Hiçbir etkinliğe çıkarılmadılar, 'katılmadılar' diye suçlandılar

Antalya S Tipi Kapalı Cezaevi

Antalya S Tipi Kapalı Cezaevi

  • Antalya S Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki tutsaklar, DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli ve Şirnex Milletvekili Newroz Uysal Aslan'a mektup göndererek, maruz kaldıkları ihlalleri paylaştı.  

Mehmet Ayas adlı tutsak, mektubunda kötü muamelelere maruz kaldıklarını, en temel haklarının gasp edildiği ve buna karşı yaptıkları başvuruların da sonuçsuz kaldığını söyledi. Ayas, cezaevindeki ihlallere ve uygulamalara dikkat çekerek, “Keyfiliğin merkezi haline gelmiş bulunmakta” dedi. Ayas, İdare ve Gözlem Kurulları’nın spor, kurs, atölye ve diğer sosyal etkinlikler üzerinden puanlama yaptığını hatırlatarak, bu durumları “iyi hal” gerekçesi olarak ileri sürdüğünü, ancak buna rağmen hiçbir etkinliğe çıkarılmadıklarını kaydetti. Ayas, Kurul'un “Hiçbir etkinliğe katılmadınız” deyip tahliyeleri de engellediğini ifade etti.

Ayas, diş rahatsızlığının bulunduğunu ancak 8 aydır hastaneye sevkinin yapılmadığını aktararak, bu duruma karşı İnfaz Hakimliğine, Savcılığa, Adalet Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’na başvurularda bulunduğunu fakat olumlu veya olumsuz bir dönüş alamadığını söyledi. Ayas, tüm şikayetlerine rağmen hala hastaneye sevkinin yapılmadığını anımsattı. 

24 saat hücrede

Mektup gönderen bir diğer tutsak Resul Ertaş, spor haklarını son bir aydır hiç kullanamadıklarını; 24 saat boyunca hücrelerde tutulduklarını ve hiçbir yere çıkarılmadıklarını, buna karşı itirazlara ise disiplin cezalarıyla karşılık verildiğini belirtti. Ertaş, oda değişikliklerine dair yaptıkları başvuruların da kabul edilmediğini ve taleplerinin karşılanmadığını; sağlık haklarının engellediğini ve ilaçların da geç verildiğini söyledi.

6 yıl daha tutarım tehdidi

DEM Parti'li Temelli’ye mektup gönderen tutsak Harun Ölmez, hastane sevklerinin yapılmamasına ve tahliyeleri engellenen tutsaklara dikkat çekti. Ölmez, birçok tutsağın tahliyesinin engellendiğini belirterek, cezaevi müdürünün, “Hepinizi en az 6 yıl daha burada tutacağım” şeklinde tehdit ettiğini söyledi. 

Mahkeme kararlarına rağmen

Tutsaklar, kitap, gazete ve dergilerin kendilerine verilmediğini ve kota konulduğunu; yayını ve satışı yasal olan ve mahkeme kararları ile verilmesinde herhangi bir sakınca görülmeyen dergi ve kitaplardan da mahkum bırakıldıklarını iletti. 

DEM Parti'li vekiller, bu ihlallere ilişkin Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’na (İHİK) başvuruda bulundu. ANKARA

 

 

* * *

Zehirlenen tutsaklar tedavi edilmedi

İslahiye T Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklan Yunus Emre Ergin’in annesi Serap Ergin, tutsakların yedikleri yemekten zehirlenmelerine rağmen tedavilerinin yapılmadığını söyledi. 

Antep İslâhiye D Tipi Cezaevi'nde tutulan oğlu Yunus Emre Ergin'le 4 Kasım Pazartesi günü konuşan anne Serap Ergin (49), oğlunun verdiği bilgileri paylaştı. Ergin, tutsakların verilen yemekten zehirlendiklerini, hastaneye götürülmediklerini, iki gün sonra gelen revir doktorunun ise kısa bir muayene yapıp herhangi bir müdahalede bulunmadan gittiğini ifade etti. 

Zehirlenmenin etkisinin sürdüğünü belirten Ergin, "Koğuş arkadaşının eşi aramış ve hala hasta olduklarını söylemişler. Hiçbir şekilde hastaneye götürülmüyorlar. 'Size hiçbir şey olmaz' diyerek hastaneye götürmüyorlar, koğuşta yaklaşık 11 kişiler, bazı arkadaşlarının yürüyecek takati yokmuş, ona rağmen hastaneye götürülmemişler" dedi. Oğluyla aynı koğuşta kalan diğer tutsakların da aileleri ile görüştüğünü onların da kendi ailelerine zehirlenme olayından bahsettiğini ifade eden Ergin, zehirlenme sonrasında birçoğunun sağlık sorununun hala devam ettiğini vurguladı. 

Cezaevi idaresini aradığını, idarenin kendisine, "zehirlenmenin bilinmeyen bir nedenle gerçekleştiği" bilgisini verdiğini dile getiren anne Ergin, oğlunun Diyarbakır D Tipi Cezaevi'ndeyken vitirilogg (deride beyaz lekeler halinde kendini belli eden bir bağışıklık sistemi hastalığı) tedavisi gördüğünü, ancak üç yıldır İslâhiye D Tipi Cezaevi'nde tedavisinin yapılmadığını ifade etti. 

Amed forması verilmedi

Ergin, oğluna almış olduğu Amedspor formasının "Amed diye bir yer yok" denilerek, verilmediğini; buna karşı çıktığı için disiplin cezası verildiğini aktardı. 

Yunus Emre Ergin, 2018'de Farqin'de gözaltına alınıp tutuklandı. Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Ergin'e, "Örgüt üyesi olmamakla beraber örgüt adına suç işlemek", "Patlayıcı bulundurmak" iddiasıyla 11 yıl hapis cezası verildi. AMED

 

* * *

İşkence edilen tutsağa rapor verilmedi

Kırşehir Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde çıplak arama dayatmasına karşı çıkması üzerine darp edilen tutsak Mehmet Faruk Engin'e darp raporu verilmedi. 

Mehmet Faruk Engin, 2016’da Mêrdîn’in Nisêbîn (Nusaybin) ilçesinde uygulanan sokağa çıkma yasağı sırasında gözaltına altına alındıktan sonra tutuklandı. Ergin, yargılandığı davada ağırlaştırılmış müebbet cezasına çarptırıldı. Engin, Mêrdîn'den Osmaniye 2 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’ne sürgün edildi. Engin, Osmaniye'de tedavi edilmemesi nedeniyle ayak kasları kısalırken, bir süre sonra topallamaya başladı. Engin, aynı zamanda Osmaniye Devlet Hastanesi’nde kelepçeli tedavi dayatmasına maruz kaldı. 

Tedavisi engellendi

Engin, Osmaniye'de tutulduğu süreçte tedaviye erişim hakkını engelleyen doktor ve ilgili kamu personelleri hakkında şikayette bulundu. Engin'in şikayetine herhangi bir dönüş yapılmazken, bir süre sonra tedavi için götürülen aynı doktor, “Beni şikayet ettiğin için seni muayene etmeyeceğim” diyerek, Engin’in tedavi hakkını engelledi. 

Sürgün ve hücre

Engin, yaşanan bu ihlaller sonrasında Kırşehir S Tipi Kapalı Cezaevi’ne sürgün edildi. 8 ay boyunca burada hücrede tutulan Engin, geçen hafta başka bir tutsağın gardiyanlar tarafından darp edilmesini protesto etmek için diğer tutsaklar ile beraber açlık grevine girdi. Engin, bu nedenle 5 Kasım’da Kırşehir Yüksek Güvenlikli Cezaevi'ne sürgün edildi. Çıplak aramaya maruz kalan Engin, yaşananlara tepki gösterdiği için 10 gardiyanın işkencesine maruz kaldı. Revire götürülen Engin’e rapor verilmedi, hastane talebi de kabul edilmedi. 

DEM Parti Mêrdîn Milletvekili Beritan Güneş Altın, Engin'in durumunu Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’na (İHİK) taşıdı. Başvuruda, İHİK’in acil bir şekilde konuyu görüşmek için toplanması ve Engin’i ziyaret etmesi gerektiği vurgulandı. Beritan Güneş Altın, aynı zamanda Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un cevaplaması istemiyle Meclis’e soru önergesi verdi.  

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.