İki eyalette AfD endişesi

Dünya Haberleri —

Aşırı sağa karşı Almanya'da gösteriler - Foto: AFP

Aşırı sağa karşı Almanya'da gösteriler - Foto: AFP

  • Pazar günü Saksonya ve Thüringen'de yapılacak seçimler öncesinde AfD'nin ırkçı politikalarına karşı çıkan onbinlerce kişi Dresden, Leipzig ve Erfurt’ta meydanlara çıktı. Göstericiler seçmenlere “Pazar günü oy ver” çağrısı yaptı. 

Almanya'nın doğusunda yer alan Thüringen ve Saksonya eyaletlerindeki seçimlere bir haftadan az kala düzenlenen kitlesel gösterilerde aşarı sağ protesto edildi. Demokrasi ve çeşitlilik vurgusu yapıldı. Pazar günü Dresden, Leipzig ve Erfurt kentlerinde meydanlarda toplanan binlerce kişi iki eyalette 1 Eylül Pazar günü yapılacak eyalet parlamentosu seçimlerinde Almanya için Alternatif (AfD) partisine geçit verilmemesi çağrısında bulundu. 

Biz yangın duvarıyız
Organizatörler Dresden ve Leipzig'de "Aşırı sağcılığı durdurun - Pazar günü oy kullanmaya gidin" başlığı altında gösteri düzenledi. Saksonya'nın başkenti Dresden'de "Biz Yangın Duvarıyız" sloganıyla düzenlenen gösteriye 11 bin kişi katıldı. Leipzig'de "El Ele" adıyla düzenlenen yürüyüşte benzer sayıda insan toplandı. Konuşmacılar, 1 Eylül'deki seçimlerde demokratik partilere oy verme çağrısında bulundu. Erfurt'ta ise ırkçılık karşıtı gösteriye yaklaşık 7 bin kişinin katıldığını açıkladı. Thüringen'in başkenti Erfurt'ta da yaklaşık 7 bin kişi, "Aşırı Sağcılığı Durdur - Pazar Günü Oy Ver" sloganıyla toplandı. Thüringen'de AfD anketlerde önde gidiyor ve eyaletin en güçlü partisi olma yolunda ilerliyor.

Neo-Nazi tehlikesi büyüyor
Seçimlerden sonra "açık, insancıl ve dostane bir Thüringen" görmek istediğini belirten Buchenwald ve Mittelbau-Dora Anıtları Vakfı yöneticisi Jens-Christian Wagner, AfD ve diğer aşırı sağcıların nefret, kışkırtma ve Nasyonal Sosyalizm tehlikesini önemsizleştirme girişimlerine karşı uyarıda bulundu. İklim aktivisti Luisa Neubauer ise aşırı sağın güçlenmesinin toplumun çeşitliliğine yönelik tehlikelerine dikkat çekti.
Dresden Belediyesi Göçmen Meclisi Başkanı Nilsson Samuelsson ise herkesi toplumdaki bölünmeye karşı durmaya çağırarak, "Geriye dönmek istemiyoruz, ileriye gitmek istiyoruz" dedi. Leipzig'de düzenlenen mitingde konuşan Sosyal Demokrat Partili (SPD) Leipzig Belediye Başkanı Burkhard Jung da insanları günlük yaşamlarında, kulüplerinde ya da iş yerlerinde demokrasi için mücadele etmeye çağırdı.
Gösterilerde ayrıca Solingen saldırısının kurbanları anıldı ve aşırı sağcılar ile İslamcıların toplumu korkutma ve bölme çabalarına karşı birlikte mücadele edilmesi gerektiği vurgulandı. DRESDEN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.