Maymun çiçeği Avrupa'da
Dünya Haberleri —
- Maymun Çiçeği (mpox) virüsünün tehlikeli bulaşıcı varyantı, Avrupa kısasında İsveç’te görüldü. İsveç Sağlık ve Sosyal İşler Bakanı Jakob Forssmed, "İsveç'te, Clade I türü ağır bir M çiçeği vakası tespit edildi" ifadeleri ile ilk enfekteyi duyurdu.
Afrika’da yayılan ve Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) "küresel acil durum" ilan etmesine neden olan maymun çiçeği virüsünün daha bulaşıcı bir varyantı, Avrupa’ya sıçradı. İsveç’te tespit edilen bu varyant, Afrika kıtası dışındaki ilk enfeksiyon olarak kayıtlara geçti. İsveç sağlık yetkilileri, durumu doğrulayarak, halkı dikkatli olmaya çağırdı.
İsveç Kamu Sağlık Ajansı, ülke olarak Mpox virüsü tespit edilen hastalara karantina uygulanması ve güvenli bir şekilde tedavi altına alınması için tüm hazırlıkların yapıldığını ve ülkede bir tane vaka görülmüş olmasının toplumsal bir risk oluşturmadığını vurguladı.
Tehlikeli varyant Avrupa’da görüldü
Clade 2b olarak adlandırılan yeni varyant, İsveç’in ardından diğer Avrupa ülkelerinde de tehdit oluşturmaya başladı. Robert Koch Enstitüsü (RKI) verilerine göre, Almanya’da şu anda "Clade 1" olarak bilinen varyanta rastlanmadı. Ancak, Clade 2b vakaları Almanya'da ilk kez Mayıs 2022'de tespit edilmiş olup, o tarihten bu yana yaklaşık 3.800 vaka bildirildi. RKI, 2022'de görülen sert artışın aksine, şu an için vaka sayılarında ciddi bir artış beklemiyor, ancak yine de sınırlı bir salgın riski olduğunu belirtiyor.
Mpox’un bulaşması ve belirtileri
Mpox, maymun çiçeği virüsü olarak bilinen bir patojen tarafından tetikleniyor. İlk olarak hayvanlardan insanlara bulaştığı bilinen virüs, artık insandan insana da geçiş yapabiliyor. Enfekte kemirgenler ve maymunlar virüsün başlıca taşıyıcıları arasında yer alırken, insanlara bulaşma çoğunlukla vücut döküntüleriyle temas, enfekte giysilerin kullanımı ve vücut sıvılarıyla gerçekleşiyor. Virüs, çocuklar başta olmak üzere, bağışıklık sistemi zayıf bireyler için ölümcül sonuçlar doğurabiliyor.
Virüs, vücuda girdikten sonra 5 ila 21 gün içinde belirtiler göstermeye başlıyor. İlk belirtiler arasında yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrıları, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme ve titreme yer alıyor. Ciltte ise su çiçeğine benzer döküntüler ve kabarcıklar ortaya çıkıyor.
Onaylı üç aşı var
Maymun çiçeği virüsüne karşı spesifik bir tedavi yöntemi bulunmuyor. Ancak antiviral ilaçlar, hastalığın seyrini hafifletebiliyor. Çoğu vaka, birkaç hafta içinde iyileşme gösterse de, bazı hastalar için süreç daha ciddi seyredebilir. Çiçek hastalığı tedavisinde kullanılan yöntemlerin mpox üzerinde de etkili olabileceği düşünülüyor, ancak bu konuda henüz yeterli veri bulunmuyor. Mpox, halk arasında maymun çiçeği olarak bilinmesine rağmen, bu ismin ilk kez virüsün tesadüfen maymunlarda tespit edilmesinden kaynaklandığı belirtiliyor. DSÖ, hastalığın yayılmasını kontrol altına almak için uluslararası bir iş birliği çağrısında bulunuyor. STOCKHOLM