Kayıpların ardından bir anne: Gelmediler

Kadın Haberleri —

Halîme Elî

Halîme Elî

  • Halîme Elî’nin oğulları Ömer ve Ahmet, 2014 yılında Reqa’da DAİŞ tarafından kaçırıldı. Çocuklarını bulmak için 2019 yılında Rojava’ya giden eşi Muhammed İsmail’den 5 yıldır haber yok. “Bir başıma kaldım” diyen Halîme Elî’nin tek isteği çocukları ve eşinden haber almak.
  • Halîme Elî, “Reqa’da 2 ay boyunca DAİŞ’in kurumlarında çocuklarımızı aradık. Tüm paramızı onlara verdik ama sonuç alamadık. Hapishanelerine gittim; eli silahlı ve kılıçlı sakallı kişiler beni darp etti. DAİŞ Kobanî’ye saldırdığında Pirsûs sınırında çocuklarım gelir diye bekledim. Gelmediler” dedi.

Kuzey ve Doğu Suriye’nin Kobanî kentinden 2014 yılında Riha’nın Pirsûs (Suruç) ilçesine gelen Halîme Elî (75), 10 yıldır DAİŞ'in kaçırdığı 2 oğlundan haber alamıyor. 26 yaşındaki Ömer İsmail ve 24 yaşındaki Ahmet İsmail kardeşler, 2014 yılının Eylül ayında çalışmak için Şam’a gitmek istedikleri sırada Reqa’da DAİŞ tarafından kaçırıldı. Aile, olayı çocuklarının seyahat ettiği otobüsün şoföründen öğrendi. Baba Muhammed İsmail, çocuklarının akıbetini öğrenmek için 2019 yılında Kuzey ve Doğu Suriye'ye geçti. Ancak ondan da bir daha haber alınamadı. Anne Halîme Elî, yıllardır yollarını gözlediği çocukları ve eşinden haber almak istiyor.

MA’dan Emrullah Acar’a süreci anlatan Halîme Elî, çocuklarından haber alamamaları üzerine 6 gün sonra eşiyle Reqa’ya gittiklerini ve orada 60 gün boyunca DAİŞ’e ait kurumlara giderek çocuklarının izini aradıklarını kaydetti.

Tek bir iz yok

Gittikleri her kapının yüzlerine kapandığını dile getiren Halîme Elî, “Birçok kişiye sorduk ancak kimse bir bilgi vermedi. Onları taşıyan otobüsün şoförünü bulduk; çocuklarımın zorla alındığını, engellemek isteseler de başaramadıklarını ancak nereye götürüldüklerini bilmediğini söyledi. Bütün paralarımızı onlara verdik ama yine de bir sonuç alamadık. Çocuklarımı bulmak için bir hapishaneye gittim. Orada sakallı eli silahlı ve kılıçlı kişiler tarafından darp edildim” dedi.

Belki gelirler diye bekledik

Çocuklarını ararken DAİŞ’in Kobanî’ye saldırı başlattığını ifade eden Halîme Elî, “Çatışmalar her geçen gün artıyordu. Herkes bir yerlere kaçıyordu. Biz de mecburen Kobanî-Pirsûs sınırına geldik. 13 gün sınırda bekledik. Çocuklarımız gelir diye bekledik. 'Çocukların Türkiye’ye gitmiş olabilir' diyerek bizi sınırın diğer tarafına geçmeye ikna ettiler. Ancak hiçbir yerde bulamadık” ifadelerini kullandı.

Reqa’nın DAİŞ’ten özgürleştirilmesinden sonra 2019 yılında eşi Muhammed İsmail’in çocuklarının akıbetini öğrenmek için Kuzey ve Doğu Suriye’ye geçtiğini dile getiren Halîme Elî, aradan geçen 5 yılda eşinden de haber alamadığını kaydetti.

Torununu da göremiyor

Yanında kalan tek kızının da psikolojik hastalıkları olduğunu söyleyen Halîme Elî, “Bir başıma kaldım. Suruç ve Urfa’da her yere gittim ama çocuklarım ve eşimden haber alamadım. Kızım ‘Ağabeylerim nerede?’ diye sayıklıyor. 45 gündür hastaneye yatırdık, ona refakat ediyorum. Tek isteğim çocuklarımdan bir haber almak. Oğlum Ömer İsmail 2 yıllık evliydi ve bir oğlu vardı. Torunum var ama Kobanî’de olduğu için onu da göremiyorum” şeklinde konuştu.

RIHA 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.