Gazze’de ölüm, Kahire'de görüşme!

Dünya Haberleri —

Gazze/ Foto:AFP

Gazze/ Foto:AFP

  • Gazze'de ateşkes ve rehine takası anlaşmasına varılması için Mısır'ın başkenti Kahire'de yeni tur görüşmeler başladı. Bir yandan müzakereler sürerken Gazze’ye saldırılarda iki günde 27 Filistinli yaşamını yitirdi.

10 ayı aşkın süredir İsrail'in saldırıları altındaki Gazze Şeridi'nde ateşkes ve rehine takası anlaşmasına varılması için arabulucu ülkelerden Mısır'ın başkenti Kahire'de yeni tur görüşmeler dün başladı. İsrail ve Hamas arasında ateşkes ve rehine takası anlaşmasına varılması için çaba ve müzakereler sürerken İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki farklı bölgelere yönelik saldırılarında en az 27 Filistinlinin hayatını kaybettiği açıklandı.

İki günde 27 Filistinli öldü

Gazze'deki Sivil Savunma Birimi Sözcüsü Mahmud Basal, yaptığı yazılı açıklamada, önceki sabah saatlerinden itibaren Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerine yapılan İsrail saldırıları hakkında bilgi verdi. Gazze'nin kuzeyindeki Beyt Lahya kentine İsrail'in hava saldırısı düzenlediğini açıklayan Basal, saldırıda Filistinli Hammuda ailesinin evinin tamamen yıkıldığını bildirdi. Basal, saldırı sonucunda aralarında çocuk ve kadınların da olduğu 11 Filistinlinin yaşamını yitirdiğini kaydetti.

İsrail'in Beyt Lahya'nın eş-Şeyma bölgesinde bulunan Kasım ailesinin evine de saldırı düzenlediği bilgisini veren Basal, olayda çok sayıda Filistinlinin yaralandığını aktardı. Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'nın Tel ez-Zater bölgesinde, İsrail savaş uçakları Filistinli Selman ailesine ait evi bombalarken, saldırıda bir kişi öldü, çok sayıda kişi yaralandı. Bölgenin kuzeyinde, Gazze kentine bağlı Ez-Zeytun Mahallesi'ne düzenlenen saldırıda bir Filistinlinin hayatını kaybettiği kaydedildi.

Gazze'nin orta kesimlerindeki Megazi Mülteci Kampı'nda İsrail ordusunun Ed-Debaki ailesine ait evi hedef alması sonucu ise altı Filistinli hayatını kaybetti. Ayrıca, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'un doğusunda bulunan Beni Süheyle beldesinde Ebu Şebab ailesinin evine düzenlenen hava saldırısında beş Filistinlinin yaşamını yitirdiği, çok sayıda Filistinlinin yaralandığı bildirildi. Han Yunus'taki Nasır Hastanesi'nden alınan bilgiye göre ise Abasan El Kebira kasabasında İsrail güçlerinin Filistinlileri hedef alan saldırılarında biri çocuk üç Filistinli öldü. Yaralılar Gazze Şeridi'ndeki hastanelere nakledildi.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 16 bin 480’i çocuk, 10 bin 980’i kadın olmak üzere 40 bin 265 Filistinli öldü, 93 bin 144 kişi yaralandı.

ABD ve İsrail heyetleri Kahire’de

ABD ve İsrail heyetlerinin başkent Kahire'de yeni tur görüşmelere başladı. Haber Reuters haber ajansının iki Mısırlı güvenlik kaynağından aldığı bilgilere dayandırıldı. Habere göre ateşkes teklifi konusunda taraflar arasındaki anlaşmazlıkları ortadan kaldırmak amacıyla yapılan ve 22 Ağustos Perşembe günü başlayan görüşmelere Katar heyetinin de katılması bekleniyor. Kaynaklara göre, Mısır ve ABD'li yetkililer Mısır ve Gazze arasındaki sınırda güvenliğin sağlanması planları konusunda uzlaşmaya varılması için çabalıyor. 

İsrail, Gazze Şeridi'nin ortasından geçen Netzarim Koridoru ile Gazze ile Mısır arasındaki Philadelphi Koridoru'nda asker bulundurmayı sürdürmeyi talep ederken, Mısır ve Hamas, İsrail güçlerinin Philadelphi Koridoru'ndan çekilmesini istiyor. İsrail, bu talebi için Hamas'ın bölgeyi 'Gazze'ye silah sokmak için kullandığı' iddiasını dile getiriyor. Mısır ise söz konusu 'kaçakçılık yollarının' kapatıldığını ifade ediyor. Önceki gün Kahire'de başlayan yeni tur görüşmeler ise ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın 7 Ekim 2023'ten bu yana 'Gazze' gündemiyle Orta Doğu'ya yaptığı dokuzuncu ziyaretin ardından gerçekleşiyor. 

Başbakanlık Ofisi’nden ret

İsrail Başbakanlık Basın Ofisi'nden Netanyahu'nun Philadelphi Koridoru'na uluslararası güç konuşlandırılmasını gözden geçirdiği yönündeki habere ilişkin yazılı açıklama yapıldı. Söz konusu haberin 'yalan' olduğu savunulan açıklamada, Benjamin Netanyahu'nun İsrail ordusunun Philadelphi Koridoru'ndaki işgalinde ısrarcı olduğu ifade edildi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.