Hakikati açığa çıkarmaya devam edeceğiz

Kadın Haberleri —

Rabia Önver

Rabia Önver

  • Hakkâri Cumhuriyet Başsavcısı, fuhuş ve uyuşturucuya dair haberi sonrası evine baskın düzenlenen gazeteci Rabia Önver’in ifadesini almadı. Önver, “Sonucu ne olursa olsun yaptığımız mesleki faaliyetleri savunmaya ve hakikati açığa çıkarmaya devam edeceğiz" dedi.

Colemêrg’in Gever (Yüksekova) ilçesinde 20 Eylül günü, Colemêrg’deki fuhuş ve uyuşturucu çetesine ilişkin, “Colemêrg’de özel savaş” başlığıyla yaptığı dosya haberin ardından Hakkâri TEM Şube polisleri tarafından Gever’de bulunan evine baskın düzenlenmişti. Önver, hakkında yürütülen soruşturma kapsamında dün avukatıyla birlikte Hakkâri Adliyesi’ne giderek ifade vermek istedi. Ancak soruşturmayı yürüten savcı, Önver’in ifadesinin alınmayacağını belirtti.

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG) ve Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) üyeleri, Önver’in ailesi ve avukatları adliye önünde açıklama yaptı. Önver'in avukatı Azad Özer, müvekkili hakkında “yanıltıcı bilgi yayma” iddiasıyla soruşturma başlatıldığını aktararak, "Dosya incelemesi sonrası soruşturma savcısı ile yaptığımız görüşmede, müvekkilimizin istenildiği zaman ifadesi alınmak üzere hazır bulunduracağımızı belirttik. Savcılık ise bu süreçte herhangi bir ifade alma işlemi yapmayacağını söyledi. Gözaltı olup olmayacağına ilişkin sorduğumuz soru üzerine savcılık yakalama ve gözaltıyla ilişkin herhangi bir işlemin yapılmayacağını belirtti. Savcılık, ayrıca ilerleyen süreçte soruşturma kapsamında gerekli görülmesi durumunda avukatlarıyla iletişime geçeceğini aktardı" diye kaydetti.

Gazeteci Önver, baskın esnasında şehir dışında olduğunu belirterek, yaşadığı aile evinin hukuksuz bir şekilde baskın düzenlendiğini kaydetti. Önver, "Soruşturmayla gazeteciliğin hedef alındığını açık bir şekilde görüyoruz. Yapılanlar tamamen halkın haber alma hakkına yönelik bir engelleme girişimidir. Sonucu ne olursa olsun yaptığımız mesleki faaliyetleri savunmaya ve hakikati açığa çıkarmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

***

Baskıyı kaldır

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, Jinnews muhabiri Rabia Önver’in evine baskın yapılması ve ardından hakkında ‘yakalama kararı’ çıkarılmasını ve Önver’in üzerindeki baskıların son bulması için çağrı yaptı.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Türkiye’de polis, JINNEWS muhabiri Rabia Önver’in evine aralarında yetkililerin de dahil olduğu uyuşturucu ve fuhuş çeteleri iddialarını haber yapmasının ardından baskın düzenledi. Yetkililerin de dahil olduğu uyuşturucu ve fuhuş çeteleri iddialarını haber yapmasının ardından kendisi şu anda ‘yanıltıcı bilgi yaymak’ suçundan soruşturma altında. Türk yetkililerin araştırmacı haberciliği susturmaya yönelik bu hamlesini kınıyoruz. Suçlamaların düşürülmesini ve Kürt gazetecilere yönelik tacizin sona ermesini talep ediyoruz.”

COLEMÊRG

  

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.