Riyad inisiyatif alıyor
Dünya Haberleri —
Suriye’nin yeniden yapılandırılması ve yaptırımların hafifletilmesi gündemi ile Suudi Arabistan’ın Riyad kentinde Arap devletileri ile BM ve AB temsilcileri toplandı
- “Yeni bir umut var” diyen Annalena Baerbock, Türk saldırganlığına atıfla “Suriye’deki durum çok değişken. Bunu son günlerde patlak veren yeni şiddet olaylarında gördük” dedi.
- İnsani yaşam için hiç bir şey söylemeyen Türk bakan Hakan Fidan, Kürtleri hedef alıp, “Eğer QSD merkezi yönetimle bütünleşme çabalarında samimiyse, feshedildiğini açıklamalıdır”
Yeni Suriye’nin geleceğini şekillendirecek olan ve yaptırımların gevşetileceğinin sinyallerinin en güçlü şekilde verildiği uluslararası toplantı Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da yapılıyor. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan başkanlığındaki Arap dışişleri bakanları, toplantılarına, Arap Birliği Genel Sekreteri ve Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Genel Sekreteri'nin huzurunda başladı. Toplantıya Mısır, Suriye, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Ürdün, Umman, Lübnan ve Bahreyn dışişleri bakanları katılıyor. Toplantı sonrasında aralarında Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi ve Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi'nin de bulunduğu Batılı dışişleri bakanları Arap bakanlara katılacak.
İlki Arap ülkeleri arasında, ikincisi ise Arap devletleriyle birlikte Fransa, İngiltere, Almanya, İtalya, İspanya gibi ülkeler ve Birleşmiş Milletler’in katılımıyla başladı. Görüşmeler hakkında haber yapan Suudi Arabistan kaynakları Arap inisiyatifinin güçlü desteğine işaret etti.
Baerbock: Yeni bir umut
Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, “Yeni bir umut var (...) Tüm Suriye halkı adına adil bir siyasi diyalog ve yeniden inşa süreci için güçlerimizi ne kadar çok birleştirirsek, Suriye halkı için başarı şansımız o kadar artar. Bu süreç Suriyelilerin kendileri tarafından yönetilmeli. Bugün burada bulunan ülkelerin birleşik desteği bu sürece yardımcı olacaktır” ifadelerini kullandı. Baerbock: “Suriye’deki durum çok değişken. Bunu son günlerde patlak veren yeni şiddet olaylarında gördük.” Kilit oyuncuların Riyad'da bulunmasının Ortadoğu ve Suriye için barışçıl süreçler bulmayı amaçladığını vurgulayan Baerbock, “Bu çok önemli” dedi. Bakan Suriye’ye 50 milyon euroluk ek yardım için teminat verdi.
Lammy: Desteklemek için buradayız
İngiltere, Arap liderliğindeki Riyad toplantılarının uluslararası toplumun Suriye geçici makamlarını desteklemek için atabileceği bir sonraki adımlara odaklanacağını söyledi.
İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy; “Birleşik Krallık, geçici yetkililerle yaptığı ilk görüşmelerde kapsayıcı yönetim, insani yardımın kolaylaştırılması, kimyasal silahlar konusunda iş birliği yapılması ve DAİŞ’in Birleşik Krallık'ın ulusal güvenliğine yönelik oluşturduğu tehdidin ele alınması konularında harekete geçilmesi gerektiği hususunda son derece netti” dedi.
Lammy sözlerini şöyle sürdürdü: “Uluslararası toplum, demokratik bir gelecek ve çeşitliliğe sahip modern bir ülke inşa eden Suriye halkını desteklemek üzere birleşmeli. Biz de sivillerin korunması, yardıma erişim ve Suriye'de güvenliğin sağlanması için bölgedeki ve ötesindeki kilit ortaklarımızla birlik içindeyiz. Suriyeliler parlak ve müreffeh bir geleceği hak ediyor. Biz de bugün bunu desteklemek için buradayız.”
Suudi yardımının sınırı yok
Birkaç gün önce Suudi Arabistan, çeşitli krizler ve sıkıntılar yaşayan kardeş ve dost ülkelere devam eden desteğinin bir parçası olarak, Suriye halkının içinde bulunduğu zor koşulların etkilerini hafifletmek amacıyla Şam'a kara ve hava yoluyla gıda, barınma ve tıbbi malzeme taşıyan insani yardım göndermişti.
Riyad, bu yardımın ‘belirli bir üst sınırının olmadığını’, yardım köprüsünün, Suudi liderliğinin insanların acılarını hafifletme direktifleri doğrultusunda, insani durumu istikrara kavuşturarak sahadaki hedeflerine ulaşana kadar açık kalacağını vurguladı.
Suriye'nin Suudi Arabistan Büyükelçisi Eymen Susan, “Suudi Arabistan'ın bugün İki Kutsal Caminin Hizmetkârı'nın rehberliğinde, Veliaht Prens ve Başbakan'ın takibinde yaptığı şey bize hiç de yabancı değil. Suudi Arabistan, krizin başladığı 2011 yılından bu yana Suriyelilere yardım elini uzattı ve Suriye'nin tüm bölgelerine yardım göndermekte hiçbir sorun yaşamadı” ifadelerini kullandı.
Fidan’ın derdi Kürtler
Riyad kentinde insani yardımlar, suçluların yargılanması yeni devlet inşaasında demokrasinin hakim kılıması günemi ile başlayan toplantıya Türk devleti adına katılan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ırkçılığı elden bırakmadı. Fidan, Arap ülkeleriyle yapılan toplantıda, "Suriye'nin toprak bütünlüğü ve birliğinin korunması ana odağımız olmaya devam etmelidir. Eğer SDG (Suriye Demokratik Güçleri) merkezi yönetimle bütünleşme çabalarında samimiyse, feshedildiğini açıklamalıdır" diyerek nefret tohumlarını suladı. RİYAD