Savaşa 'çocuk felci' arası

Dünya Haberleri —

Gazze'de yerinden edilen aileler - Foto: AFP

Gazze'de yerinden edilen aileler - Foto: AFP

  • Dünya Sağlık Örgütü (WHO), çocuk felci aşılarının yapılması için Gazze'de geçici olarak çatışmalara ara verileceğini duyurdu. Aşı çalışması ile 10 yaş altı 614 bin çocuğa ikişer doz çocuk felci aşısı uygulanacak. Gazze'nin sağlık bakanlığı, Deyr el-Belah kentinde felci vakası tespit edildiğini açıklamıştı.

Filistin'de 25 yıl aradan sonra ilk kez bir çocuk felci vakasının tespit edildiğini duyuran Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Gazze'de 1 Eylül itibarıyla çatışmalara kısmi olarak ara verileceğini duyurdu. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Gazze'de devam eden savaşla ilgili son yaşanan gelişmelerin ardından İngiltere ve İsviçre’nin çağrısı üzerine olağanüstü toplandı. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Gazze'de 1 Eylül Pazar gününden itibaren çocuk felci aşısı kampanyasının başlatılması için savaşa insani yardım molası verilmesi ve kısmi ateşkes konusunda taraflarla anlaştıklarını açıkladı. WHO Filistin Bölge Temsilcisi Dr. Rik Peeperkorn, Güvenlik Konseyi’nin olağanüstü oturumu öncesinde New York’taki BM muhabirlerine yaptığı açıklamada, İsrail yetkilileri ve Gazze'nin sağlık bakanlığı yetkilileriyle yapılan anlaşmaya göre insani ateşkesin üçer günlük zaman dilimleri halinde, önce Gazze'nin merkezinde, sonra güneyinde ve son olarak kuzeyinde uygulanacağını söyledi. Her bölge için üç gün boyunca 06: 00 ile 15:00 arasında taraflar arasında ateşkes ilan edileceği belirtildi.
Buna göre, 1 Eylül'de Gazze'nin merkezinde başlayacak üç günlük ilk aşılama çalışmasını, sırasıyla Güney ve Kuzey Gazze'de yapılacak aşılama faaliyeti takip edecek.

Ateşkes uzatılabilir
Gazze’de başlayacak çocuk felci aşısı kampanyası, BM’ye bağlı Filistinlilere Yardım Kuruluşu (UNRWA), Dünya Sağlık Örgütü (WHO), BM Çocuklara Yardım Fonu UNICEF ve Gazze'nin sağlık bakanlığının yer alacağı ortak operasyonla yürütülecek. Dr. Peeperkorn, çocuk felci aşılarıyla ilgili kampanyanın herhangi bir bölgede üç günde tamamlanmaması halinde, kısmı insani ateşkesin bir veya iki gün daha uzatılabileceği konusunda da çatışan taraflarla uzlaşma sağlandığını kaydetti.
Anlaşmaya göre, Gazze’nin üç ayrı bölgesinde 10 yaşın altındaki 640 binden fazla çocuk ağız yoluyla aşılanacak. Aşı kampanyasında 3 bin kişi görev yapacak.
Gazze'nin sağlık bakanlığı, 16 Ağustos'ta Deyr el-Belah kentinde 10 aylık bir çocukta çocuk felci vakası tespit edildiğini açıklamıştı.

Daimi ateşkes çağrısı yenilendi
Güvenlik Konseyi’nin olağanüstü toplantısı öncesinde BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, işgal altındaki Filistin topraklarında İsrail askeri operasyonlarının derhal durdurulması çağrısında bulundu.
Olağanüstü toplanan Güvenlik Konseyi’nin gündeminde çocuk felci aşı kampanyası için sağlanan kısmı ateşkes, Gazze'de devam eden savaş, Batı Şeria'daki gelişmeler ve İsrail’in Gazze'de BM’ye bağlı bir insani yardım aracına ateş açması tartışıldı. Oturumda BM’nin üst düzey yetkilileri, 15 üyeli konseyi, Gazze’deki insani durum konusunda bilgilendirdi.

614 bin çocuk aşılanacak
Aşılama çalışmaları Filistin Sağlık Bakanlığının, BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNWRA) işbirliği ile gerçekleşecek. Çalışmayla bölgede bulunan 10 yaş altı 614 bin çocuğa ikişer doz çocuk felci aşısı uygulanacak.
Peeperkorn, yandaşların ve teknik ekibin toplam 1,2 milyon doz aşının başarılı şekilde uygulanması için hazırlık ve planlamalarını sürdürdüğünü dile getirdi. NEW YORK

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.