‘Kalp sesinin özgürlüğü’
Kadın Haberleri —
- Kadınlar, Nagihan Akarsel’in anılarını yaşatmak için jineolojiyi sanatla da örgütlüyor. Zamāru ekibi, Latir en Libertad (Kalp sesinin özgürlüğü) adlı şarkısında Nagihan’in sesini tüm dünyaya duyurmayı amaçlıyor.
REWŞAN DENİZ/FRANKFURT
Avrupa Jineoloji kültür sanat ekibi Zamāru 4 Ekim’de Süleymaniye’de katledilen gazeteci Nagihan Akarsel için İspanyolca Latir en Libertad (Kalp sesinin özgürlüğü) adlı bir parça yayınladı. Zamāru ekibinden Nora Merino, “Bu parçayla Nagihan’ı ve Kürt kadınını uluslararası kamuoyuna tanıtmak istedik” dedi.
Nagihan’ı anmak için
Jineoloji’nin kültür sanat çalışmalarını yürütmek için Zamāru’yu kurduklarını ve önce şarkılarla çalışmalara başlamak istediklerini anlatan Merino, “Farklı dillerde sanat yaparak dünyanın farklı bölgelerindeki kadınlara da kendimizi anlatacağız. Bunun için şarkımızı İspanyolca seslendirdik. Şarkının ismi ‘Latir en Libertad’, ‘Kalp sesinin özgürlüğü’ anlamına geliyor. Bu parçayla Nagihan’ı uluslararası kamuoyunda anmak ve tanıtmak istedik. İspanyolca birçok ülkede konuşulan yaygın bir dil. Ama bir müziği dinlemek için illa sözlerini anlaman gerekmiyor, müziğin içerinde duygular ve mesajlar vardır. Önemli olan o duyguyu ve mesajı anlamak” diyor.
Kürt kadının mücadelesi
Merino, Akarsel’in fikirlerinin, kimliğinin, duruşunun ve mücadeleci yönün herkes tarafından tanınmasını istediklerini söyleyerek, “Şehit Nagihan’ın şahsında aslında Kürt kadının mücadelesini tanıtacağız. Düşüncelerin ve duyguların bir arada olduğu bu şarkı bizim için önemliydi. Bu anlamda şarkı önemli bir aktarım metodu. Böylelikle Jineoloji’yi sanatla da örgütleyeceğiz” diye belirtiyor.
Merino, değerlendirmesinin devamında Akarsel’i şu sözlerle anlatıyor: “Nagihan, Jineoloji çalışmalarında öncü ve önemli bir isim. Ayrıca sanat çalışmalarına da ağırlık verirdi. Kadın kültürüne tarihide ele alarak Başûrê Kurdistan’da sanat çalışmalarında önemli projeler yaptı.”
İlham ışığı
Şehit Nagihan’ın bu parça için kendilerine ilham verdiğini söyleyen Nora, “Bu parça bir fikirden öte bir duyguydu. Yürekten gelen bir şeydi ve beynimizde bir şarkıya dönüştü. Şarkının ortalarında Nagihan hevale ait sözlerinden oluşan bir kısım var. Onun düşüncelerini de anlatan bir şarkıda onun sözlerinin olması bizim için önemli. Aynı zamanda hem gitar hem de billur gibi enstürümanları kullandık” diye belirtiyor.
Parçaya bu adresten ulaşabilirsiniz.
https://www.youtube.com/watch?v=Mmq0jiDP5ao
*****
Kültür sanatta kadının sesi: Zamāru
Nora Merino, Avrupa Jineoloji çalışmalarında bağlı bir proje olduklarını söyleyerek çalışmalarını şöyle anlatıyor: “Bizler Jineoloji çalışmalarında kültür sanat çalışmalarını ön plana çıkarmak istiyoruz. Kültür sanat insanın ve yaşamın önemli bir parçası ve yaşamın esas yönlerini ön plana çıkarmakta. Bizim için kültür sanat eğitim, paylaşma ve kendini tanıma metodudur. Jineoloji çalışmalarını ve kadının tarihini mücadelesini tanıtmak için bu metodu kullanacağız.”