Galler’den Hildesheim’e 15 Ağustos

Yurt Dışı Haberleri —

15 Ağustos kutlamaları başladı

15 Ağustos kutlamaları başladı

  • Kürtlerin Diriliş Bayramı coşkusu Avrupa kentlerine yayılıyor. İsviçre, İngiltere ve Almanya’da açık hava etkinlikleri, yürüyüş ve mitingler ile başlayan kutlamalarda Rêber Öcalan ve Efsane komutan Egîd (Mahsum Korkmaz) resimleri meydanlarda. 
  • Galler’de Snowdon zirvesi kutlamaların mekanı olurken yürüyüşe katılanlar Kürt kıyafetleri giydi ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterlerini taşıdı. Liverpool Halk Meclisinin öncülük ettiği kutlamada, Kurdistan gerillasının işgalciliğe ve işbirlikçiliğe karşı savaşı selamlandı.

Avrupa’da yaşayan Kürtler 15 Ağustos 1984’te büyük gerilla komutanı Egîd’in (Mahsum Korkmaz) öncülüğünde gerçekleşen Eruh ve Şemzinan baskınlarının 40. Yıl dönümünü coşkuyla kutluyor. Kürt halkı, Türk faşizmine organize ve planlı ilk büyük baskını ve Kurdistan’da sömürgeciliğe karşı silahlı mücadelenin ilanı olan Diriliş Bayramını onlarca kentte kutlamaya başladı. 
Kürt halkının geleneksel olarak haftalara yayılan kutlamaları bu yıl da İngiltere, Almanya ve İsviçre’de 7’den 70’e çok sayıda Kürt’ü bir araya getirdi. Yürüyüş, etkinlik, gösteri ve açıklamaların yanı sıra şenlik olarak da kutlanan gerilla savaşının başlangıcı Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri, Kurdistan İşçi Partisinin (PKK) bayraklarının açılması ile start aldı. Gençler dağ zirvelerine tırmandı, o kutlu günü görenler, yaşananları etkinliklerde genç nesillere aktardı.

Snowdon zirvesinden selamlandı
Liverpool Kürt Halk Meclisi öncülüğünde bu yıl ki 15 Ağustos kutlamaları Galler ülkesinin ve Britanya’nın en yüksek dağı olan Snowdon’da gerçekleştirildi. Devrimci Gençlik Hareketi’nin de yer aldığı 15 Ağustos yürüyüşü ve kutlamasına Kürt gençleri ve kadınları ‘gerilla’ kıyafetleri ile katıldı.  
Sloganlar ve marşlar eşliğinde yapılan yürüyüşte Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile ARGK’nin efsanevi Komutanı Mahsum Korkmaz’ın (Egîd) fotoğrafları ve “Bijî 15 Tebax” yazılı pankart ile zirveye taşındı. Yürüyüş parkurundan zirveye çıkan Kürtler alkış, slogan ve zılgıtlarla Diriliş Bayramı’nı kutladı.
Liverpool Kürt Halk Meclisi adına bir konuşma yapan Eylem Nemir, Rêber APO ve Komutan Egîd’in öncülüğünde başlatılan 15 Ağustos’un 40. Yıldönümünü selamladı. Demir, “İlk kurşundan bugüne başlatılan diriliş ve kurtuluş mücadelesi bugün dört parça Kurdistan’da büyük bir özgürlük meşalesine dönüşmüştür. 15 Ağustos ruhu teslimiyet karşı direniş, soykırıma karşı diriliş, ihanete karşı devrimci onurlu yaşamın adıdır. Kahraman Kurdistan gerillası bugün işgalciye işbirlikçiye soykırımcı faşizme karşı tarihin en kahramanca direnişi sergiliyor. Bu direniş ruhunu onurlu yaşamı bize bahşeden gerillayı direnişini selamlıyor ve Diriliş Bayramı tüm halkımıza kutlu olsun” dedi.

Saarbrücken ve Hildesheim’de 
yürüyüş ve çoşkulu kulama
Almanya’nın birçok merkezinde yapılmaya başlanan Diriliş Bayramı kutlamalarında Hildesheim ve Saarbrücken’de bir araya gelen yurtsever Kürtler açık alanlarda atılımın 41. Yılını selamladı. Almanya’nın Hildesheim şehrinde bir araya gelen Kürtler ve dostları, Türkiye ve Kurdistan'da, Kürt kültürüne yönelik yapılan saldırıları protesto etti. Protesto eyleminin ardından 15 Ağustos kutlaması yapıldı.
Hildesheim’de Kürt kültürüne yönelik baskılara karşı bir protesto yürüyüşü gerçekleştirildi. Meryem Kadın Komünü ve Hildesheim Demokratik Kürt Toplum merkezi Meclisinin birlikte organize ettiği protesto eylemi Hildesheim, Marktplatz'da, Belediyenin önünden başladı. Çarşı içinden yürüyerek Demokratik Kürt Toplum Merkezine ulaşan eylemciler sık sık “Bijî Serok Apo”, “Bê Serok Jiyan Nabe”, “Jin Jiyan Azadî” sloganları attı. Eylemden sonra Hildesheim Demokratik Kürt Toplum merkezinde toplanan Kurdistanlılar Özgür Cömert, Hêvî Çiya, Hîkmet Bira, Dimlî Amed ve Koma Navend'ın sahne aldığı bir etkinlik ile bayramı kutladı. 
Saarbrücken’de bölge Halk Meclisi ve Kadın Meclisinin organize ettiği kutlama Florianshütte parkında gerçekleştirildi. Kurdistan Özgürlük Mücadelesi şehitleri anısına saygı duruşuyla başlayan etkinlikte yapılan konuşmalarda 15 Ağustos’un tarihi önemine dikkat çekilerek 15 Ağustos atılımı düşmanı Kürtlerin beyninde paramparça edildiği bir gelişme olarak değerlendirildi.
KOMAW adına yapılan konuşmada da Mahsum Korkmaz (Egîd) anıldı. Êzidî Kadın Meclisi adına yapılan konuşmada ise KDP ihanetine dikkat çekildi. Kutlamada da çocuk korosu, folklor grubu, tiyatro ekibi, Hozan Amed, Hozan Zozan Zudem sahne aldı.

İsviçre’de 3 merkezde birden
15 Ağustos Diriliş Bayramı İsviçre’nin Aarau, Solothurn ve Bellinzona kentlerinde kitlesel etkinliklerle kutlandı. Kutlamalarda yapılan konuşmalarda direnişin Kürt ve Kurdistan tarihi açısında önemi vurgulandı, mücadeleyi yükseltme çağrıları yapıldı.
Aarau kentinde Şehit Mehmet Tunç Halk Meclisi ve Rojbin Kadın Meclisi tarafında ortaklaşa düzenlenen açık hava etkinliğinde “Cejna Vejinê“ kutlandı. Schafisheim kentindeki Waldhaus Krähenacker piknik alanında yapılan kutlamaya İsviçre Kürt Konseyi (YJK-S) Eşbaşkanı Dilan Çetinkaya, İsviçre Kürt Kadınlar Birliği (YJK-S) aktivistleri ve çok sayıda Kürt katıldı. Şehitler için saygı duruşuyla başlayan etkinlikte ilk olarak Aarau Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı İdris Uzkaş konuştu. Uzkaş; “Bundan tam 40 yıl önce büyük komutan Heval Egîd öncülüğünde Kürt’ün yok sayılan karanlık tarihine bir kurşun sıkılmıştır. Bu kurşun halen de etkisini sürdürüyor. Yıllardır İmralı’da tutulan Önderliğimizden hiç bir haber alamıyoruz. Dosta da düşmana da şunu söylüyoruz. Önder Apo’un özgürlüğü Kürt halkının özgürlüğüdür. Önder APO özgür olmadan hiç birimiz özgür olamayız” dedi. 
Rojbin Kadın Meclisi adına Ruken Amed’de kutlama konuşmasında sıkılan ilk kurşunun tarihi öneme sahip olduğunu belirterek “15 Ağustos 1984’de sıkılan kurşun her ne kadar Kürdün karanlık tarihine sıkılmışta olsa da özünde feodal, gerici ve erkçi zihniyete de sıkılmıştır. Büyük komutan Mahsum Korkmaz’ın fitilimi ateşlediği bu özgürlük meşalesi her yerde yanmaya devam ediyor” dedi. Etkinlik Aarau Şehid Mehmet Tunç Meclisi bünyesinde sanat çalışması yürüten müzik grubu, tiyatro grubu çeşitli gösteriler yaptı. Etkinlikte son olarak Zürich Kurd-Dem bünyesinde sanat çalışması yürüten grup Mitra sahne aldı. 
İsviçre’deki kutlamanın bir başka adresi ise Solothurn kenti oldu. 15 Ağustos nedeniyle Pınar Kadın Komünü ve Solothurn Halk Meclisi tarafında açık alan kutlaması yapıldı. Şehitler için yapılan saygı duruşuyla başlayan etkinlikte Pınar Kadın Komünü adına Xece Kaya bir konuşma yaptı. Xece Kaya “15 Ağustos, sadece düşmana sıkılan kurşun değildir. Bu ilk kurşun aynı zamanda gericiliğe, ilkel feodal erkek egemenliğine ve eşitsizliğe de sıkılan kurşundur. Bu çıkış kadın hareketinin örgütlenmesi ve ordulaşmasını da sağlamıştır” dedi.
Solothurn Demokratik Kürt Toplum Eşbaşkanlar Kaya Demir ve Yeter Güzen de halkı selamlayıp 15 Ağustos adına değerlendirmelerde bulundular. Etkinlikte söz alan Kürt siyasetçi Mehmet Ronahi de dağ ve zindan direniş geleneğini anlattı. Etkinlikte son olarak Kürt aktivist ve siyatçi Metin Mintaş konuştu. Mintaş yaptığı konuşmada 15 Ağustos’un 40. yılı olduğu dile getirerek “15 Ağustos diriliş ve direnişinin başlamasının üzerinden bu yana 40 yıl geçti. Bu 40 yıl boyunca ciddi bedeller ödendi. Önderliğin direnişi, Gerilla direnişi ve cezaevleri direnişleri bizim için ilham kaynağıdır. Bunu esas alarak mücadeleyi zaferle taçlandıracağız. Bu da halkımıza sözümüzdür” dedi. 
Ticino Kantonunda Kürt gençleri Tevgera Ciwanén Şoreşger (TCŞ) öncülüğünde, düzenlenen yürüyüşte PKK’nin 15 Ağustos 1984’te başlattığı silahlı mücadele selamlandı. Giubiasco kentinin meydanında toplanan eylemciler sloganlar eşliğinde Bellinzona kentinin meydanına yürüdü. “Defend Rojava dagirkeriye nehele” pankartının taşındığı yürüyüşte sırasında sık sık, “Bijî Serok Apo”, “Öcalan’a özgürlük”, “Jin jiyan Azadî”, Biji berxwedane Gerilla”, “Türkiye faşist, statüsü terörist” ve ‘Bijî PKK, Bijî YPG” sloganları atıldı. HABER MERKEZİ

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.