Hesap sorulmadı, yaralar sarılmadı

Mevlüde Demir

Mevlüde Demir

  • Şemrex ve Xana Axpar ilçelerinde çıkan ve 15 kişinin hayatını kaybettiği yangının yaraları sarılmadı. Kelekê sakinleri, zararlarının karşılanmadığını, sorumluların hesap vermediğini söyledi.

Yangında oğulları Mezhel ile Nuri’yi kaybeden Mevlüde Demir, yasta olduklarını belirterek, “Elimiz ayağımız kırılmış ve dünyadan umudumuzu kesmişiz. Ağlıyoruz… Çocuklarım, arazim, motorum, sondajım ve borularım yandı. Tek başıma kaldım" dedi.

Mêrdîn’in Şemrex (Mazıdağı) ilçesi ile Amed’in Xana Axpar (Çınar) ilçeleri arasında bulunan kırsal mahallelerde 20 Haziran’da çıkan yangında 15 kişi hayatını kaybetti. Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin (DEDAŞ) bakımını yapmadığı elektrik hatlarından kaynaklandığı belirtilen yangında, bine yakın hayvan da yanarak can verdi. 20 bin dekarı ekili alan olmak üzere yaklaşık 55 bin dekar alanı etkileyen yangının ardından bölgede hasar tespit çalışmaları yapıldı. Yangına ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında da bilirkişi raporları hazırlandı. Savcılığın hazırladığı ön raporda, yangının DEDAŞ’ın elektrik iletim hatlarından kaynaklandığı belirtildi, ancak soruşturmada ilerleme kaydedilmedi. Yangının ardından bölgenin “Afet Bölgesi” ilan edilmesi çağrılarına hükümet tarafından ancak 8 Temmuz günü cevap verilerek, bölgeye toplamda 55 milyon lira ödenek aktarıldığı belirtildi. Yangın öncesinde buğday hasadına hazırlanan köylüler, küle dönen arazilerinde ikinci ürün olarak her yıl ektikleri mısır ekimini gerçekleştiremedi. Yaşamın durduğu köylerde yakınlarını kaybedenler ile yangından maddi anlamda zarar gören yurttaşlar, yangının bıraktığı hasar nedeniyle her yıl mevsimlik işçi olarak gittikleri farklı şehirlere bu yıl gidemedi. 

Hayatını kaybedenlerin yanı sıra yaklaşık 70 kişinin yaralandığı yangında Abdülrezak Demir’in ise halen Riha’da bir hastanede tedavisi sürüyor. Soruşturma aşamasının bir an önce tamamlanmasını bekleyen aileler, adalet taleplerinin karşılanmasını istiyor. Yangının vurduğu Şemrex ilçesinin Kelekê mahallesi sakinleri, köyde yaşamın durduğunu belirterek, sorumluların cezalandırılmasını istedi. 

Elleri tamamen bağlanmış

Yangında bir kardeşini (Hasan Demir) kaybeden, bir kardeşi de (Abdülrezak Demir) yaralanan Davut Demir, henüz zararlarının karşılanmadığını belirterek, “Tarım İl Müdürlüğüne gidiyoruz, AFAD’a yönlendiriyorlar. AFAD’a gidiyoruz Tarım İl Müdürlüğüne yönlendiriyorlar. Şu ana kadar verdikleri destek zararımızın çok küçük bir bölümünü karşılıyor” dedi. Köyde yaşamın tamamen durduğunu kaydeden Demir, “Köylüler iş yapamaz duruma geldi. Yaşadıkları acıdan dolayı kimse iş yapmak istemiyor. Elleri tamamen bağlanmış. Kış geldiğinde ne saman ne de hayvanlara verilecek yem bulunuyor. Yaşananlar dolayısıyla mısır ekilemedi. Ekim ayına kadar ne yapılacak bilemiyoruz” diye konuştu.

Üstü kapatılmasın

Afet Bölgesi ilan edilmesinin ardından herhangi bir şey yapılmadığını kaydeden Demir, şunları söyledi: “Hayatını kaybedenler için ailelerin hesaplarına yatırılan desteğin dışında bir şey yapılmadı. Yardım yapanlar sivil toplum örgütleri ve gönüllüler. Onun dışında bir şey yapılmadı. Bir diğeri de dava için avukatlar tuttuk, ancak şu ana kadar ortada şeffaf bir şey yok. Köylüler zararlarının karşılanmasını ve davanın üstünün kapatılmamasını istiyor. Davanın üstünün kapatılmasını istemiyoruz. İnsanlarımız ölmeseydi, biz yine bir bardak su, bir lokma ekmek yiyecektik. Başka bir ihtiyacımız yoktu. Adalet istiyoruz. Zulüm ve haksızlık istemiyoruz. Bu olay batıda olsaydı, devlet onların tüm haklarını tanıyacaktı ama Kürt olunca kenara itiliyor ve sağır rolü yapıyorlar.”

Acımız sürüyor, unutamıyoruz

Hayatını kaybeden Sinan Deviren’in kardeşi Ferhat Deviren, olay gününü anlatarak, şöyle konuştu: “İlk günkü gibiyiz. Düzeleceğimizi de sanmıyorum. Acımız devam ediyor ve unutamıyoruz. Mesela ben daha önce batıya çalışmaya gidiyordum ama bu olay nedeniyle bir iş yapamıyorum. Evde olanlar hayvanlarına bakıp geçimlerini sağlıyordu. Sivil insanlar dışında yardım eden olmadı. İl Tarım Müdürlüğünden köye gelip şurası şöyleydi, burası böyleydi diyerek bizleri kandırıyorlar. Meydanda somut bir şey yok.”

Hesap vermeliler

Davalarının takipçisi olacaklarını ifade eden Deviren, “Ne olursa olsun vazgeçmeyeceğiz. 50 yıldır bu elektrik hatlarının bir tanesi değişmemiş. Yangından sonra da aynı şekilde duruyor. Gelip tellerini düzeltsinler ve onarımı yapsınlar ki, bir daha böyle bir şey yaşanmasın. DEDAŞ gelip bunları onarmalı. Sorumlusu kim olursa olsun hesap vermelidir” dedi.

Yasımız sürüyor

Yangında oğulları Mezhel ile Nuri’yi kaybeden Mevlüde Demir, yangından bu yana yas tuttuklarını belirterek, “Elimiz ayağımız kırılmış ve dünyadan umudumuzu kesmişiz. Ağlıyoruz… Çocuklarım, arazim, motorum, sondajım ve borularım yandı. Tek başıma kaldım. Ne devlet, ne ambulans ne de helikopter geldi. Yaralıları Qoser’e (Kızıltepe), Amed’e, Mêrdîn’e götürdüler. Buralarda yanık ünitesi bile yok. Bu adalet mi” diye sordu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.