Kadınlar öncülük etti

Yurt Dışı Haberleri —

Küresel Özgürlük Hamlesi eylem, Basel

Küresel Özgürlük Hamlesi eylem, Basel

  • Avrupa Kürt Kadın Hareketi’nin (TJK-E) 12-13 Ekim için yaptığı kitlesel eylem çağrısı ile Kürdistanlılar ve dostları Norveç’ten İtalya’ya kadar her yerde meydanları doldurdu. 
  • Almanya’da enternasyonalist kadınların ve kadın organizasyonlarının aktif olduğu yürüyüş ve mitinglerde Uluslararası Komplo protesto edilirken, küresel “Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa demokratik çözüm” hamlesine katılım çağrısı yapıldı. 
  • Küresel hamlenin yürütücülerinden BastA Partisi adına Basel’de konuşan Tonja Zürcher: “Bu yaşam modeli sadece Kürt halkı ya da Ortadoğu halkları için değil tüm dünya halklarına sunulması gereken bir yaşam modelidir” diyerek hamleyi güçlendirme çağrısı yaptı.

Avrupa Kürt Kadın Hareketi’nin (TJK-E) çağrısı üzerine Avrupa’nın birçok ülkesinde kadın birlikleri ve meclislerinin organizasyonu ile gerçekleşen 9 Ekim Uluslararası Komplosunun protesto ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün talep edildiği eylemler gerçekleştirildi. TJK-E’nin 12-13 Ekim günleri için yaptığı eylem çağrısı Almanya, Fransa, İsviçre, İtalya, İsveç, Avusturya, Norveç ve Hollanda’da kent merkezlerinde karşılık buldu. Rêber Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa demokratik çözüm için kent meydanları doldu. TJK-E’nin öncülüğünde yapılan eylemlerde “Önder Apo’ya Özgürlük” ve “Tîrêjên Rojê” pankart ve Kurdistan İşçi Partisi’nin (PKK) bayrakları taşındı.    

 

Paris

 

Fransa’da üç kentte miting

Fransa’da Başkent Paris, Marsilya ve Nantes kentlerinde yürüyüş ile başlayan eylemler, kitlesel mitingler ile sonuçlandırıldı. Fransa kentlerinde “Önder Apo’ya Özgürlük, Kürt Soruna Çözüm’ hamlesi kapsamında yapılan eylem ve etkinliklerde binlerce bildiri ve dağıtılarak Fransız halkı, küresel hamleye katılmaya davet edildi.

Paris’te yapılan yürüyüş için Republique meydanına akın eden Kürtler ve dostları kitlesel bir eylem gerçekleştirdi. Kadınların taşıdığı “Jin Jiyan Azadî” yazısının arkasından hareket eden kortej Kürdistan Enformasyon Bürosu önünde, 9 Ocak 2013’te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez şahsında Kürdistan Devrim Özgürlük Şehitleri anısına saygı duruşunda bulunuldu. Yürüyüş esnasında ise ‘Önder Apo’ya Özgürlük’ yazılı yüzlerce bildiri Paris sakinlerine, esnaflara ve turistlere dağıtıldı.

Republiq Meydanı’nda başlayan yürüyüş, Stalingrad Parkı’nda mitingle devam etti. Fransa Demokratik Kürt Konseyi (CDK-F) Eşbaşkanı Xane Akdoğan, Stalingrad Parkı’nda yaptığı konuşmada, “Önder Apo’nun fiziki özgürlüğü sağlanana kadar alanlarda olacağız. Bu süreçte Tîrêjên Rojê şiarı ile, Jin Jiyan Azadî felsefesini her yere duyuracağız. Mücadeleden geri adım atmadık. Atmayacağız” dedi. Xane Akdoğan, 19 Ekim’de Paris’te gerçekleşecek olan ‘Önder Apo ile Dayanışma Konseri’ne katılmaya çağırdı.

Marsilya

Marsilya’daki eylem Arin Mirkan Kadın Meclisi öncülüğünde Kürt halkı ve dostlarının katılımı ile kitlesel yürüyüş düzenledi. Marsilya'nın merkezinde düzenlenen yürüyüş, bayraklar ve pankartlar eşliğinde başladı, yürüyüşte “Öcalan’a Özgürlük, Kürdistan’a Statü” sloganları atılırken, protestocular Kürt halkının özgürlük mücadelesini simgeleyen flamalar taşıdı.

Nantes şehrinde Nantes Kürt Toplum Merkezi (CDK-N) tarafından yapılan ve Place de Commerce’ de başlayıp Place de Royal'da son bulan yürüşte Fransız halkına özgürlük hamlesine katılım çağrısı yapıldı. Yürüyüşün ardından CDK-N adına açıklama yapan Kawa Zinar konuşma yaptı. Eyleme katılan Emine Ana (70), "Önderimiz üzerindeki tecrit kaldırılıp, Önder Apo’nun fiziki özgürlüğü sağlanana kadar alanlarda olacağız. Bu mücadele sonuç alıncaya kadar devam edecek" dedi. 

 

Frankfurt

 

Almanya’da enternasyonalist kadınlar öncü oldu

Almanya’da Stuttgart’ta yapılan merkezi mitingin yanı sıra Düsseldorf, Frankfurt, Saarbrücken, Kiel, Dresden, Erfurt ve Hamburg kentlerinde de yapılan yürüyüş ve mitingler ile Uluslararası Komplo protesto edildi, Alman halkına küresel olan “Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa demokratik çözüm” hamlesine katılım çağrısı yapıldı. Stuttgart’da binlerce Kürdistanlının ve Alman dostun katıldığı eylem ve yürüyüşte tecrit ve izolasyona tepki gösterilerek işkence ve hukuksuzluğa son verilmesi çağrısı yapıldı. KON-MED Eşbaşkanı Kerem Gök, “26 yıldır Önder Apo İmralı İşkence ve soykırım sisteminde tutuluyor. Dört yıldır da ne avukatları ne ailesi ne de kurumlar ve halk Önder Apo’dan haber alamıyor. Ancak sürekli direniş ile komplo ve tecrit boşa çıkarılacaktır” dedi.

Stuttgart

Stuttgart Lautenschlagerstraße’de saygı duruşu ile başlayan yürüyüş sloganlar eşliğinde Marienplatz’a kadar devam etti. Yürüyüş boyunca, Almanca bildiriler okundu ve dağıtıldı. Almanca, Kürtçe ve Türkçe sloganlar ile Halklar Önderi Öcalan ve gerilla mücadelesi selamlandı. KCDK- E Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt, “Tecrit ve izolasyon gittikçe ağırlaşmaktadır. Dört yıldır Önder Apo’dan haber alamıyoruz. Yıllardır söylediğimiz bir slogan var. Önder Apo’dan haber alamıyoruz” dedi. Eylem Avrupa Kürt Kadın Hareketi’ni. (TJKE) açıklaması ile devam etti. TJKE adına bildiri okuyan Pervin Azadî İmralı hukuksuzluğuna son verilmesi çağrısı yaptı, 1-10 Ekim 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecek “Öcalan’a Özgürlük Günleri” ile bu meselenin dünya kamuoyuna taşınacağını belirtti.

Düsseldorf kentinde merkez tren istasyonu önünde bir araya gelen yüzlerce kişi, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterlerini taşıdı. TJK-E Sözcüsü Ayten Kaplan ile FED-MED Eşbaşkanı Şevin Sincar birer konuşma yaptı. Şevin Sincar, 16 Kasım’da “Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürt Sorununa Çözüm” hamlesi kapsamında Almanya’nın Köln kentinde düzenlenecek yürüyüş için de katılım çağrısında bulundu.

Frankfurt kentinde FCDK-KAWA federasyonu çağrısı üzerine Alte Oper meydanında bir araya gelen yüzlerce Kürdistanlı ve dostları, 9 Ekim uluslararası komplosuna karşı Wilhemsplatz meydanına yürüdü. Saarbrücken’de TJK-E Saarland ve Halk Meclisi öncülüğünde yürüyüş düzenlendi. Kiel kentinde Defend Kurdistan, Jîyana Jîn ve Kiel Demoktatik Kürt Toplum Meclisi aktivistleri tarafından düzenlenen eylemde Kiel Hauptbahnhof’ta başladı. Yürüyüş kentin işlek yeri Alter Markt’taki Kirche St Nikolai önünde son buldu. 

Dresden kentinde, TJK-E'nin çağrısıyla bir araya gelen kadınlar, Mala Jina Kadın Meclisi tarafından organize edilen mitinge güçlü katıldı. Altmarkt-Galerie önünde gerçekleştirildi. Mitingde yaklaşık dört yıldır ailesi, avukatları ve Kürt halkının Abdullah Öcalan'dan haber alamadığına dikkat çekilerek, bu durumun kaygı uyandırdığı vurgulandı.

Erfurt kentinde yapılan yürüyüş ve miting Gemeinsam Kämpfen Jena, Women Defend Rojava Jena ve Internationalistische Jugendkommune Weimar gruplarının organizasyonuyla “Tîrêjên Rojê” kampanyası ekseninde gerçekleşti. Kürdistanlılar ve dostları Erfurt Merkez Tren İstasyonu'ndan Fischmarkt Meydanı’na yürüdü. Eylem, Anger Meydanı’nda yapılan basın açıklamasıyla eylem son buldu.

Hamburg’da düzenlenen mitingde konuşan siyasetçi Semra Irmak, Kürt sorunun çözümünde tek muhatabın Abdullah Öcalan olduğunu söyledi. Alman polisinin Abdullah Öcalan posterlerinin yasaklı olduğu bahanesiyle yapmak istedikleri yürüyüşe izin vermemesini protesto eden kadın hakları aktivisti Yazar Anja Flach, bu yasaklı tutumun Erdoğan rejimine hizmet ettiğini belirterek, Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin uluslararası hukuka aykırı olduğunu söyledi. Hamburg Rojbin Kadın Meclisi tarafından düzenlenen eylem, atılan sloganlarla son buldu.

 

Viyana

 

Avusturya’da “tecridi kıracağız”

Avusturya’nın başkenti Viyana’da, Avesta Kadın Meclisi’nin çağrısı ile yürüyüş düzenlendi. Viyana Parlamento binası önünde bir araya gelen Kürtler ve dostları, ”Abdullah Öcalan'a yönelik Uluslararası Komplo’yu protesto ediyoruz”, “Genc başladık, genc basaracağız“ ve “Tecridi kıralım, faşizmi yıkalım, Önder Apo’yu özgürleştirelim“ yazılı pankartlar taşıyarak, “Bijî Serok Apo“ sloganını haykırdı. Eyleme katılan DEM Parti Milletvekili Kamuran Tanhan bir konuşma yaptı.

 

Basel

 

İsviçre’de kitlesel yürüyüş ve miting

Basel kentinde İsviçre Kürt Kadınlar Birliği'nin (YJK-S) çağrısıyla Kürt ve dostları Die Welt Park'ta bir araya geldi. YJK-S adına Özen Aytaç tarafından Almanca basın metni okundu. Aytaç, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın Demokratik Konfederalizm temelinde demokrasiyi, cinsiyet özgürlüğünü ve ekolojik adaleti savunan önemli bir siyasi düşünür olduğunu ifade etti. 

"Abdullah Öcalan'a özgürlük, Kürt sorununa çözüm" hamlesinin yürütücü partilerinden olan BastA Partisi adına Tonja Zürcher partisi adına söz aldı. Abdullah Öcalan şahsında politik tutsaklara yönelik uygulanan insan haklarına ve uluslararası hukuka aykırı ağır hak ihlallerine dikkat çeken Zürcher, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve tüm politik tutsakların serbest bırakılması çağrısı yaptı. Zürcher, “Sayın Öcalan'ın fikirleri Rojava'da yaşam bularak burada barış ve demokrasi temelinde bir yaşam modeli geliştirildi. Bu yaşam modeli sadece Kürt halkı ya da Ortadoğu halkları için değil tüm dünya halklarına sunulması gereken bir yaşam modelidir” diye konuştu. İsviçre başta olmak üzere batılı devletlerin Türk devletiyle olan savaş ticaretini eleştiren Zürcher İsviçre devletine Türk devletiyle olan silah ticaretini sonlandırması çağrısı yaptı.

 

Torino

 

İtalya’da Öcalan’a özgürlük paneli

İtalya'nın Torino kentinde DEM Parti Şirnex Milletvekili Newroz Uysal Aslan, Gazeteci Yazar Laura Schrader, Gazeteci-Yazar Murat Çınar, Wiki Temsilcisi Yılmaz Orkan ve Avrupa İnsan Hakları Torino Temsilcisi Gianpiero Leo’nun katılımıyla panel gerçekleştirildi. Çok sayıda İtalyan dostun katıldığı panel, Torino via Garibaldi 13 adresindeki salonda yapıldı. İlk sözü alan Milletvekili Newroz Uysal Aslan, tecrit, işkence ve soykırım sisteminde tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın son durumuna ilişkin detaylı bilgi sundu. Gazeteci-Yazar Laura Schrader ise, Abdullah Öcalan'ın Uluslararası Komplo sürecinde İtalya etabını anlatarak, iltica meselesinde Avrupa’nın ve NATO’nun yasadışı uygulamalarını hatırlattı. Laura Schrader, Abdullah Öcalan’ın İtalya halkı için bir onur timsali olduğunu dile getirdi. Avrupa İnsan Hakları Torino Temsilcisi Gianpiero Leo da süreçle ilgili değerlendirme yaparken, İmralı tecrit sisteminin kabul edilemeyeceğinin altını çizdi.

 

Stockholm

İsveç’te yürüyüş ve miting

İsveç’in başkenti Stockholm’de “Tîrêjên Rojê” kampanyası ekseninde TJK-E’nin çağrısıyla Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü için eylem gerçekleştirdi. Stockholm Amara Kadın Meclisi öncülüğünde gerçekleşen eylem, Norra Bantorget Meydanı’ndan yürüyüşle başladı. Yürüyüş esnasında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğrafları, “Önder Apo’ya Özgürlük, Kürt sorununa çözüm”,  “Önder Apo’nun özgürlüğü, özgürlüğümüzdür” ve “Öcalana Özgürlük” yazılı pankartlar taşındı. Yürüyüş boyunca “Bê Serok jiyan nabe”, “Bijî SerokApo” ve “jin jiyan azadi” sloganları atan halk Normalmstorget parkında miting yaptı.
Mitingde İsveç Kadın hareketi adına Ayşe Didar bir konuşma yaptı.

Norveç’te dostların güçlü katılımı

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik Uluslararası 9 Ekim Komplosu Norveç'in başkenti Oslo’da kınandı. NCDK-OSLO tarafından düzenlenen eyleme Oslo ve çevre kentlerden çok sayıda Kürt ve dostları katıldı. Eylem, Kürdistan özgürlük şehitleri için saygı duruşuyla başladı. Ardından Norveç Kızıl Parti adına Aram Zahari ve Arnaliot Ask, Solidaritet med Kurdistan adına birer konuşma yaparak, “Kürt Halk Önderi özgür olmalı” mesajını verdi. NCDK-OSLO Eşbaşkanı Endam Aso da bir konuşma yaparak, "Önder Apo’nun özgürlüğu için aslında Norveç hükümeti başta olmak üzere ve diğer Avrupa ülkelerine liderlik için çaba gösterme çağrısında bulundu. Önder Apo'nun serbest bırakılması Türkiye'de ve genel olarak Ortadoğu'da Kürt sorununun çözümü barışı sağlayacaktır” dedi. Hollanda’nın Amsterdam kentinde TJK-E öncülüğünde özgürlük hamlesi kapsamında yürüyüş düzenlendi. Yekîtiya Jinên Kurdistan-Hollanda (YJK-H) adına eylemin amacına ilişkin yapılan konuşma ardından kitle, Leidsplein'den Dam meydanına kadar yürüdü. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.