PYD'de yeni tüzük ve yönetim

Demokratik Birlik Partisi (PYD) 10. Kongresi

Demokratik Birlik Partisi (PYD) 10. Kongresi

  • İlk kongresini Eylül 2003’te Kürdistan dağlarında 185 delegenin katılımıyla gerçekleştiren PYD'nin 10. Kongresi, hafta sonu Hesekê'de 700 delgenin katılımıyla yapıldı.
  • İki gün süren PYD Kongresi'nde siyasi program ve parti tüzüğü yeniden oluşturuldu. Maddelerin çoğu değiştirildi, yeniden adlandırıldı ve yeni maddeler eklendi.
  • Eşbaşkanlığa Perwîn Yûsif ve Xerîb Hiso seçildi. 145'ten 90’a düşürülen PYD Genel Meclisi’nin üyeleri de belirlendi. PYD'nin devrime, çözüme ve birliğe öncülüğünü sürdüreceği vurgulandı.

Demokratik Birlik Partisi (PYD) 10. Kongresi, 21. kuruluş yıl dönümünde Hesekê'de yapıldı.

"Önder Apo'nun fiziki özgürlüğünü gerçekleştirmek, Özerk Yönetim'i güçlendirmek ve demokratik bir Suriye inşa etmek için hep birlikte" sloganıyla hafta sonu düzenlenen Kongre salonuna, “İşgal altındaki bölgelerin özgürleştirilmesi, Suriye’deki siyasi krizin çözümü ve toprak bütünlüğünün teminatıdır”, "Partimiz şehitlerin ve emeğin partisidir", "Mücadelemizi sürdüreceğiz", "Şehitler manevi öncülerimizdir ve sonsuz yaşamın sembolleridir", "Jin jiyan azadî felsefesi; ahlaki, politik ve demokratik bir toplumun temelidir" ve "Devrimci halk savaşında her birey bir direnişçidir" gibi pankartlar asıldı. Ayrıca, 2004'teki katliamda şehit olan PYD öncülerinden Şîlan Kobanê, Zekereya, Ciwan, Fûad ve Cemîl’in fotoğrafları salonda yer aldı. Kongre, Kürdistan özgürlük şehitleri anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

 

 

Çizgimiz, devrimin öncüsüdür

Saygı duruşunun ardından PYD Eşbaşkanı Salih Muslim konuştu. Muslim, "13 yıl süren savaşın ardından partimizin çizgisinin Suriye'de yaşanan devrimin öncüsü olduğu ortaya çıktı. Halkımız bu sınavı başarıyla geçmiştir. Meşalemiz yolumuzu aydınlatıyor” dedi. Muslim, Suriye'deki çözümün Demokratik Öz yönetim ile mümkün olduğuna dikkat çekti. Kürt birliğini de inşa etmek istediklerini, bunu için diyalogun devam ettiğini kaydeden Muslim, Suriye'de çözüm istediklerini tekrarladı. Muslim, "Partimiz öncü olarak kalacaktır. Ortadoğu'da demokratik bir değişimi hayata geçirmek için de çabalıyoruz” diye konuştu.

 

 

İşgale son vermek istiyoruz

Kongrede söz alan PYD Eşbaşkanı Asya Abdullah da kongreyi hassas ve zorlu bir süreçte gerçekleştirdiklerini belirterek, şunları söyledi: "Efrîn, Girê Spî ve Serêkaniyê işgal altındaki bölgelerdir. Bizim görevimiz işgal altındaki toprakları özgürleştirmek, özgür ve onurlu bir yaşam sağlamaktır. Topraklarımızın özgürleşmesi ve Suriye topraklarının birliği olmadan çözüm olamaz.”

Asya Abdullah, ulusal birliğin PYD'nin siyasi stratejilerinden biri olduğunu vurgulayarak, "Demokratik strateji çerçevesinde ulusal çizgiyi korumak, Kürt halkının haklarını korumak bizim görevimizdir. Suriye'deki Kürtlerin ve merkezi olmayan bir Suriye'nin demokrasisini inşa etmek için biz öncü rol oynamaya hazırız. Kürt siyasi hareketlerinin her alanda birliği önemlidir. Bunu başarmak için mücadelemizi sürdüreceğiz”  şeklinde konuştu.

 

 

Tüzük yeniden oluşturuldu

PYD'nin faaliyetlerini anlatan sinevizyon gösterimi, konukların konuşmaları ve şehit ailelerinin ödüllendirilmesinden sonra basına kapalı olarak devam eden PYD 10. Kongresi'nde siyasi ve örgütsel durum tartışılıldı. Siyasi program ve parti tüzüğü yeniden oluşturuldu. Maddelerin çoğu değiştirildi, yeniden adlandırıldı ve yeni maddeler eklendi. PYD Genel Meclisi’nin 145 olan üye sayısı 90’a düşürüldü. Bu değişiklik tüm katılımcılar tarafından onaylandı.

Yeni eşbaşkanlar seçildi

Kongrede, Salih Muslim ve Asya Abdullah'ın yerine Perwîn Mihemed Emîn Yûsif ve Xerîb Hiso, PYD Eşbaşkanları olarak seçildi. PYD Genel Meclisi’nin 90 üyesi de belirlendi: 15 üye Genel Meclis, 13 üye Özerk Yönetim, 7 üye gençlik, dört üye Başurê Kurdistan, bir üye Lübnan, bir üye Şam, 8 üye Avrupa, dört üye Efrîn-Şehba Kantonu, dört üye Halep, dört üye Fırat Kantonu, üç üye Minbic Kantonu, üç üye Dêrazor Kantonu, iki üye Reqa Kantonu, bir üye Tebqa Kantonu, 10 üye Hesekê ve 10 üye Qamişlo'dan seçildi.

8 Avrupa Temsilcisi'nin dördü kadınlardan seçildi.

 

 

PYD'nin yeni eşbaşkanları

Eşbaşkan Perwîn Mihemed Emîn Yûsif, 1986'da Dêrik'te dünyaya geldi. Şam Üniversitesi Ekonomi Yüksekokulu’ndan 2010'da mezun oldu. 19 Temmuz Devrimi’nin başlamasıyla birlikte 2012'de gençlik hareketlerine katıldı ve devrim çalışmalarında aktif rol aldı. Aynı yıl Kongra Star üyesi olarak faaliyetlerine devam etti. 2012-2014 yılları arasında Dêrik Meclisi Eşbaşkanlığı görevini üstlendi. Perwîn Yûsif, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin kurucuları arasında yer aldı ve Cizîrê Kantonu Toplumsal Sözleşmesi’nin hazırlanmasında önemli rol oynadı. 2014-2016 yılları arasında Cizîrê Kantonu Yasama Meclisi Eşbaşkanlık Divanı’nda görev aldı, 2017’de ise Sosyal İşler Konseyi Eşbaşkanlığına seçildi. 2018-2022 yılları arasında Qamişlo’da eşbaşkanlık yaptı. PYD’nin 2022’deki 9. Kongresi'nden itibaren PYD Örgütsel Ofis Eşbaşkanlığı görevini sürdürüyordu.

Xerîb Hiso, 1967'de Efrîn’in Qestel Cindo köyünde Êzidî bir ailede dünyaya geldi. Dört çocuk babasıdır. Kürt Özgürlük Hareketi’nin için 1984'ten itbaren siyasi ve devrimci faaliyetlerde yer almaya başladı. Mücadelesi sırasında Şam rejimi tarafından üç kez tutuklandı ve en son 2011’de aylarca hapiste tutuldu. Rojava Devrimi'nin başlamasıyla birlikte devrimci ve örgütsel faaliyetlerini genişleterek Halep, Bab ve Şehba kantonunda çalıştı. Hiso, 2003'te Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) kurulmasında kilit rol oynadı, PYD Halep Yönetim Kurulul Üyesi olarak görev aldı. Hiso, dört yıl boyunca Başûrê Kurdistan'da PYD ve TEV-DEM'i temsil etti. En son 2018-2024 yılları arasında Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) Eşbaşkanı olarak görev yaptı. HESEKÊ

 

* * *

Talabani'den ortak çalışma mesajı

Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) Genel Başkanı Bafil Talabani, PYD’nin 10. Kongresi için bir mesaj yayınlayarak, ortak çalışmanın önemine vurgu yaptı ve tüm sorunların diyalog yoluyla çözülebileceğini belirtti. Bafil Talabani'nin mesajı şöyle: “Kongreniz hassas bir süreçte düzenlendi çünkü bölgemiz ve Ortadoğu büyük zorluklardan geçiyor. Ulusal haklarımızı ve kazanımlarımızı korumak adına koordinasyona ve ortak çalışmaya her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. Diyalog yoluyla çözülemeyecek hiçbir sorun olmadığına inanıyoruz. Nasıl ki Kürt sorunu çözülmeden Ortadoğu’da istikrarın sağlanamayacağını ifade ediyorsak öne çıkan gelişmeler için de en iyi seçenek barışçıl çözüm ve müzakeredir. Tüm tarafların diyalog masasına dönmesini umut ediyorum. Bizler ortak yaşam ile ortak çalışmaya inanıyoruz. PYD Kongresi’nin tüm sınavlarda başarılı olacağına yürekten inanıyorum. Sunduğunuz önerilerin ve aldığınız kararların Kürt halkının yüksek amaçlarına ve tüm halkların ortak yaşamına hizmet edeceğini umuyoruz.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.