Sığınmacılardan 'kurtulma' planı

Dünya Haberleri —

foto: AFP

foto: AFP

  • Brüksel’de 27 birlik üyesi ülkenin başbakan ve devlet başkanı düzeyinde katıldığı göç konulu zirvede, AB dışı geri gönderme merkezlerine sıcak bakıldı, ‘Suriye güvenlidir’ denildi.

Avrupa Birliği'nin (AB) 27 lideri, sığınma başvurusu olumsuz sonuçlanlar için tartışmalı göç politikasının dış kaynak kullanımı projesine şimdiye kadarki en açık onaylarını verdiler. Liderler AB zirvesinin sonuç bildirgesinde, "AB hukuku ve uluslararası hukuk doğrultusunda düzensiz göçü önlemenin ve buna karşı koymanın yeni yolları düşünülmelidir," denildi.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, sığınma başvurusu reddedilenlerin sınır dışı edilmesi konusunda yakın zamanda yeni bir yasa önerisi hazırlayacaklarını söyledi. Brüksel’de yapılan zirvede, Suriye'nin artık güvenli bir ülke olduğu da belirtildi ve Beşar Esad yönetimiyle bağların yeniden kurularak, Suriyeli sığınmacıların "gönüllü ve güvenli" şekilde ülkelerine dönmesinin sağlanması da tartışıldı. Ancak bu konuda net bir karar alınamadı. Yasal yolları tüketen sığınmacılar için Avrupa sınırları dışında "geri dönüş merkezleri" kurulması önerisi, Avrupalı liderlerin çoğu tarafından desteklendi. Von der Leyen, Avrupa sınırları dışında oluşturulacak geri dönüş merkezleri konusunun da önemsiz olmadığını ve toplantıda tartışıldığını söyledi.

İspanya ve Belçika karşı

İspanya Başbakanı Pedro Sánchez, von der Leyen tarafından gündeme getirilen Avrupa sınırları dışında geri dönüş merkezleri önerisine taraf olmadıklarını söyledi. Sánchez, zirve sonrası yaptığı açıklamada, "Bu hiçbir sorunu çözmeyeceği gibi, yeni sorunlar da yaratacaktır" dedi.

Belçika Başbakanı Alexande De Croo da, Avrupa sınırları dışında kurulacak göçmen merkezlerinin hem maliyetli hem de etkisiz olduğunu savundu.

İspanya ve Belçika, Avrupa hukukuna göre, kişilerin üçüncü bir ülkeye gönderilmesinin mümkün olmadığını belirterek öneriye karşı çıktı.

Sağcılar ve Leyen gönderelim diyor

Brüksel'deki zirve öncesi, Danimarka, Hollanda ve İtalya Başbakanları, sığınma ve göç konusunu ele almak için bir araya geldi. Toplantıya, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in yanı sıra, Avusturya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Yunanistan, Slovakya, Malta ve Kıbrıslı liderler de katıldı.

İçerden yansıyan bilgilere göre, özellikle Avusturya ve Hollanda tarafından gündeme getirilen, iltica başvuruları reddedilen sığınmacılar için Avrupa sınırları dışında geri dönüş merkezleri kurulması önerisi üzerinde duruldu. Toplantıda bu konuda ortak bir karar alınmadı. BRÜKSEL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.