Karabük'te tüm eşyalara el konuldu

Karabük cezaevi

Karabük cezaevi

  • Polis tarafından 10 Haziran’da baskın düzenlenen Karabük T Tipi Cezaevi’ni ziyaret eden DEM Parti Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu, kişisel aile fotoğrafları da dahil tüm eşyalara el konulduğunu tespit etti.  

DEM Parti Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu, Terörle Mücadele (TEM) Şubesi tarafından baskın düzenlenen Karabük T Tipi Cezaevi’ni ziyaret etti. 10 saat süren bir aramanın yapıldığı, arama sırasında tutsakların el yazılarına, Kürtçe hikâye ve öykü çalışmalarına, dergilerine, kitaplarına, ailelerine ait telefon rehberlerine ve adres notlarına el konulduğu basına yansımıştı. Başvuru ve çağrıların ardından DEM Parti Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Sipan Cizreli, DEM Parti Şırnak Milletvekili Nevroz Uysal Aslan ve Özgürlük için Hukukçular Derneği Ankara Şubesi Eşbaşkanı Ferdi Sidar’dan oluşan heyet, 27 Haziran’da Karabük T Tipi Kapalı Cezaevi’ni ziyaret etti.

Komisyon tarafından yapılan açıklamada, tutsaklar, cezaevi idaresi ve savcılık ile bir dizi görüşmelerin gerçekleştirildiği belirtilerk, şu tespitler paylaşıldı: 

* TEM Şubesi tarafından gerçekleştirilen baskına çok sayıda gardiyan, sivil giyimli kişi ve hapishane baş memuru da katılmış, arama 11 saat sürmüştür.

* Ayda 3-4 kez mahpusların belirlediği bir kişinin eşliğinde arama yapıldığı fakat bu kez arama yapılan odada en son bırakılan genç bir mahpus eşliğinde yapılmıştır.

* Arama başlamadan koridora alınan tutsaklar daha sonra kirli, eşyasız, sandalyesiz, yataksız, su ve hiçbir şeyin olmadığı iki odaya alınmıştır. 24 mahpus tüm gün bu odalarda bekletilmiştir.

* Mahpusların tüm ısrarlarına rağmen arama karar örneği ve tutulan tutanak örneği kendilerine verilmemiştir.

* Arama gerçekleştirilen iki oda baştan aşağı dağıtılmıştır. Mahpuslara ait fotoğraflar, mektuplar, kitaplar, defterler (şiir, hikâye ve roman denemeleri), çeşitli şairlere ait duvar kâğıtları, hatta kantin alışveriş fişlerine kadar neredeyse her şeye el konulmuştur.

Savcılık ile görüşme

Komisyon, savcılık ile yapılan görüşmelere ilişkin ise şunları kaydetti: “Dosyanın 2021 tarihli olduğu, dosyada kısıtlılık kararı bulunduğundan bilgi paylaşılmayacağı belirtilmişse de yaklaşık 300 kitaba el konulduğu bilgisi edinilmiştir. Ayrıca el konulan eşyaların inceleme için gönderildiği, kısa sürede teslim edilmeyeceği belirtilmiştir.”

Sahte delil kuşkusu

DEM Parti Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu, şu değerlendirmeyi yaptı: “Arama kararı ve arama tutanağı örneğinin mahpuslara verilmemesi, sahte delil uydurma endişelerine yol açmıştır. Arama için odada tutulan mahpusun onlarca kişinin eşyasını bilme olanağı ve takibini yapması hayatın olağan akışına aykırı olduğu gibi herkes adına tutanaklara imza atması da bir başka hukuki sorun olarak tespit edilmiştir. Güvenliği jandarma tarafından sağlanan ve devletin tüm olanaklarıyla denetim altında tutulan Karabük Kapalı Hapishanesi’ne TEM Şube polisleri vasıtasıyla baskın düzenlenmesinin kabul edilebilir bir tarafı yoktur! Keyfi ve hukuka aykırı baskın/arama işlemlerinden vazgeçilmeli, derhal el konulan kişisel eşyalar mahpuslara teslim edilmelidir. Tüm kamu görevlileri hakkında derhal adli ve idari soruşturma başlatılmalıdır.” ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.