Köşe başında gençleri zehirliyorlar

Kadın Haberleri —

Özel savaşa karşı kadın atölyeleri

Özel savaşa karşı kadın atölyeleri

  • Kadınlar Amed’de yürütülen özel savaşı anlattı: Sûr’da metruk veya normal evleri kiralayıp, genç kadınlara fuhuş yaptırıyorlar. Polisler köşe başlarında gençlerin elineuyuşturucu tutuşturuyor. Geceleri Sûr sokakları Texas’a dönüşüyor; silah sesleri susmuyor.
  • Sokağımızda fuhuş yaptırılıyordu. Polise şikâyet ettik ancak bizi teşhir ettiler. Kapı ve pencerelerimiz kırıldı. Devlet bir çözüm getirmiyor tam aksine hedef gösterdiler. Bunların Kürt kimliğimizden ötürü yapıldığını biliyoruz.

Amed’in Sûr ilçesinde yaşayan kadınlar, Tevgera Jinên Azad (TJA) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Kadın Meclisi’nin devletin Kurdistan’da yürüttüğü özel savaş politikalarına dair düzenlediği atölyede yaşadıklarını anlattı. Kadınların tanık olduğu olaylar, özel savaşın boyutlarını daha net şekilde gözler önüne seriyor.

Devlet gençleri zehirliyor

Jinnews’in takip ettiği atölyeye katılan kadınlardan biri Sûr’daki gözlemlerini şöyle aktardı: “Sûr’da metruk evler var. Sadece metruk evler değil normal evleri de kiralayıp genç kadınları getirip fuhuş yaptırıyorlar. Sokakların köşe başlarında polislerin gençlerin eline nasıl uyuşturucu madde verip sattırdıklarını görüyoruz. Geceleri Sûr sokakları Texas’a dönüşüyor; silah sesleri susmuyor. Kendi yakınlarımız, gençlerimiz madde bağımlısı, ne yapacağımızı bilmiyoruz. Şikâyet ettiğimizde hiçbir şey yapılmadan sonraki gün serbest bırakılıyorlar. Eskiden buralar böyle değildi, her yer tertemizdi. Kimsenin madde kullandığını sattığını dahi göremezdin ama şimdi devlet eliyle bilerek gençlerimiz bu hale getiriliyor.”

Polis halkı teşhir ediyor

Yenişehir ilçesindeki atölyeye söz alan bir kadın yaşadığı bir olayı anlattı: “Madde bağımlısı olup sürekli rahatsız edenler vardı. Silah sesleri geldi, sokağımızda fuhuş yaptırılıyordu. Karşı çıktık fakat işe yaramadı. Polise şikâyet ettik fakat bir süre sonra polis sokağa gelip onları aradığımız numaradan ‘Şu numaranın sahibi bizi aramışsın şikâyet etmişsin. Çık bakalım tam olarak ne dedin bize’ dedi. Orada bizi teşhir etti. Hedef haline getirildiğimiz için evimizin pencereleri, kapıları kırıldı. Evimize hırsız gibi girilip eşyalarımız hem çalındı hem de parçalandı. Bir daha şikâyet etmedik çünkü anında hedef haline getiriliyorduk. Devlet bir çözüm getirmiyor tam aksine hedef gösterdiler. Mahallelerde hala fuhuş, madde satıcılığı, içiciliği devam ediyor. Bunların da Kürt kimliğimizden ötürü yapıldığını biliyoruz.”

 

DBP Kadın Meclisi Sözcüsü Berivan Bahçeci

 

Botan’dan başladılar

DBP Kadın Meclisi Sözcüsü Berivan Bahçeci ise özel savaşın ağırlıklı olarak uygulandığı Botan’da atölyelere başladıklarını söyledi. Kurdistan’ın tüm il ve ilçelerinde farkındalık yaratmak, toplumunu bilinçlendirmek için çalışmalarını sürdüreceklerini kaydetti.

Bahçeci, Amed bölgesinden sonra Serhed bölgesine geçeceklerini söyledi ve ekledi: “Kurdistan’ı bir bütünen bitirdikten sonra Türkiye sahasıyla planlama yapmayı hedefliyoruz. Daha sonra atölyelere katılan arkadaşların fikirlerini alıp bir rapor şeklinde yayınlamayı düşünüyoruz. Biz atölyeleri yaptık, bittik olmayacak. Oralarda bulunan, yaşayan kadın arkadaşlarımız devamını getirecektir. Bunları yaptıktan sonra genel bir çalıştay olur, konferans olur, belki farklı kadın yapılarıyla birlikte topluma daha çok nasıl farkındalığı yaratma üzerine planlamalar gündemimizde.” AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.