Nikaragua’da sivil topluma darbe

Dünya Haberleri —

Daniel Ortega

Daniel Ortega

  • Nikaragua hükümeti pazartesi günü, Devlet Başkanı Daniel Ortega rejimine karşı yapılan protestolardan bu yana en büyük fesih kararını vererek, çoğu dini olmak üzere 1.500 STK'nın kapatılmasını emretti.

İçişleri Bakanlığı tarafından alınan ve resmi La Gaceta gazetesinde yayınlanan karara göre; 1,500 STK, bir ila 35 yıl arasında değişen dönemlere ait “mali tablolarını” “beyan etmedikleri” için listeden çıkarılıyor. Mal varlıklarına da devlet tarafından el konulacak. Böylelikle, Ortega hükümeti tarafından alınan en büyük toplu STK kapatma kararı uygulanmış oldu.

Birleşmiş Milletler'e göre, rejimin üç ay içinde 300'den fazla kişinin ölümüne neden olan hükümet karşıtı protestoların ardından yasal cephaneliğini güçlendirdiği 2018'den bu yana kapatılan sivil kuruluşların sayısı 5.100'ü aştı. 

Sivil topluma ‘süpürme’ yapıldı

Pazartesi günü kapatılan STK'lar arasında dini kuruluşların yanı sıra hayır kurumları, spor dernekleri, yerli dernekleri ve eski Sandinista rejimi savaşçılarının dernekleri ile Nikaragua Kızıl Haçı da vardı. Dağılan Fundacion del Rio adlı çevre örgütünün eski yöneticisi olan ve şu anda sürgünde bulunan Amaru Ruiz, sivil topluma karşı bir “süpürme” yapıldığı tepkisinde bulundu. Ruiz, “Sadece kuruluşların organik yaşamını değil, yönettikleri kaynakları da kontrol etmek istiyorlar” diye ekledi. 

Cuma günü hükümet, STK'ların yalnızca kamu kurumlarıyla “ittifak” içinde çalışmasını gerektiren tartışmalı yeni bir yasayı kabul etti. Başkan Ortega'nın hükümeti Kilise'nin 2018'deki hükümet karşıtı protestoları desteklediğini iddia ediyor.

Sistematik saldırı

Temmuz ayı sonunda bir grup BM uzmanı, İnsan Hakları Konseyi'nin Mart ayında güncellenen raporuna göre Nikaragua hükümetinin Katolik Kilisesi ve diğer Hıristiyan mezheplerine yönelik “sistematik” saldırılarını kınadı. Raporda, rahipler, papazlar ve ilahiyatçıların yanı sıra, dini örgütlerde haklarının savunulmasında aktif olan cemaat üyeleri ve meslekten olmayan kişilerin de hedef alındığı vurgulanıyor.

Ağustos ayının başından bu yana bir düzineden fazla rahip tutuklanmış ve çoğu Vatikan'a sürülmüştü. Geçtiğimiz hafta Amerikalılar Arası İnsan Hakları Komisyonu (IACHR) Başkan Ortega hükümetini ülkedeki “yaygın baskı ve dini zulme” son vermeye çağırdı. MANAGUA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.