BM heyeti Tişrîn Barajı'nda

BM heyeti Tişrîn Barajı'nda

BM heyeti Tişrîn Barajı'nda

  • Türk ordusu ve bünyesindeki SMO'nun tüm saldırılarına rağmen QSD'nin girmelerine izin vermeyip uzaklaştırdığı Tişrîn Barajı'na BM heyeti geldi.

QSD'nin büyük bir direniş sergileyerek Qereqozax Köprüsü ile birlikte savunduğu Tişrîn Barajı'nın etrafı da temizlendikten sonra BM heyeti geldi.

North Press'ten Hawar Hebo, BM heyetinin kendi araçlarıyla Tişrîn Barajı'na geldiğini paylaştı. Gazeteci Hebo'nun kendi bayraklarıyla konuşlanan iüç BM aracının görüdüğü fotoğrafa da yer verdi.

Tişrîn Barajı ve Qereqozax Köprüsü

Tişrîn Barajı ve Qereqozax Köprüsü, Fırat’ın doğusu ve batısını kontrol eden ve geçiş imkanı sunan iki kritik noktadır. Qereqozax Köprüsü, uluslararası ticaret yolu M4’ün geçişinin gerçekleştiği yerdir. Kobanê, Eyn Îsa, Reqa, Tebqa şehirleri ve genel olarak Cizîrê Kantonu'na yönelik gelişecek saldırılara karşı savunma hatları oluşturmak amacıyla stratejik üs görevi de göruyor.

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetim alanları, işgal edilen Serêkaniyê ve Girê Spi dışındaki Dicle Nehri'ne kadar sınır boyu tüm hat, dört metre yükseklikteki beton duvarlarla çevrili bulunuyor. Kuzey ve Doğu Suriye’ye ya kuzeyden bu duvarlar kaldırılarak açıktan Türk devletinin işgal saldırılarıyla ya da doğusundan Qereqozax ve 20 km güneyinde bulunan Tişrîn geçiş hatlarından girilebilir. Dolayısıyla Tişrîn ve Qereqozax bölgeleri, Fırat Nehri üzerinde doğu-batı geçişini kontrol eden en kritik noktalardır. Bu konumları sayesinde de ⁠Fırat'ın doğu ve batı yakası arasındaki geçişi kontrol etme imkanı sunuyor. Kobanê, Reqa ve Cizîrê'ye potansiyel saldırılar için stratejik üs görevi görebiliyor.

Türk devletinin hesabı

M4 boyu Cizîrê'yi takiben gelen yol, Eyn Îsa, Çelebiyê’de bulunan dört yolu düz ilerledikten 5 km sonra Qereqozax Köprüsü'ne varılır. Yol devam edilirse 20 km sonra Minbic’e ulaşılır. Dört yoldan kuzeye gidilirse 25 km sonra Kobanê’ye, 6 km güneye inilirse Sirîn’e ulaşılır. Daha sonra güneye, güneydoğuya ilerledikçe de sırasıyla Tişrîn, Tebqa ve Reqa’ya gidilir. Reqa’ya gitmenin daha kestirme yolları ise Eyn Îsa’nın hemen yan tarafında bulunan Girê Spî, Serêkaniyê ve Tirwaziyê hatlarıdır. Türk devleti, Qereqozax Köprüsü ve çevresini ele geçirdikten sonra önünde ciddi bir dirençle karşılaşmayacağını düşünüyordu. Bu nedenle buraya hakimiyetini ya yumuşak ya da sert baskı yoluyla sağlamak istiyor. Böylece ⁠Kobanê'yi kuşatma altına alma potansiyeli, Reqa'ya yönelik saldırılar için avantaj sağlamak, Arap bölgelerine erişim koridoru oluşturmak ve Özerk Yönetim üzerinde baskı oluşturma kapasitesini güçlendirmeyi hedefliyordu.

Hileler de saldırı da yetmedi

Diplomatik hilelerle sonuç alamadığını gören Türk devleti, ikinci yolu tercih etti ve aralıksız bir biçimde o alanlara saldırı gerçekleştirdi. Hava sahasında sürekli olarak en az 5 SİHA’nın olduğu, alanı sürekli olarak tank ve obüs atışlarıyla vurdu. 40 km sınırdan içeride bulunan Qereqozax’ın tepelik yerlerine üsler kurdu. Her şeye rağmen istediği sonucu elde edemedi.

QSD durumun farkında

Tişrîn ve Qereqozax bölgeleri, sadece askeri değil, aynı zamanda siyasi, ekonomik ve altyapısal açıdan da Kuzey Suriye'nin en stratejik noktalarını oluşturuyor. Bu bölgelerin kontrolü, geniş bir coğrafyanın geleceğini şekillendirebilecek potansiyeli var. Bölgenin savunması, yalnızca yerel değil, tüm bölgesel dengeleri etkileyebilecek bir öneme sahip. Kobanê'nin güvenliği, Reqa'nın savunma hatları, ⁠Cizîrê'nin güvenliği, ⁠Dêrazor ve Hesekê'ye uzanan güvenlik koridoru, bu stratejik yerlerin savunulması üzerinden sağlanır.

Muazzam bir direniş

QSD hem diplomatik kararlık hem de sahadaki muazzam direnişle yanıt verdi. Uluslararası Koalisyon'un barajı kontrolünün ardından yeşil ışık yakıldı ve QSD görüşmeleri beklemeden köprü ve barajın güvenliği için Minbic'e doğru atağa geçti. Böylece uzaktan ciddi bir savunma hattı oluşturdu. Böylece dün itibarıyla BM de Tişrîn Barajı'na gelebildi. KOBANÊ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.