İtirafa rağmen dosya kapatıldı
- Abdo Yağınlı'nın 1995'te kaybedilmesiyle ilgili soruşturma, Bilge Köyü Katliamı dosyasında yargılanan korucu Mehmet Emin Çelebi'nin "Biz öldürdük" itirafına rağmen zaman aşımından kapatıldı.
Mêrdîn'in Şemrex (Mazıdağı) ilçesine bağlı Esilman (Gürgöze) Mahallesi'nde 19 Eylül 1994'te çobanlık yaparken kaybolan Abdo Yağınlı için başlatılan soruşturmada, Mazıdağı Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ‘zaman aşımı’ gerekçesiyle "Kovuşturmaya yer yok" kararı verildi.
"Örgüte yardım etmek" iddiasıyla 4 Eylül 1994'te gözaltına alınan Yağınlı, serbest bırakıldı. Aradan 15 gün geçtikten sonra hayvanlarını otlatmak için çıktığı meradan geri dönmedi. Bunun üzerine yakınları tarafından Mazıdağı Cumhuriyet Başsavcılığına başvuru yapılarak, Yağınlı'nın akıbetinin ortaya çıkarılması istendi.
Korucu itiraf etti
Savcılık, 1995'te herhangi bir gerekçe göstermeden Abdo Yağınlı'nın ‘PKK tarafından kaçırıldığı’ iddiasıyla dosyayı dönemin Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi'ne (DGM) gönderdi. DGM tarafından İlçe Jandarma Komutanlığından akıbeti sorulan Yağınlı hakkında, dosyaya herhangi yeni bir bilgi girmedi. 2009'da 44 kişinin katledildiği Bilge Köyü Katliamı dosyasında yargılanan korucu Mehmet Emin Çelebi'nin beyanları üzerine aile, İnsan Hakları Derneği (İHD) Mêrdîn Şubesi'ne başvurdu.
‘Biz öldürdük’
Korucu Mehmet Emin Çelebi, Abdo Yağınlı'yı korucular Cengiz, Vedat, Burhan, Halim, Cemil, Abdurrahman ve Osman Çelebi ile birlikte öldürüp defnettiklerini itiraf etti. Çelebi, Abdo Yağınlı'nın cenazesini gömdükleri yerin krokisini de çizdi. Savcılık, Çelebi'nin beyanları kapsamında başlatılan yeni soruşturmada da kısa süre içinde "delil yetersizliği" iddiasıyla kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.
Dosya unutuldu
Mazıdağı Cumhuriyet Başsavcılığı, 2011'de yine aynı beyanlara dayanarak yeni bir soruşturma daha açtı, ancak kısa süre içinde bir kez daha ‘Kovuşturmaya yer yok’ yönünde karar verdi. Yağınlı'nın akıbetine ilişkin 1995'te Diyarbakır DGM'ye gönderilen ve DGM'lerin kapatılmasının ardından Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca sürdürülen dosya ise unutuldu. Bunun üzerine Yağınlı'nın çocukları, babalarının korucular tarafından öldürüldüğü gerekçesiyle 2012'de Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına başvuruda bulundu.
Takipsizlik kararı
Savcılık, üzerinden geçen 12 yılda şüpheli kısmına, korucuların itiraflarına rağmen "Yasa dışı PKK terör örgütü mensubu olan kimliği belirsiz kişiler" diyerek, tek cümleyle ‘takipsizlik’ kararı verdi. MÊRDÎN