Kadınların yüzde 70’ine PKOS teşhisi konulmuyor
Kadın Haberleri —
- Regl olan her yedi kadından biri polikistik over sendromuna (PKOS) yakalanıyor. Ancak dünya genelinde kadınların yüzde 70’ine PKOS teşhisi konulmuyor, en son araştırma ise 2020 yılında yapıldı.
Eylül ayında polikistik over sendromuna (PKOS) dikkat çekilirken, uzmanlar hastalık hakkında araştırma eksikliğine, hastaların semptomları ve refahını iyileştirmek için çok az ilerleme kaydedildiği uyarısında bulunuyor.
Yumurtalıklarda küçük ve iyi huylu çok sayıda kistin oluşmasıyla ortaya çıkan polikistik over sendromu, üreme çağındaki kadınlarda en sık görülen sağlık sorunlarından biri. Regl olan yaklaşık her yedi kadından birinin PKOS olduğu tahmin ediliyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bu hormonal bozukluğu kısırlığın "önde gelen nedeni" olarak tanımlasa da DSÖ'ye göre, dünya genelindeki kadınların yüzde 70'ine PKOS teşhisi konmuyor.
4 yıldır araştırma yapılmıyor
Öte yandan, PKOS'un Avrupa sağlık sektörüne yıllık maliyetinin yaklaşık 23 milyar Euro olduğu tahmin ediliyor. Bununla birlikte, PKOS için Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen son araştırma 2020 yılında yapıldı.
Fransız PKOS tanısı konmuş kadınlar derneği SOPK Europe'un başkan yardımcısı Emelyne Heluin, "PKOS araştırmalarına ayrılan çok fazla fon yok," dedi. PKOS diyetisyeni ve İngiliz Diyetisyenler Derneği sözcüsü Jodie Relf de "en büyük boşluklardan birinin araştırma alanında olduğu" görüşüne katılıyor.
Etkileri
PKOS düzensiz regl dönemlerine, doğurganlık sorunlarına, aşırı vücut kıllanmasına, kilo alımına ve akneye neden olabiliyor. PKOS görülen kadınlarda ayrıca tip 2 diyabet, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, kalp hastalığı ve endometriyal kanser gelişme olasılığı daha yüksek.
Birçok araştırmaya göre, PKOS görülen kadınların yaklaşık yüzde 40'ı depresyon, anksiyete, uyku bozukluğu ve yorgunluk gibi sorunlarla mücadele ediyor. Euronews’e konuşan Heluin ve Relf, PKOS belirtileri ile ilk kez doktora giden kadınların genellikle desteklenmediğine işaret ediyor.
Avrupa'da nasıl temsil ediliyor?
SOPK Europe'a göre, Fransa'da yaklaşık 2,5 milyon kadın bu sendromu yaşıyor. Ancak Polonyalı araştırmacıların 2016’da yaptığı bir çalışmaya göre, Orta ve Doğu Avrupa'da bu hormonal bozukluğa sahip kadınların oranı Batı ülkelerinden üç kat daha fazla.
2016 yılında, 100.000 kadında PKOS vakası başına en yüksek oran Çekya'da (460,6), en düşük oran ise İsveç'te (34,10) olarak kaydedildi. AB, Horizon 2020 ile şimdiye kadar PKOS için iki projeyi finanse etti. SPIOMET4HEALTH, sadece doğurganlık veya kilo sorunlarına odaklanmayan tek proje.
Beş yıllık bu proje, "yumurtlamayı ve endokrin-metabolik durumu normalleştirmek için" günde alınan tek bir tablet oluşturmayı amaçlıyor. İspanya, Avusturya, Norveç, İtalya, Danimarka ve Türkiye'nin de aralarında bulunduğu farklı merkezlerde ergenlik çağındaki kızlar ve genç yetişkin kadınlar için klinik bir deneyde test edilecek. PARİS