Silahına da aşkla sarıldı

Rosîda Mêrdîn

Rosîda Mêrdîn

  • Çabası, emeği, kişiliği, katılımı ve mücadelesiyle Kürt özgür basın geleneğinin dağlardaki özgür sesi ve öncü bir militanıydı  Rosîda Mêrdîn, yeri geldiğinde gazete dağıtan bir emektar, usta bir yazar, zindanda bir direnişçi, etkili bir sunucu, Kürt dilini yaşatan bir öğretmen, yetenekli bir editör; yeri geldiğinde de güçlü bir gerilla ve komutan olmayı başardı.
  • İşgal saldırılarının yoğunlaştığı bir dönemde kalemine ve kamerasına olduğu gibi silahına da aşkla sarılarak Zap’a geçti. Zap’a dönük saldırılar karşısında bir YJA Star militanı ve komutanı olarak en ön saflardaki yerini aldı.

HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM), Rosîda Mêrdîn (Emine Demir / Mêrdîn), Mazlum Doğan (Besam Ali / Efrîn) ve Berxwedan Qamişlo'nun (Amir Ahmed El Casim / Qamişlo) 17 Mart 2024 günü Medya Savunma Alanları'nda şehadete ulaştığını duyurdu.

Rosîda Mêrdîn, Mazlum Doğan ve Berxwedan Qamişlo'nun şehadetin açıklayan BİM, Rosîda'nın Türkiye metropollerinden Kurdistan dağlarına uzanan mücadelesiyle düşmanın özgür basına ve halka yönelik baskılarına en anlamlı cevabı verdiğini belirtti. BİM, Efrîn halkının yurtseverliğini ve Kurdistan’a bağlılığını kişiliğinde temsil etmeyi başaran Mazlum'un, PKK’nin hakikatinde eriyerek ölümsüzleştiğini vurguladı. Arap halkının değerli evladı, enternasyonalist devrimci Berxwedan'ın adına layık olduğunu kaydeden BİM, Türk işgalciliğine ve sömürgeciliğine karşı destansı bir direniş sergilediğini ifade etti.  BİM'in şehitlerin nayatı ve mücadelesiyle ilgili paylaştığı bilgiler özetle şöyle:

Azadiya Welat'la gazetecilik

Rosîda Mêrdîn (Emine Demir), Mêrdîn’in Qoser ilçesinde dünyaya geldi; Kurdistani değerlere bağlı, Kürt kimliği ve bilinciyle tanınan, mücadeleye katılımları olan bir aile ve çevrede yetişti. Ferhat Kurtay gibi, hem özgürlük mücadelesini yükseltmek hem de Kürt dili ve kültürünü yaşatmak için büyük bir çabanın sahibi oldu. 2007'den itibaren gittiği Ankara’daki üniversite ortamında da bu arayış ve çabasını sürdürdü. Bu temelde Azadiya Welat gazetesinin çalışmalarına katıldı, farklı kademelerinde büyük bir emek verdi. Görev ayırt etmeksizin Kürt dilinin ve Kürt basını çalışmasının güçlenmesi için mücadele etti.

 

Zindanla da durdurulamadı

Türk devleti, onu hedefleyip zindana koydu. Hiç yılmadan, düşmana boyun eğmeden ve mücadelesini kesintiye uğratmadan dışarıda olduğu gibi içeride de aynı duruşunu korudu. Zindandan çıktıktan sonra daha büyük bir aşk, istek ve kararlılıkla Kürt basınındaki çalışmasını sürdürdü. Mücadelesini ve katılımını büyüterek daha büyük sorumluluklar üstlendi ve genç yaşında Azadiya Welat gazetesinin yazı işleri müdürü oldu. Türk devleti, Azadiya Welat gazetesindeki çalışmalarından dolayı 137 yıl hapis cezası verdi.

Mücadelesini dağlara taşırdı

24 yaşında aldığı bu ceza üzerine Ankara Üniversitesi’ni bırakarak yüzünü Kurdistan dağlarına verdi, mücadelesini dağlara taşırdı. Kurdistan dağlarında kalemine ve kamerasına sarıldı; Gurbetelli Ersöz ve Halil Dağların çizgisinde yürümeye başladı. Kürt dilini büyük bir tutkuyla sahiplendi ve bu temelde dağlarda etkili bir mücadele yürüttü. Temel gerilla eğitimlerini büyük bir başarıyla tamamladı. Birçok farklı alanda kaldı ve kısa sürede yetkin bir gerilla olmayı da başardı. “Dağlara, yoldaşlara, doğaya bağlılık benim için militanlığın temel esasıdır” sözleriyle yoldaşlarına ve kutsal Kurdistan topraklarına olan bağlılığını özlü bir şekilde dile getirdi.

 

Tek başına basın ordusu

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı ve Halk Savunma Merkezi Karargah Komutanlığı başta olmak üzere, en stratejik mevzilerde büyük bir istekle basın-yayın ve propaganda faaliyetlerini yürüttü. Basın-yayın alanında çok yönlü gelişmeyi esas alan, el attığı her çalışmayı büyük bir maharetle yapan, kendisini her anlamda donatan ve pratikleştiren bir militandı. Tek başına bir basın ordusu gibi çalışabilecek düzeye ulaştırdı. Yaptığı çalışmalar, sunduğu programlar, yazdığı yazılar ve hazırladığı kitaplar ile Kurdistan Özgürlük Mücadelesine çok büyük katkıları oldu. Kürt halkının haklı davasının büyütülmesinin büyük emektarı oldu.

YJA Star militanı ve komutanı

Yeri geldiğinde gazete dağıtan bir emektar, usta bir yazar, zindanda bir direnişçi, etkili bir sunucu, Kürt dilini yaşatan bir öğretmen, yetenekli bir editör; yeri geldiğinde de güçlü bir yoldaş ve komutan olmayı başardı. İşgal saldırılarının yoğunlaştığı bir dönemde kalemine ve kamerasına olduğu gibi silahına da aşkla sarılarak Zap’a geçti. İşgalci Türk devletinin Zap’a dönük gerçekleştirdiği saldırılar karşısında bir YJA Star militanı ve komutanı olarak en ön saflardaki yerini aldı. Kurojahro Direniş Alanı’ndaki direnişin bir parçası oldu. İşgal saldırılarını karşılayan ilk militanlardan oldu, eylemlerde yer aldı. Uzman gerilla timlerine ve birliğine komutanlık yaparak, fedakarca mücadele etti ve destansı sürecin aktif bir öznesi oldu.

 

Zafer için hesapsızca savaştı

Savaş sürecinde birçok düşman saldırısıyla yüz yüze geldi ve yaralandı. Asla pes etmeyen güçlü bir Kürt kadını ve YJA Star komutanı olarak, mücadelesini kararlılıkla sürdürdü. Son üç yılda Apocu fedai ruhla Zap’ta yükselen direnişe tüm benliğini katarak zafere ulaşması için hesapsızca savaştı. Çabası, emeği, kişiliği, katılımı ve mücadelesiyle Kürt özgür basın geleneğinin dağlardaki özgür sesi ve öncü bir militanı olmayı başardı. 

***

Efrîn'den dağlara yürüdü

Mazlum Doğan, Efrîn’in Şêrawa ilçesinde yurtsever bir ailede dünyaya geldi. PKK’yi küçük yaşta tanıma şansı buldu. Rojava Devrimi’nin gelişmesiyle birlikte ilk olarak yurtsever devrimci gençlik çalışmalarında yer aldı. Çete saldırıları başladığında savunma güçlerine dahil oldu. El Nusra ve DAİŞ çetelerine karşı geliştirilen devrimci hamlelerde yer alarak önemli bir savaş tecrübesi kazandı. Kendisini birçok branşta geliştirme imkanı bulan yoldaşımız askeri olarak yetkinleşti. Türk devletinin 2018'de Efrîn’e yönelik işgal saldırısı başlatması üzerine en ön cephelerde yer aldı. Savaş sürecinde yaralanmasına rağmen geri adım atmadı. Efrîn'i işgal edilmesiyle yeni mücadele alanlarına geçti. Türk devletinin insanlık dışı yöntemlerle yöneldiği Serêkaniyê’deki direnişe de katıldı. Yer aldığı bir eylemde ağır yaralandı ama kısa sürede toparlanmayı başardı. Mücadelesini daha da büyütme kararı vererek, yüzünü Kurdistan dağlarına döndü. Burada ilk eğitim, ardından uzmanlık eğitimi aldı. Savaşın yoğun yaşandığı bölgelere gitmek isteği doğrultusunda yarı hareketli gerilla birliklerinde yer aldı. İşgal saldırısının olduğu her bölgede aktif bir direnişin sahibi oldu. Cesareti ve fedakarlığıyla yer aldığı birçok eylemin başarıya ulaşmasını sağladı. Şehadete ulaştığı 17 Mart'a kadar durmadı.

***

Devrimin içinde büyüyen Arap bir genç

Berxwedan Qamişlo, Qamişlo’da Arap bir ailede dünyaya geldi. Rojava Devrimi’nin içinde büyüdü. Özellikle DAİŞ saldırılarının en yoğun yaşandığı yıllarda, destansı direnişe tanıklık etti. İlk olarak gençlik çalışmalarında yer aldı; Demokratik Ulus perspektifinden etkilendi. Devrim saflarına akın akın katılan Arap gençlerinin de teşvikiyle mücadelesini daha da büyütmeye karar verdi. Direniş birliklerina katıldı. Aldığı eğitimlerle kendisini ilk olarak askeri alanda geliştirme imkanı buldu, kısa süre sonra çetelere karşı geliştirilen eylemlerde yer aldı. Kendisini daha çok ağır silah branşında eğitti, eylemlerde önemli başarıların kazanılmasında emek sahibi oldu. Girdiği bir eylemde her iki ayağından yaralanmasına rağmen kısa sürede toparlanarak mücadelesine devam etti. Tüm çete saldırılarının Türk devletinin yönlendirmesiyle geliştiğinin farkındaydı. Türk devletinin, Girê Spî ve Serêkaniyê’ye yönelik işgal saldırıları geliştirmesi, öfkesini daha da biledi; heyecanla kavuşmayı beklediği özgür dağlara ulaştı. Eğitimde yeni dönem gerilla taktiğinde yetkinleşerek, yüzünü savaşın yoğun olduğu alanlara döndü.Hem direniş tünellerinde hem de yarı hareketli gerilla timleri şeklinde süren destansı direnişe dahil oldu; cesareti ve tereddütsüz katılımıyla yoldaşlarının saygısını kazandı. 17 Mart 2024 günü şehitler kervanına katıldı.

BEHDÎNAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.