HDK Sennar Eyaleti için saldırıyor

Dünya Haberleri —

HDK Güçleri Sudan Foto: AFP

HDK Güçleri Sudan Foto: AFP

  • Sennar kent merkezine girmesi an meselesi olan Sudan’da Hızlı Destek Kuvvetleri’ne (HDK) karşı ordu birliklerini sürpriz bir şekilde ziyaret eden Orgeneral Burhan, HDK'nin saldırısı ile yüzleşmek zorunda kaldı.

Sudan’da Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK), Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan’ın ziyareti sırasında ülkenin orta kesimlerinde bulunan Sennar Eyaleti’ne saldırdı. HDK, eyaletin yönetim merkezi Since şehrine saldırarak orduya ait karakolları hedef aldı, yerleşim bölgelerine girdi.

Sennar kent merkezine girmesi an meselesi olan HDK’ye karşı ordu birliklerini sürpriz bir şekilde ziyaret eden Orgeneral Burhan, HDK'nin saldırısı ile yüzleşmek zorunda kaldı. Sennar’ın yaklaşık 24 kilometre batısındaki Cebel Muye bölgesini ele geçiren Hızlı Destek Kuvvetlerinin orduya karşı taarruzu sürüyor. Yerel kaynaklar, HDK’nın Since şehrine batı yönünden saldırdığını ve yerleşim bölgelerine girdiğini duyurdu. Şehrin farklı yerlerindeki çatışmalar şiddetlenerek devam ederken, X platformundaki HDK'ya bağlı hesaplar, Sudan ordusu ile 17. Tümen yakınlarında şiddetli çatışmaların yaşandığına dair haberler paylaştı.

HDK, Sennar şehri yakınlarındaki Cebel Muye bölgesinin kontrolünü tamamen ele geçirdiğini ve Sudan ordusunu Sennar şehrindeki savunma hatlarına geri çekilmek zorunda bıraktığını duyurdu. HDK, ayrıca ordunun Sennar şehrinin kuzey eteklerindeki mevzilerine de saldırdı.

Savaş uçakları kenti bombaladı

Sudan İnsan Hakları Gözlemevi, Sudan ordusuna ait savaş uçaklarının El-Cezire eyaletindeki el-Hasaheysa şehrine iki hava saldırısı düzenlediğini, saldırıda aralarında kadın ve çocukların da olduğu onlarca sivilin öldüğünü, bazılarının durumu ağır olmak üzere yüzlerce sivilin de yaralandığını bildirdi. Sudan İnsan Hakları Gözlemevi, X platformundaki hesabından yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB) ve Afrika Birliği'ni (AfB) ‘Sudan ordusuna ait uçakların sürekli olarak sivillere karşı işlediği savaş suçlarını’ belgelemeye çağırdı. Tekrarlanan bu katliamların kınanması ve savaş uçaklarının nüfusun yoğun olduğu şehirlere karşı kullanılmasının yasaklanması için çalışılması çağrısında bulundu.

HARTUM

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.