Silêmanî, Gulistan'ı uğurladı

Gulistan Tara’nın cenaze töreni

Gulistan Tara’nın cenaze töreni

  • Gazeteci Gulistan Tara’nın cenazesi, Silêmanî'nin (Süleymaniye) Azadî Parkı’nda düzenlenen törenin ardından Êlih'e uğurlandı.

Gazeteci Gulistan Tara’yı uğurlayan arkadaşları, "Yolundan ilerleyeceğimizin, fikirlerinin takipçisi olacağımızın ve işgal ile adaletsizliğe karşı kalemlerimizi bileyeceğimizin sözünü veriyoruz” diyerek söz verdi.

Türk devletine ait SİHA, Cuma günü saat 11.00 sıralarında Silêmanî'nin Seyîdsadiq ilçesi yolunun Tepereş köyü mıntıkasında Chatr Production'un aracını hedef aldı. Binek otomobilde bulunan gazetecilerden Hêro Bahadîn ve Gulistan Tara şehit düştü, Chatr Production Sorumlusu Rêbîn Bekir de yaralandı. Bakurê Kurdistan'ın Êlih kentinden olan Gulistan Tara, uzun yıllardır yazılı ve görsel Kürt medyasında çalışıyordu. Silêmanî'nin Tîmarin köyünden olan Hêro Bahadîn de Chatr Production bünyesinde Kürt medyasına içerik üretiyordu. Silêmanîli olan Rêbîn Bekir ise Chatr Production'un sorumlularındandı. Yaralanan Bekir'in Silêmanî'deki tedavisi sürüyor. Hêro Bahadîn, aynı gün köyünde törenle toprağa verildi.

Azadî Parkı’nda tören

Gazeteci Gulistan Tara’nın naaşı 6 günün ardından dün Silêmanî Adli Tıp Kurumu’ndan alındı. Cenaze kadınların omuzlarında Azadî Parkı’nda çok sayıda gazeteci, aktivist ve sivil toplum örgütü ve yurttaşlar tarafından karşılandı. Burada konuşan Chatr Production Genel Müdürü Kemal Heme Reza, şunları söyledi: “Saldırının düzenlendiği ilk andan itibaren yoldaşlarımızın gazetecilik faaliyetleri için bölgeye gittiklerini bildirdik. Ancak işgalci Türk devleti, uluslararası yasalara aykırı bir şekilde SİHA ile ekibimizi hedef aldı. Bu saldırıyı, işgalci Türk devletinin Bşûrê Kurdistan’ın tamamında işlediği; sivilleri hedef alan, şahadetlere ve ciddi yaralanmalara yol açan suçları kapsamında değerlendiriyor, özgür Kürt basınını susturmaya yönelik bir başka başarısız girişim olarak görüyoruz. Yoldaşlarımız, Kürt kamuoyunun Kurdistan topraklarında işlenen suç ve işgallere karşı olan tavrını medya aracılığıyla ortaya koymaya ve işgalci devletlerin baskı ve zulümlerini dünyaya ve uluslararası topluma göstermeye çalıştılar.

Terörist bir saldırıdır

Chatr Production olarak terörist Türk devletinin saldırı ve işgalini; KDP’ye bağlı Anti-Terör biriminin Türk devletinin işlediği suçu örtbas etme ve gazetecilerin katledilmesi davasını çarpıtmaya yönelik girişimlerini kınıyoruz. Irak ve Federe Kurdistan'daki uluslararası örgütlere ve devletlerin temsilciliklerine, gazetecilerin katledilmesini, Türk devletinin sivillere karşı işlediği suçlara karşı sessizliği durdurmak için bir neden olarak görme çağrısında bulunuyoruz. Türk devletinin işlediği suçların durdurulması için ciddi girişimlerde bulunulmalıdır.

 

 

Kalemlerimizi bileyeceğiz

Dostlarımız ve yoldaşlarımız Gulistan Tara ve Hêro Behadîn’e onların yolundan ilerleyeceğimizin, fikirlerinin takipçisi olacağımızın; işgal ve adaletsizliğe karşı kalemlerimizi bileyeceğimizin sözünü veriyoruz.”

Hepsi birer Gulistan'dır

Gulistan Tara’nın kardeşi Ahmed Tekik de bir konuşma yaparak şunları dile getirdi: “Gulistan benim kardeşimdi, ancak ondan daha fazlasıydı, arkadaşımız ve yoldaşımızdı. Gulistan kalemi ve kamerası olan bir gazeteciydi. Gulistan şehit oldu, ancak bugün tüm arkadaşları birer Gulistan’dır.”

Êlih'e uğurlandı

Merasimin ardından cenazesi kadınların omuzlarında önce Chatr Production’a, ardından da Bakurê Kurdistan’ın Êlih (Batman) kentine doğru yola çıkarıldı.

Gulistan Tara, Rojava ve Başûrê Kurdistan’da 20 yılı aşkın bir süredir özgür Kürt basın çalışmalarında yer alıyordu. Son üç yıldır da Chatr Production’da Medya Danışmanı olarak görev yapıyordu. SILÊMANÎ

 

* * *

Anne ve oğlu için taziye

Qamişlo’da önceki gün bir araca düzenlenen saldırıda şehit düşen Xalide İsa ve Hejar Silêman için taziye kuruldu.

İşgalci Türk devletinin Qamişlo'nun Enteriyê Mahallesi'ndeki saldırısı sonucu şehit olan Xalide İsa ve oğlu Hejar Silêman için dün evlerinin önünde taziye çadırı açıldı. Taziye töreninde anne ve oğlunun arkadaşları, ailesi ve dostları da hazır bulundu.

Suriye Önder Abdullah Öcalan'a Özgürlük İnisiyatifi Sözcüsü Ferzende Munzir, aileye başsağlığı dileyerek, anne ve oğlunun onur şehidi olduğunu belirtti. Munzir, "İşgalci Türk devleti, Kürt halkının ülkesini terk etmesini istiyor. Bilsinler ki Kürt halkı varlığıyla, kültürüyle özgürlüğünden vazgeçmeyecektir” dedi.

Xalide İsa ve oğlu Hejar Silêman’ın cenazelerinin dün saat 18.00'de Şehit Delil Saroxan Şehitliği’nde toprağa verilmesi bekleniyordu.

İrademizi kırmak için

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi, saldırıyla ilgili dün yazılı bir açıklama yaptı. “Türk devleti, tüm dünyanın gözü önünde, halkımızın teröre ve şiddet projesine karşı kazandığı zaferin intikamını alıyor. Bölgede kaos yaratmak ve halkımızın iradesini kırmak amacı taşıyor” denilen açıklamada, bölge halkının projelerini baltalamak, onları göçe zorlamak istediği belirtildi. Özerk Yönetim, Türk devletinin yürüttüğü soykırım politikalarına karşı durmanın tüm hukuki, insani ve güvenlik kurumlarının görevi olduğunu hatırlattı. Açıklamanın sonunda, "Halkımızın umutlarını gerçekleştirmek için tarihi direnişimizi sürdüreceğiz. Düşman bize ne kadar zulmederse hayatta kalma azmimiz ve direnişimiz o kadar büyüyecek" denildi.

 

* * *

Türk-Rus devriyesini protesto

Rus güçleri, Çilaxa’da Türk ordusu ile ortak bir askeri devriye gerçekleştirmek istedi. Bölge halkı bu devriye girişimine karşı çıktı. Rus güçlerine ait bir panzer, Evin Îsa adlı bir yurttaşı ezdi.

Rus güçleri, Cizîrê Kantonu'nun Çilaxa kentine bağlı Dêrna Axa köyünden ortak devriye gerçekleştirmeyi amaçladı. Yurttaşlar, devriyenin önünü kapatarak bu girişimi engellemeye çalıştı. Rus güçleri, göstericilere gözdağı vermek amacıyla mermi ve gaz bombası kullanarak yurttaşlara saldırdı. Rus güçlerine ait bir panzer, Evin Îsa adlı bir yurttaşı ezdi. Panzerin altında kalan Evin Îsa, hemen hastaneye kaldırıldı. Saldırılara rağmen halk, işgalci Türk ordusunun devriyesinin bölgeye geçişine izin vermedi.

 

* * *

Kobanî

Kobanî ve Minbic'de yürüyüş

Fırat Kantonu'nda, işgalci Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye'ye ve kadınlara yönelik saldırılarına karşı kitlesel bir yürüyüş düzenlendi. 

Kobanî kentindeki Özgür Kadın Meydanı'nda başlayan yürüyüşte, 23 Ağustos’ta şehit düşen Gulistan Tara ve Hêro Behadîn ile dün Qamişlo’nun Enteriyê Mahallesi'nde şehit olan Xalîde Mihemed Şerîf ve oğlu Hejar Ednan Silêman’ın posterleri taşındı. Önder Abdullah Öcalan’ın posterleri ve Kongra Star flamaları ile “Özgür kadın iradesiyle, soykırım ve işgal politikalarını sonlandıracağız” yazılı pankartları taşıyan yüzlerce kişi, “Katil Erdoğan” sloganları attı. Yürüyüş, Barış Meydanı’na kadar sürdü.

 

Minbic

 

Meydanda konuşan Fırat Kantonu Kongra Star Örgütü Koordinasyon Üyesi Zozan Bekir, "Bu saldırılarla irademizi kıramazlar. Kadın gücü ve iradesiyle işgal ve soykırım zihniyetini sonlandıracağız” dedi.

Minbic Kantonu’nda da Demokratik Özerk Yönetim kurum ve kuruluşları, siyasi partiler, yerel meclisler, Suriye Devrimci Gençlik Hareketi üyeleri, kadın örgütleri ve Efrîn-Şehba Kantonu'ndan gelenlerin de aralarında bulunduğu yüzlerce kişi, Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik devam eden işgal saldırılarına karşı kitlesel bir yürüyüş düzenledi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.