Belediyelerin ödenekleri kesiliyor
- Cumhurbaşkanlığı kararıyla belediyelerin ve iştiraklerinin borçlarına karşılık merkezi idareden aldıkları ödenekler kesiliyor.
Belediyelerin ve iştiraklerinin borçlarına karşılık merkezi idareden aldıkları ödeneklerin kesilmesine dair karar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlandı. Kararda, "Ekli 'Büyükşehir Belediyeleri, İl Özel İdareleri, Belediyeler ve Bunların Bağlı Kuruluşlarının Borçlarına Karşılık Genel Bütçe Vergi Gelirleri Tahsilat Toplamı Üzerinden Ayrılacak Paylardan Yapılacak Kesintilere İlişkin Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Esaslar'ın yürürlüğe konulmasına, 5779 sayılı Kanunun 7. maddesi gereğince karar verilmiştir" denildi. Bu kapsamda; "İl özel idareleri, belediyeler ve bağlı kuruluşlar" ibaresi "il özel idareleri ve belediyeler ile bu idarelere bağlı kuruluşlar ve bunlara ait tüzel kişiler" şeklinde ve "il özel idaresi, belediye ve bağlı kuruluşların" ibaresi "il özel idareleri ve belediyeler ile bu idarelere bağlı kuruluşlar ve bunlara ait tüzel kişilerin" ve "İller Bankasına" ibaresi "İller Bankası Anonim Şirketine" şeklinde değiştirildi. "Büyükşehir belediyeleri" ibarelerinden sonra gelmek üzere "büyükşehir ilçe belediyeleri" ibareleri eklendi.
Belediyelere darbe indiriliyor
CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, karara tepki gösterdi. Söz konusu değişiklikle belediye şirketlerinin de borçları nedeniyle belediye aktarılan paydan kesinti yapılmasına karar verildiğine; hukuksuz kesintilere dayanak teşkil etmek amacıyla “Tüzel Kişilik” kavramı içine belediyelerin doğrudan veya dolaylı sahip olduğu şirketlerin de dahil edildiğine dikkat çeken Zeybek, "2017'de yürürlüğe giren 696 sayılı KHK ile belediye şirketleri, belediyeye personel çalıştırmaya dayalı hizmet temini sağlamakta olup, maaş ödemelerinden, vergisel ya da SGK primlerinin ödenmesinden doğrudan ve tek başına sorumlu bulunmaktadır. Eğer ki bu yöndeki sorumlulukları belediyeye yüklenecekse, ayrı tüzel kişilik olarak oluşturulmalarının anlamı da kalmayacağı gibi, yapılandırma ve bazı giderlerin indirim konusu yapılabilmesi gibi olanak veya imkanlardan da yararlanamayacakları sonucu doğmaktadır" dedi.
Hukuksuz ve kanunsuz
Düzenlemenin, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'na, 6183 Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'a ve 2004 sayılı İcra İflas Kanunu'na aykırı olduğunun altını çizen Zeybek, belediye şirketlerinin büyük bir bölümünün “Anonim Şirket” olduğunu hatırlattı. Anonim Şirketlerin sorumluluklarının kanunla konulduğunu, Cumhurbaşkanı Kararı'yla kaldırılmasının hukuken mümkün olmadığını vurgulayan Zeybek, şöyle devam etti: "Dolayısıyla ayrı tüzel kişilikleri olan şirketlerin mali veya vergisel sorumlulukları, kanun düzeyinde hukuk normuyla düzenlenmekte olup, Cumhurbaşkanı Kararı ile bunlarda değişiklik yapılması, norm hiyerarşisine de aykırıdır. Amaç belediyelerin elini kolunu bağlamak değil, milletin hizmetlerden mahrum kalmasını sağlamaktır."