Özel savaş şiddeti

Kadın Haberleri —

Fatma Gök

Fatma Gök

  • Türk devletinin Kürdistan’da yürüttüğü özel savaş politikaları şiddeti iki katına çıkarıyor. Akademisyen Fatma Gök, “Kürdistan’da Kürt Kadın Hareketi çok güçlü ve bu iktidarı endişelendiriyor. Gerçekten çok zor şartlarda çok büyük mücadele ve dayanışma ağları var. Bu bana umut veriyor” dedi.

Kadına yönelik şiddet ve kadın katliamlarına her gün bir yenisi eklenirken, derinleşen cezasızlık politikaları ise şiddeti katmerleştiriyor. Devletin yürüttüğü şiddet politikaları Kürdistan’da özel savaşla doğrudan bağlantılı.

Akademisyen Fatma Gök, her yerde erkek şiddetinin olduğuna ancak Kürdistan’da baskı ve zulmün arttığına işaret etti. Gök, “Kadınlar bu politikalardan nasibini alıyor. Toplumdaki yoksulluk şiddeti körüklüyor ve özellikle kadına yönelik şiddeti besliyor. Tabii şiddetin tek nedeni yoksulluk değil. Türkiye ve Kürt illerinde farklılık gösteriyor. Türkiye’de özellikle patriyarkadan, erkek egemen sistemden dolayı kadın yönelik bir şiddet söz konusu iken Kürdistan’da ise Kürt sorununun çözümsüzlüğünü savaşla çözmek gibi bir tahayyül olduğu için inanılmaz bir şiddet var. Toplumdaki şiddeti körükleyen pek çok sosyal politikalarla da karşı karşıyayız” dedi.

Şiddet sadece ölüm değil

Jinnews’e konuşan Gök, kayyum politikalarının da kadına yönelik şiddetin bir parçası olduğunu söyledi ve ekledi: “Kadının elinden birçok olanak alınabiliyor. Daha özgürleştirici politikalar ve pratikler varken, devlet; Kürt Kadın Hareketi’nin kooperatifleri kapatıp yerine kendi kooperatifini açıyor. Çocuk programları, çocuklara Kürtçe eğitim veren okullar kapatılıyor. Bu da bir şiddettir esasında. Şiddet denince sadece ölüm akla gelmemeli.”

Mücadeleleri umut veriyor

Gök, şiddetin diğer boyutlarını, “Kadının kendini gerçekleştirmesi, özgürleştirmesi, evden çıkıp toplumsal hayata karışmasını önleyen bütün pratikler şiddettir. Özde kadınlara karşı şiddet iki tarafta da var. Kürdistan’da ise çok daha katmerli olabiliyor. Kürdistan’da Kürt Kadın Hareketi çok güçlü ve bu kadar güçlü olması onları endişelendiriyor. Bunun için başka politikalar üretmeye çalışıyorlar. Kadınlar da hepsini bir şekilde önlemek için çok çalışıyor. Gerçekten çok zor şartlarda çok büyük mücadele ve dayanışma ağları var. Bu bana umut veriyor” sözleriyle anlattı. WAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.