevden alınma ve vatana ihanet soruşturması ile sonuçlanmak üzere. Savcıların harekete geçtiği Güney Kore’de halk sokaklarda gösteri yapmayı sürdürüyor.

Güney Kore'de aniden sıkıyönetim ilan edip direniş karşısında birkaç saat içinde iptal eden Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'a karşı muhalefet parlamentoda azil süreci başlatırken savcılık da "kalkışma ve vatana ihanet" soruşturması açtı. Sıkıyönetim ilanındaki rolleri nedeniyle Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, İçişleri Bakanı Lee Sang-min, dün savunma bakanı görevinden istifa eden Kim Yong Hyun, sıkıyönetim komutanı ilan edilen Genelkurmay Başkanı General Park An-su hakkında soruşturma açan savcılar, bu dörtlü içinden Kim için seyahat yasağı getirdi.

Soruşturmayı, muhalefetteki Kore'yi Yeniden İnşa Partisi ve 59 aktivistten oluşan bir grubun, Yoon hakkında "vatana ihanet" suçlamasıyla iki ayrı şikayette bulunması tetikledi. Realmeter'in dün 18 yaşından büyük 504 kişiyle yaptığı anket yayımlandı. Ankete katılanların onda yedisi, sıkıyönetim girişimi nedeniyle Devlet Başkanı Yoon'un görevden alınmasından yana görüş bildirdi. Yoon'un görevden alınmasına yüzde 73.6'sı destek verirken, yüzde 24'ü karşı çıktı ve yüzde 2.4'ü kararsız kaldı. Yoon'un eylemlerinin "vatana ihanet" olarak değerlendirilmesine yüzde 69.5 onay verdi, yüzde 24.9'u katılmıadı, yüzde 5.7'si ise cevap vermekte zorluk çektiğini belirtti. SEUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2025 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.