Lübnan göçüyor

Dünya Haberleri —

Lübnan

Lübnan

  • İsrail’in ‘Hizbullah hedeflerini vuruyorum’ gerekçesi ile başlattığı saldırılarda 500 bine yakın Lübnanlı yerinden edildi. Beyrut ve Sidon’a akın eden Lübnanlılar okul, araba, park ve bulabildikleri her yerde geceyi geçirdi. Bombardıman ile başlayan iç göç sürüyor.
  • Lübnan’ın güney ve doğu kesimlerini etkileyen bombardımanlara cevap verdiğini söyleyen Lübnan Hizbullahı İsrail’in merkezine 90 balistik füze fırlattığını, MOSSAD’ın hedef alındığını duyurdu. İsrail, "ilk kez bir Hizbullah füzesinin Tel Aviv'e ulaştığını" açıklamasını yaptı.   

İsrail’in Lübnan’ın güney ve doğu bölgeleri ile Beyrut’a dönük Pazartesi günü başlattığı hava ve topçu saldırıları üçüncü gününde tüm şiddeti ile sürüyor. Bombardımandan etkilenen yüzbinlerce sivilin ülkenin başkenti Beyrut ve kuzeyine kitlesel göçü sürüyor.  Birleşmiş Milletler (BM) toplantıları için New York'ta bulunan Lübnan Dışişleri Bakanı hafta başından beri yerinden olanların sayısının 500 bine yaklaştığını söyledi. İsrail hava saldırılarının üçüncü gün hedefinde yine Güney Lübnan ve doğu bölgelerindeki Bekaa vadisi ile Başken Beyrut vardı. Ölü ve yaralı sayısı konusunda günlük açıklama yayınlanmadı ancak yerel medya saldırı bazında kayıpların olduğunu duyurdu.

Güney Lübnan ve Beka hedefte

Bu gece de Güney Lübnan'dan kaçan aileler Beyrut'a ve kıyı kenti Sidon'a akın ederek sığınaklara dönüştürülen okullarda, arabalarda, parklarda ve sahil boyunca uyudular. Bazıları ülkeyi terk etmeye çalışarak Suriye sınırında trafik sıkışıklığına neden oldu. İsrail, savaş uçaklarının güney Lübnan'da ve kuzeydeki Beka bölgesinde Hizbullah'a ait silah ve roket rampalarına kapsamlı saldırılar düzenlediğini iddia etti.

Kobeisi öldürüldü

İsrail'in dün Beyrut'ta düzenlediği hava saldırısında Hizbullah'ın roket ve füze biriminin komutanı olan İbrahim Muhammed Kobeisi öldürüldü. Askeri yetkililer Kobeisi'nin İsrail'e yönelik roket atışlarından sorumlu olduğunu ve 2000 yılında üç İsrail askerinin kaçırılıp öldürüldüğü bir saldırıyı planladığını söyledi. Hizbullah daha sonra onun öldüğünü doğruladı.

Füze Tel-Aviv’e ulaştı

Sabah erken saatlerde Tel Aviv'e balistik bir füze fırlattığını açıklayan Hizbullah, İsrail'e yönelik şimdiye kadarki en derin saldırısını gerçekleştirdi. Füzenin hedefinin İsrail İstihbarat Teşkilatı MOSSAD’a yönelik olduğunu bildiren Hizbullah kaynakları Lübnan saldırısı sürdükçe misillemeye devam edeceklerini aktardı.

90 füze ateşlendi

Hizbullah yaptığı iki açıklamada, Lübnan sınırına yaklaşık 15 kilometre uzaklıktaki Safed kenti yakınlarındaki Kuzey Komutanlığı'nın merkezi olan “Dadu Üssü ‘nü ’Lübnan ve halkını savunmak için” önce “50 füze”, ardından da “40 füze” olmak üzere iki grup halinde bombaladığını duyurdu.

İsrail ordusu Lübnan'dan ateşlenen bir füzenin ilk kez İsrail'in merkezine ulaştığını söyledi. İsrailli güvenlik kaynakları, Tel Aviv'de ve İsrail'in orta kesimlerinde hava saldırısı sirenlerini çaldıran karadan karaya füzenin önlendiğini ve herhangi bir can kaybı ya da hasar rapor edilmediğini söyledi. Ordu, füzenin fırlatıldığı güney Lübnan'daki bölgeyi vurduğunu duyurdu.

İngiltere tahliyeye başlıyor

İsrail hava ve topçu saldırılarının yoğunlaşması ile Lübnan’da vatandaşları bulunan ülkeler yeniden yurttaşlarına ülkeyi terk etme çağrısı yaptı. İngiltere vatandaşlarını tahliye etme kararı aldı. İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Lübnan'daki vatandaşlarının tahliyesini planlamak üzere Kıbrıs'a askeri ekipler göndereceklerini açıkladı. BBC'nin haberine göre Savunma Bakanlığı Kıbrıs'a 700 asker gönderilmesi sürecini başlattı.

İsrail BM çalışanını öldürdü

BM'nin Lübnan'daki Mülteciler Yüksek Komiserliği, Pazartesi günü Beka bölgesinde öldürülenler arasında bir çalışanının ve küçük oğlunun bulunduğunu, güneydeki bir saldırıda ise sözleşmeli bir temizlikçinin öldüğünü açıkladı. BEYRUT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.