Kadın Gündemi'nden kısa kısa

Kadın Haberleri —

.

.

  • Pexşan'ın sağlığı tehlikede
  • Rabia doğru haber yaptı
  • Nûjin’in halayı

Pexşan’ın sağlığı tehlikede

İran rejiminin hukuksuz bir yargılama sonucunda hakkında idam cezası verdiği gazeteci Pexşan Ezîzî’nin sağlığa erişim hakları da engelleniyor. Evin Cezaevi’nde şiddetli baş ağrısı nedeniyle doktor talebinde bulunan gazetecinin talebi keyfi bir şekilde reddedildi.

Pexşan Êzîzî adına paylaşımların yapıldığı sanal medya hesabında şu ifadeler yer aldı: “Pexşan Ezîzî şiddetli baş ağrıları yaşıyor ve ailesi doktora götürülmesi için tüm masrafları kabul edip gerekli ödemeyi yaptı. Ancak buna rağmen doktora götürülmesi engellendi.”

Pexşan Ezîzî, Ağustos 2023’te İran güçleri tarafından gözaltına alınmış ve Tahran Mahkemesi tarafından “Jin, Jiyan, Azadî” eylemlerine katıldığı gerekçesiyle idam cezasına çarptırılmıştı. TAHRAN

 

***

Rabia doğru haber yaptı

Colemêrg’in Gever (Yüksekova) ilçesinde yaşayan JINNEWS muhabiri Rabia Önver’in evine 20 Eylül akşamı polisler tarafından baskın düzenlendi. Baskının gerekçesinin, Önver'in Colemêrg’teki fuhuş ve uyuşturucuya dair yaptığı “Colemêrg’te özel savaş” başlıklı dosya haberi olduğu belirtildi. Hakkâri Cumhuriyeti Başsavcılığı'nın, konuya dair “yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” iddiasıyla soruşturma başlattığı ve dijital materyallere el koyma kararı aldığı bildirildi.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Colemêrg Şubesi, konuya dair sanal medya hesabından şu paylaşımı yaptı: "Müvekkilimiz gazeteci olup halkın haber alma hakkını gözeterek habercilik yapmıştır. Mesleğini icra ederken yaptığı haber nedeniyle evinin aranması, mesleğini icra etmede büyük öneme sahip olan dijital materyallerine el konulmaya çalışılması basına yargı eliyle adeta gözdağı verildiğini göstermektedir. ‘Basın özgürlüğü ve halkın haber alma hakkı’ demokrasinin vazgeçilmezidir. Demokrasiyle yönetilen bir ülkede basının yargı eliyle susturulmaya çalışılması, demokrasiye, yargıya güvene vurulan ağır bir darbedir."

Yürütülen soruşturmayla basın özgürlüğü ve halkın haber alma özgürlüğünün ihlal edildiği vurgulanan açıklamada, “Bu nedenle yapılan bu uygulamadan bir an önce dönülmesini ve hukukun genel ilkelilerinin yerine getirilmesini talep ediyoruz” denildi. COLEMÊRG

***

Nûjin’in halayı

Nûjin Şen, henüz 5 yaşındayken Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın doğum günü kutlamalarında sahneye çıktı ve o günden bu yana sahneden inmedi. Çektiği halaylar ve söylediği stranlarla kültürünü koruyacağını belirtiyor.

Nûjin Şen, 8 yaşında. Şehîd Rüstem Cûdî (Mexmûr) Mülteci Kampı’nda yaşıyor. Kampta çektiği halaylar ve söylediği stranlarla herkesi kendine hayran bırakıyor. Hayali ise folklar öğretmeni olmak ve Kürt kültürünü korumak.

Nûjin, henüz 5 yaşındayken ilk kez Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın doğum günü olan 4 Nisan kutlamaları sırasında okullar arası yapılan folklor yarışmalarında sürpriz bir şekilde okulunun folklor grubuyla sahneye çıktı. 6 yaşında folklora başlayan Nûjin, o günden bu yana folklor gruplarında yer alıyor. Şu anda Stêra Zêrîn Merkezi’nin çalışmalarında.

Jinha’ya öğretmenlerinin teşviki üzerine folklor grubuna katıldığını söyleyen Nûjin, "Bir gün öğretmenimiz geldi ve folklora katılmak isteyenlerin isimlerini yazmaları gerektiğini söyledi. İyi oynayanlar devam etti, oynayamayanlara ise bir yıl daha hazırlanmaları söylendi. Stêra Zêrîn’de halay çekmeyi ve erbane çalmayı öğrendim. Önümüzdeki yıl da saz çalmayı öğrenmek istiyorum. Halay çekmeyi çok seviyorum ve bana mutluluk veriyor” dedi. MEXMÛR

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.