KDP’den yeni karar: Seçimlere giriyoruz

Dünya Haberleri —

Barzani, seçim

Barzani, seçim

  • KDP, daha önce seçim mekanizmasını bahane ederek girmeyeceklerini açıkladıkları parlamento seçimine şimdi de gireceklerini açıkladı. 10 Haziran olarak belirlenen seçim tarihi erteleyen KDP’nin yeni seçim tarihini açıklanması bekleniyor.

KDP’nin Silemanî Şube Başkanı Ari Hersin yaptığı açıklamada, “IKBY Parlamentosu seçimlerinin mekanizmasındaki değişikliklerle KDP seçimlere katılacak” dedi.

Bafil Celal Talabani’nin Liderliğindeki YNK kuruluşunun 49’uncu yıldönümü vesilesiyle Silemanî vilayetinde, YNK Genel Merkezi’nde düzenlenen davette konuşan Hersin, “Her zaman seçimlere katılmaya hazırdık, ama seçimlerin yapılma mekanizmalarıyla ilgili bazı yorumlarımız oldu. Yapılan son değişikliklerle evet seçimlere katılacağız” açıklamasında bulundu.

YNK’nin Silemanî Şube Başkanı Ziyad Cabbar da KDP’nin seçimler için yeni bir tarih belirlemesini beklediklerini söyledi.

KDP’nin Irak Temsilciler Meclisi üyesi İhlas ed-Duleymi de yaptığı açıklamada, “IKBY Başkanı Neçirvan Barzani'nin iki gün içinde seçim tarihini belirleyecek bir karar yayınlayacağını” belirtti. Duleymi, “KDP'nin seçimlerin yapılmasına ya da zamanlamasına bir itirazı yoktu” şeklinde Mesut Barzani ve Mesrur Barzani’yi yalanlayan ifadeler kullandı.

Azınlık kotalarının Irak Federal Mahkemesi tarafından iptal edilmesi ile avantajını kaybeden KDP seçimleri engellemişti. Mahkemenin ikinci bir kararı ile azınlık kotalarını 5’e indirerek yeninden kabul etmesi ile KDP yönetimi önceki kararından dönmüş oldu.

Seçimlerin en hızlı ve doğru şekilde yapılması için ısrarcı olan YNK, daha önce 11 olan azınlık kotasına itiraz etmiş bunun KDP’ye haksız bir avantaj sağladığını beyan etmişti.

YNK Başkanı Bafil Celal Talabani konuya ilişkin yaptığı bir açıklamada, “11–0 yenik başlayacağımız bir maça çıkmayacağız” demişti. HEWLÊR

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.