İlk hedefleri Kürtçe oldu

Kayyum protesto

Kayyum protesto

  • Türk İçişleri Bakanlığı kararıyla 31 Mart'tan sonra 5’i DEM Parti'li, ikisi CHP’li 7 belediyeye kayyum atandı. Belediyeleri karakola çeviren kayyumların ilk icraatları ise Kürtçe ve kadın merkezlerini hedef almak oldu. 

Türk İçişleri Bakanlığı kararıyla 3 Haziran'da DEM Parti yönetimindeki Colemêrg Belediyesi’ne kayyum atandı. 'Kent Uzlaşısı'yla kazanılan CHP'li Esenyurt Belediyesi'ne 31 Ekim’de; DEM Parti yönetimindeki Mêrdîn Büyükşehir, Êlih ve Xelfetî (Halfeti) belediyelerine 4 Kasım’da; DEM Parti'li Dêrsim Belediyesi ile CHP’li Pulur (Ovacık) Belediyesi'ne ise 22 Kasım'da kayyum atandı. Kayyumların ilk icraatları, önceki kayyumlarda olduğu gibi belediye binalarını karakola çevirmek oldu. Hemen sonrasında ise Kürtçe ve belediyenin kadın kurumları hedef alındı. 

COLEMÊRG

Colemêrg'de Mehmet Sıddık Akış ve Viyan Tekçe'nin yerlerine atanan Vali Ali Çelik, belediye etrafını polis bariyerleriyle kapattı. Belediye girişine X-Ray cihazı ile polis yerleştirildi. Belediye sitesini değiştirerek, Kürtçe tek bir ifadeye yer vermedi. Belediye Meclisi feshedildi, üyelerinin belediyeye girişi yasaklandı. DEM Parti’nin göreve getirdiği çok sayıda isim görevden alındı.  

ESENYURT 

Esenyurt Belediyesi’nin etrafı polis bariyerleriyle çevrildi. Kayyum Can Aksoy, Erdoğan’ın fotoğrafını makam odasına asarak, Meclis üyelerinin binaya girişini yasakladı. Belediyede çok sayıda yönetici görevden alındı, yerlerine ise kaymakamlık personelleri atandı.

MÊRDÎN

Mêrdîn Büyükşehir Belediyesi'ne kayyum olarak atanan Vali Tuncay Akkoyun, binayı polislerle karakola çevirdi. TOMA ve zırhlı araçlar da belediye binası önüne; etrafına 360 derece görüş açısına sahip yeni kameralar yerleştirildi. Çok sayıda üst düzey yönetici görevden alındı, yerlerine devlet kurumlardan isimler getirildi. Belediye Meclisi toplantısının yapılmasını engelleyen kayyum, seçilmişlerin yanı sıra yaklaşık 40 kişinin belediye binasına girişini yasakladı. DEM Parti döneminde açılan ve Türkçe, Kürtçe, Arapça ve Süryanice paylaşımların yapıldığı Instagram hesabı kapatıldı. 

XELFETÎ

Xelfetî Belediyesi kayyumu Hakan Başoğlu, belediyenin X (twitter) hesabındaki Kürtçeyi kaldırdı. Tepkiler üzerine Kürtçe ifadeler geri eklendi. Belediye binası karakola çevrildi. Meclis üyelerinin binaya girişleri engellendi. 15 esnafın bulunduğu sokak, bariyerlerle kapatıldı. 

ÊLIH

Êlih Belediyesi kayyumu Vali Ekrem Canalp, belediye binasına giden tüm yolları polis bariyerleriyle kapattı. İnternet sitesindeki Kürtçe kaldırıldı. Belediye girişine “Tek devlet, tek bayrak, tek millet, tek vatan” afişi asıldı. X-Ray cihazları geri geldi. Kadın Müdürlüğünün kadın koordinatörü görevden alındı, yerine psikolog Recep Taşkın atandı. Kadın Spor Kompleksi'nin tabelasındaki Kürtçe “Kompleksa Werzîşê Ya Jinê” tabelası indirildi. Yerine “Batman Belediyesi Spor Kompleksi” tabelası asıldı. Tabeladaki mor renklerin yerine, kırmızı-beyaz renkler kullandı.

DÊRSIM VE PULUR 

Dêrsim ve Pulur’da belediyeye giden yollar beton bariyerle kapatıldı. Dêrsim Belediyesi kayyumu Vali Bülent Tekbıyıkoğlu, belediyenin ismini “Dêrsim” yerine “Tunceli" olarak değiştirdi. MÊRDÎN

 

* * *

ÖHD’den ihlal raporu

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Mêrdin Büyükşehir, Êlih ve Xelfetî (Halfeti) belediyelerine 4 Kasım’da kayyuım atanmasına ilişkin hazırladığı raporu, dün Amed’deki ÖHD binasında açıkladı. Raporda, kayyuma karşı protestolarda 261 kişinin gözaltına alındığı, 57 kişinin ise tutuklandığı kaydedildi. 

Raporu ÖHD Genel Merkez Yöneticisi üyesi Muhittin Muğuç okudu. Avukat Muğuç, üç dönemdir atanan kayyumların bıraktığı tahribatları paylaştı. Muğuç, bugüne kadar 147 belediye kayyum atandığını; Mêrdîn, Êlih ve Xelfetî belediyelerine atanan kayyumlarla toplamda 880 bin 60 seçmenin seçme hakkının ihlal edildiğini, 105 encümenin de görevinin sona erdiğini söyledi. Muğuç, üç belediyeye önceki dönemden kalan toplam borcun ise 8 Milyar 400 Milyon TL civarında olduğunu kaydetti.

Kayyum atamaları sonrası 10 günlük eylem yasağı getirildiğini hatırlatan Muğuç, toplantı ve gösteri yürüyüşüne birçok yerde saldırıldığını, bu müdahalelerde biber gazı, plastik mermi, tazyikli su, ters kelepçe, milliyetçi şarkı dinletme, yemek ile su verilmeme ve fiziksel kuvvet kullanıldığını belirtti. 

Muğuç, Êlih’te 215 kişinin gözaltına alındığını, bunların 37’isinin tutuklandığını, 115 kişinin adli kontrol (5 kişiye ev hapsi) şartıyla serbest bırakıldığını; Xelfetî’de 16 kişinin gözaltına alındığını, biri çocuk 10 kişinin tutuklandığını, 6 kişinin ise adli kontrolle serbest bırakıldığını aktardı. Muğuç, Mêrdîn’de ise gözaltına alınan 30 kişiden 10’unun tutuklandığını, 13 kişinin adli kontrolle serbest bırakıldığını kaydetti. Muğuç gözaltına alınan toplamda 261 kişiden 57’sinin tutuklandığını da kaydetti. 

Muğuç, Türk İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın, sanal medya hesapları üzerinden suç unsuru paylaşımı yaptığı iddia edilen toplam 217 hesaba soruşturma başlatıldığını da belirtti. 

 

* * *

Alevilerden Dêrsim'e destek

Kayyuma karşı Dêrsim’e giden Alevi örgütleri, kayyum atanmasını kabullenmeyeceklerini söyledi. 

Türk İçişleri Bakanlığı tarafından Dêrsim Belediyesi’ne kayyum atanmasına karşı başlayan eylemler sürüyor. Kent merkezindeki Yeraltı Çarşısı önünde dün de toplanan kitle, kayyum atanan belediyeye kadar yürüyüş düzenledi. Yürüyüşe HDK Eşsözcüsü Ali Kenanoğlu, DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Eşbaşkanı Kadriye Doğan, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Cuma Erçe, Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Seher Şengüllü Yılmaz, Türkiye Alevi Federasyonu (ADFE) Genel Başkanı Zeynel Abidin Koç, Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Mustafa Aslan katıldı. 

Belediye önünde konuşan PSAKD Başkanı Cuma Erçe, kayyum atamalarının aynı zamanda inanç kurumlarını da hedef aldığını belirtti. Milyonlarca Alevinin temsilcisi olarak dayanışmaya geldiklerini dile getiren Erçe, “Kayyumcu anlayış, tekçidir, inkarcıdır ve asimilasyoncudur” dedi. Alevi Bektaşi Derneği Başkanı Mustafa Aslan da kayyuma karşı dayanışma içerisinde olacaklarını ifade etti.

Açıklamaların ardından belediye önünde oturma eylemi yapıldı. 

 

* * *

Birsen Orhan'a ev hapsi

Dêrsim Belediye Eşbaşkanı Birsen Orhan, ev hapsi kararıyla serbest bırakıldı. Türk İçişleri Bakanlığı tarafından yerine kayyum atandığı gün hakkında gözaltı kararı çıkarılan Dêrsim Belediye Eşbaşkanı Birsen Orhan, önceki gün ifade vermek üzere Tunceli Emniyet Müdürlüğüne, ardından adliyeye gitti. Birsen Orhan, tutuklama talebiyle Tunceli Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi. Hakimlik ifadesi alınan Birsen Orhan, ev hapsi ve yurt dışı yasağı şartıyla serbest bırakıldı. DÊRSIM

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.