Türkiye hedef tahtasında
Dünya Haberleri —
- 1 Ocak itibarıyla BMGK geçici üyeliğine gelen Yunanistan, Kıbrıs Cumhuriyeti'ni bölen Türkiye’yi sürekli gündemde tutmayı planlıyor. Ege’de barışçıl çözüme de yanaşmayan Ankara, iki yıl boyunca gündemden düşmeyecek.
Birleşmiş Milletler (BM) örgütünün en güçlü karar organı olan Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) geçici üye olarak seçilen Yunanistan’ın görev yapacağı iki yıllık süre 1 Ocak 2025'te başladı. 193 üye ülkeden 182’sinin desteğiyle geçici üyeliğe gelen Atina, altı ana öncelik açıkladı:
• Sorunların barışçıl yollarla çözülmesi
• Uluslararası hukuk ile BM Şartı'nın kural ve ilkelerine saygı
• Sürdürülebilir ve kalıcı barış ve kalkınma için kadının yerinin güçlendirilmesi
• İklim değişikliği ve yarattığı güvenlik riskleriyle mücadele
• Silahlı çatışmalarda çocukların korunması
• Seyrüsefer güvenliği
Kıbrıs’ta işgalci güç olan ve Ege Denizi’nde kıta sahanlığı durumunu istismar ederek sürekli gerilim stratejisi uygulayan Türkiye açısından durum kritik. Barışçıl çözüm, BM Şartı'na saygı duyulması ve seyrüsefer güvenliği maddeleri özellikle önem taşıyor. Bu üç madde, Türk-Yunan ilişkilerine ve Kıbrıs sorununa doğrudan bağlantılı.
Yunanistan, hem Kıbrıs sorununun çözümünde hem Ege ve Akdeniz'den kaynaklanan farklılıkların giderilmesinde uluslararası hukuka işaret ediyor ve Türkiye’nin bu kuralları ihlal ettiğini söylüyor.
Kıbrıs BM gündeminde olacak
Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Gerapetritis, ülkesinin BM Güvenlik Konseyi'ndeki geçici üyeliğine ilişkin Yunan basınına verdiği demeçlerde, bu sürecin Türk-Yunan ilişkileri ve Kıbrıs sorununa etkisi üzerine mesajlar verdi. Gerapetritis, "1 Ocak'ta BM Güvenlik Konseyi'ndeki görevimizi üstlendikten sonra amacımız Kıbrıs meselesini BM'nin aktif gündeminde tutmaktır," ifadelerini kullandı.
Yunanistan'ın BM Güvenlik Konseyi üyeliğinin, Kıbrıs sorununun müzakereler yoluyla çözümü için uluslararası baskının arttığı bir dönemde başlaması açısından önemli olduğu belirtiliyor. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs Cumhuriyeti yönetimi ve Kıbrıslı Türk liderlerle 2024 Ekim ayında bir araya gelmiş ve tarafları yeniden masaya çağırmıştı. Gerapetritis, Guterres'in çabalarını desteklemeye devam edeceklerini kaydetti.
ABD ve Avrupa Birliği de yeni müzakerelerin bir an önce başlatılması çağrısını yapıyor. BM'de yeni bir müzakere sürecinin ancak her iki tarafın da onay vermesi durumunda başlayabileceği, Yunanistan'ın geçici üyeliğinin bu durumu etkilemeyeceği değerlendirmeleri yapılıyor. ATİNA