Kürtçe şiire hücre cezası

Cezaevi

Cezaevi

  • Bafra T Tipi Cezaevi’ndeki tutsaklar Enes İlgen ve Serdar Başaran’a, not defterlerindeki Kürtçe şiir ve şarkı nedeniyle 11 gün hücre cezası verildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatlar, Bafra T Tipi Cezaevi’ndeki  tutsakları ziyaret etti.

Avukatlar ile görüşen tutsaklar, cezaevi idaresinin 6 Haziran’da koğuşlara baskın yaptığını söyledi. Tutsaklar,  baskınlarda Enes İlgen ve Serdar Başaran'a ait not defterlerinde yer alan Kürtçe şiirlerin hücre cezasına gerekçe yapıldığını ve iki tutsağa 15 Ağustos’ta 11 günlük disiplin cezası verildiğini aktardı. Cezaevi İdaresi’nin Disiplin Kurulu Başkanlığının, “Suç örgütlerinin eğitim ve propaganda faaliyetlerini yapmak ve yaptırmak” nedeniyle verilen ceza kararında şu ifadeler yer aldı: “06/06/2024 tarihinde yapılan kısmi aramada bulunan notlarla ilgili olarak Bafra Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 07/08/2024 tarih ve 2024/2855 sayılı yazısı ile tercüme edilerek hazırlanan bilgi notunda; defter suretlerinde el yazısı Kürtçe yazıların incelenmesinde Kürtçe dilinde şiir, şarkı sözü ve marşlardan oluştuğu, söz konusu şiir, şarkı sözü ve marşların PKK Terör örgütünün siyasi ve ideolojisinin içerdiği, bu minvalde Cezaevi İdare Kurumu’nda bulunan PKK/KCK terör örgütü mensupları ile sempatizan kitlenin moral motivasyonunu arttırmak, eleman temin etmek ve taban genişletmek, hükümlü/tutuklulara moral vermek, eylem kararlılıklarını canlı tutmak, örgüt birlikteliğinin devamını sağlayarak mevcut ideolojilerinin devam ettirme maksadıyla yazıldığı değerlendirilmiştir.”

Avukatlar, tutsakların söz konusu karara ilişkin İnfaz Hakimliğine itiraz ettiklerini de belirtti. SAMSUN

 

* * *

Hücredeki tutsağa işkence

Eskişehir Cezaevi'nde tekli hücrede tutulan Emrecan Demir, gardiyanların işkencesine maruz kaldı.

Ağırlaştırılmış müebbet cezası alan 8 yıllık tutsak Emrecan Demir, 2018’de Leyla Güven’in başlattığı ve bütün cezaevlerine yayılan açlık grevi direnişi sonrası Antalya’dan Eskişehir’e sürgün edilmişti. Emrecan Demir, Eskişehir’de tek kişilik hücreye konulmuştu. Demir’in ailesi, çocuklarının can güvenliğinin olmadığını belirterek, şunları söyledi: “Emrecan Demir ve bir arkadaşı tek kişilik hücrelerde kalıyorlar. Cezaevine gelen yeni müdür, siyasi tutsakların kaldığı hücrelerin yanlarına faşist, adli tutukluları koyup, onlara küfür ve hakaret etmelerini sağlıyor. Emrecan, müdür ile görüşme talep ettiğinde, ‘müdür ile görüşeceksin’ denilerek hücreden çıkartılıp, gardiyanların saldırısına uğruyor. Bir gün sonra ise müdür, ‘Benim olduğum yerde teröristlere rahat yok’ diyerek Emrecan’ı tehdit ediyor. Tutsakların can güvenliği yok. Bugün asker ve gardiyanları çocuklarımıza saldırtanlar, yarın faşist mahkumları da saldırtabilirler.” 

 

* * *

Bozkurt için suç duyurusu

Tekirdağ Cezaevi’nde işkenceye maruz kalan tutsak Abdulkadir Bozkurt'un annesi Zeliha Bozkurt, Urfa Cumhuriyet Başsavcılığına giderek failler hakkında suç duyurusunda bulundu.

Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Yüksek Güvenlik Kapalı Cezaevi’ndeki tutsak Abdulkadir Bozkurt, 15 Ağustos’ta ailesini arayarak, cezaevi müdürü, başgardiyan ve psikolog tarafından kameralar önünde ölümle tehdit edilip işkenceye maruz kaldığını söyledi. Bunun üzerine Abdulkadir Bozkurt’un kardeşi Serdal Bozkurt, tehdit ve darp olayına ilişkin Adalet Bakanlığına bağlı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğüne şikayette bulundu. Abdulkadir Bozkurt'un annesi Zeliha Bozkurt da Urfa Cumhuriyet Başsavcılığına giderek failler hakkında, "tehdit", "darp", "görevi kötüye kullanma", "psikolojik baskı" suçlamalarıyla şikayette bulundu. 

Soyarak işkence ediyorlar

Dilekçede, şunlar ifade edildi: "Oğlum Abdulkadir Bozkurt, 15 Ağustos'ta telefonla bizi arayarak, 'Ben artık burada dayanamıyorum hakkınızı helal edin. Bana bir şey olursa sorumlusu cezaevi müdürü, başgardiyanı ve psikoloğudur. Beni burada kafes gibi bir yere koymuşlar ve her seferinde beni zorla çıplak soyarak işkence ediyorlar' dedi. 22 Ağustos 2024 tarihinde ise telefon ile araması gerekiyordu, ancak o saatlerde (10.55 - 11.45 ) yaklaşık 10-15 gardiyan tarafından darp edildiğini, parmaklarının ezildiğini, vücudunun çeşitli yerlerinde morluklar olduğunu ve telefon görüşmesine çıkarılmadığını, ertesi gün görüşüne giden avukatından öğrendim. Darp edildiği sırada görüntüler kamera açısında olmuştur."

Dilekçede, yaşanan işkence ve darbın araştırılması ve suçluların cezalandırılması istenirken, "Oğluma karşı bireysel kin ve nefretten dolayı Şanlıurfa veya çevre illerin cezaevlerine nakil edilmesini, nakil için gerekli tüm masrafları kabul ettiğimi taahhüt ederim" talebinde bulunuldu. 

DEM Parti heyet gönderdi 

Bu arada Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Genel Merkezi, Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Yüksek Güvenlik Kapalı Cezaevi’ne heyet gönderdi. Aralarından DEM Parti Colemêrg Milletvekili Onur Düşünmez'in de yer aldığı heyet, tutsak Bozkurt başta olmak üzere cezaevinde tutulan diğer tutsaklarla işkence ve darp durumuna dair görüşmelerde bulunacak. RIHA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.