Milyonları mı tutuklayacaksınız?

Filiz Taşkesen

Filiz Taşkesen

  • Govend çektiği için üç kızı tutuklanan, kendisine de ev hapsi verilen Filiz Taşkesen, “Dünya üzerinde milyonlarca kişi halay çekiyor. Milyonlarca kişi terörist mi?” diyerek tepki gösterdi.

Colemêrg’te düğünlere yapılan baskınlarda gözaltına alınan 7 kişiden 4’ü tutuklanarak cezaevine gönderildi. Tutuklanan ‘Koma Özgün’ müzik grubu üyelerine ‘Keça Kurdan’ parçasını çalma amacınız neydi” sorusu yöneltildi.

Colemêrg’te 28 Temmuz Pazar günü Sümbül mahallesinde gerçekleşen düğünde Koma Özgün müzik grubundan 5 kişi ve düğün sahibi ‘örgüt propagandası yapmak’ iddiasıyla gözaltına alındı. Pazartesi sabah da çekim yapan kameramanlar ifadeye çağrıldı.

Hakkari İl Emniyet Müdürlüğü’nde ifadeleri alınan 7 kişiden düğün sahibi K.D ve çekim yapan kameramanlar ifade işlemleri ardından serbest bırakıldı.

‘Koma Özgün’ müzik grubu üyelerinden 4’ü savcılık ifadesi ardından tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Bir kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Grup üyelerinden N.T., B. U., İ. A. ve  A.O. çıkarıldıkları Hakkari Sulh Ceza Hakimliği’nce tutuklanarak cezaevine gönderildi.

‘Keçe Kurdan’ suç unsuru

Emniyet ve savcılık sorgusunda grup üyelerine "Keçe Kurdan ve Şervano şarkılarını çaldınız, bunları çalma amacınız neydi?" diye soruldu. bianet'e konuşan Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Hakkari Şube üyesi Azad Özer, Hakkari'de düğünlerde Kürtçe dışında başka bir dilde müzik yapılmadığını belirterek tutuklamalara tepki gösterdi: "Hakkari'de emniyet yetkililerinin, savcının, hakimin katıldığı düğünler devlet televizyonunda gösteriliyor. ‘Ben istediğimde yasaklar, istediğimde serbest bırakırım' deniyor. Şu ana kadar hiçbir düğünde şu veya bu şarkı çalındı diye gözaltı olmadı."

31 Mart seçimlerinde DEM Parti seçim bürosunda çalınan "Le Amede” şarkısı nedeniyle de iki yöneticinin gözaltına alındığını hatırlatan Özer, "Yöneticilerden birine beraat bir diğerine ise propagandadan ceza verildi. Bu ceza bozulacak çünkü bu konuda Yargıtay, AYM kararları var” dedi.

Govend mi tehdit, stran mı?

Hakkari Baro Başkanı Ergün Canan ise; 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nu hatırlattı ve şöyle dedi: “TMK değiştirilmişti ama belli ki anlayış değişmiyor. Kanun, bir suçun örgüt propagandası sayılması için 'örgütün cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru göstermeli veya bu yöntemlere başvurmayı teşvik etmeli' diyor. Düğünün coşkusu eşliğinde şarkı söyleniyor, halay çekiliyor. Ayrıca kamu düzenine tehdit oluşturan bir durum yok. Yani şu yapılan tüm gözaltılar TMK ile tezat bir durum oluşturuyor. Ne oldu da bugün böyle bir ortam yaratıldı, arkasından neler gelecek, bunu sormak gerekiyor. Tüm bu yasaklamalar, gözaltılar, baskılar toplumsal barışı tehdit ediyor. Asıl suç olan budur. Filistin direniş marşlarını söylemek veya dinlemek de suç olacak mı?” diye sordu.

Askeri de tutukladılar

Öte yandan İstanbul’un Arnavutköy ilçesinde askerlik eğlencesinde Kürtçe şarkıya eşlik ettiği ve halay çektiği söylenen B.S isimli kişi, Aydın’da birliğine teslim olmak üzere gittiği askerlik şubesinde gözaltına alındı. B.S çıkarıldığı mahkemece “örgüt propagandası” iddiasıyla tutuklanarak, cezaevinde gönderildi. 

Ev hapsi verilen Taşkesen konuştu

Sêrt’in Misirc (Kurtalan) ilçesinde bir düğünde govend çektikleri gerekçesiyle 25 Temmuz’da gözaltına alınan ve 27 Temmuz’da üç kızı tutuklanan kendisi de ev hapsine mahkum edilen Filiz Taşkesen Mezopotamya Haber Ajansı’na konuştu. 

Taşkesen, tutuklamaya “Ajans Muhbir” adlı ırkçı hesaptan yapılan paylaşımın delil olarak gösterilmesi ardından evlerine baskın düzenlendiğini söyledi.

 

 

Düğünü bile çok görüyorlar

Govend çektikleri için tutuklama ve ev hapsi gibi cezalar almalarına anlam veremediklerini söyleyen Taşkesen, "2 gün 2 gece nezarette kaldık, bana ev hapsi verildi, kızlarımı da tutukladılar. ‘Neden şarkı söylediniz, bu söylediğiniz şarkı yasak’ dediler. Düğünde halay çektik, kızlarım da şarkıya eşlik ettiler. Adalet istiyorum. İnsan sadece düğüne gidip halay çektiği için yakalanıyorsa ne diyebilirim ki? Eş-dost, akraba düğünlerine de gitmemizi istemiyorlar" diye kaydetti. 

Milyonlar ‘terörist’ mi?

Govend çektikleri için devlet tarafından “terörist” ilan edildiklerini kaydeden Taşkesen, şunları söyledi: "Dünya üzerinde milyonlarca kişi halay çekiyor. Milyonlarca kişi terörist mi oluyor? Halay teröristi mi oluyor? Herkes istediği şarkıyı dinleyip, halay çeksin. Halay çekebilen biri için halayın yasaklanması kadar tuhaf bir şey olabilir mi? O zaman kimse evden çıkmasın. Böyle bir şeyi ilk defa gördük. Huzurumuzu bozdular, çocuklarımın psikolojisini bozdular. Bu hukuksuzluk son bulsun."

‘Seçim zaferini mi kutluyorsunuz?’

İstanbul’da Mezopotamya Haber Ajansı’na konuşan ÖHD Üyesi Ferat Boğatekin ise, govend ve Kürtçe şarkı gerekçesiyle yapılan operasyonlara karşı hukukçulara harekete geçin çağrısı yaptı. İstanbul’da 27 Temmuz’da yapılan ev baskınlarında tutuklanan 12 kişinin ifade işlemlerine giren Boğatekin, müvekkillerine yöneltilen sorular hakkında bilgi verdi. Emniyet ifadelerinde müvekkillerine "Kimler bu düğüne katıldı?", "Düğün salonun sahibi kim?", "Halaya kimler müdahale ediyor?" ve "Halay çekenlerin arasında örgütle bir bağlantısı olan var mı?" şeklinde sorular yöneltildiğini aktaran Boğatekin, "Kolluk kuvvetleri, seçimlerden sonra Kürtlerin seçim zaferiyle beraber bu videoları yoğun olarak paylaştığını iddia ediyor. Müvekkillerimiz, akrabalarının düğünlerine katıldıklarını ve yıllardan beri geleneksel Kürtçe müzikle halay çektiklerini belirttiler” şeklinde konuştu. 

Algı operasyonu

Suçlama konusu yapılan iddiaların iç hukukta suç olmadığına vurgu yapan Boğatekin, geçmiş dönemde benzer davaların beraatle sonuçlandığına dikkat çekerek,“Son dönemde yapılan gözaltıların tamamen bir algı operasyonu olduğunu düşünüyoruz” ifadelerini kullandı. Mahkemelerin sanal medyadaki trol hesapları esas alarak hareket ettiğine dikkat çeken Boğatekin şunları söyledi: “Bu trol sayfalar, olayların sanki son bir haftalık gelişmeler olduğunu halka empoze ederek, operasyonlar başlatılmasına neden oluyor. Ancak bu suç konusu yapılan videolar aslında bir yıl, iki yıl önce, hatta bu şekilde devam ederse belki 10 yıl öncesinin videoları bile olabilir. "

Hukuk örgütlerine çağrı

Tutuklamalara karşı itirazda bulunacaklarını ifade eden Boğatekin, "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Yargıtay'ın içtihatları doğrultusunda, çalınan müziklerin ve söylenen sloganların suç kapsamında değerlendirilmediği açıktır. Bu nedenle hukuk kurumlarının bu konularda harekete geçmesini talep ediyoruz” çağrısında bulundu.

Govendli protestolar sürüyor

DEM Parti’nin govend operasyonlarına karşı başlattığı eylemler de devam ediyor. Wan’da tutuklamaları protesto eden kitleye saldıran polis parti binasını ablukaya aldı. Önceki akşam il binası önünde "Em bernadin vê dîlanê" pankartıyla yapılan açıklamaya Wan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Neslihan Şedal ve Abdullah Zeydan, DEM Parti Wan Milletvekili Mahmut Dindar’ın da bulunduğu çok sayıda kişi katıldı. Açıklamada konuşan DEM Parti Dil ve Kültür Komisyonu Eş Sözcüsü Heval Dilbahar, kentte Kürtçe trafik uyarılarının bile silindiğini hatırlatarak, “Bu saldırılarla Kürt dilini, kültürünü ve halaylarını yok edemeyecekler” dedi. Açıklamadan sonra kitlenin geçtiği il binası polislerce ablukaya alındı.

Riha’nın Eyyübiye ilçesi, Êlih, Şirnex, Hezex, Bazîd ve Mûş’ta da basın açıklamaları düzenlenerek govende duruldu. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.