Soruşturma dört yıldır gizleniyor

.

.

  • Wan'da iki köylünün helikopterden atılmasına dair soruşturmada alınan "gizlilik" kararı, dört yıldır kaldırılmadı. Avukat Hamit Koçak, devlet mekanizmasının suçluları koruduğunu söyledi.

İki köylünün helikopterden atılmasına dair başlatılan soruşturma yerinde sayıyor. Soruşturma sürecinde sadece askerlerin ifadeleri ortaya çıktı. İfadeler, Şiban ve Turgut’un helikoptere sağlam bindirildikleri, helikopter piste inmeden yüzlerce askerin ortasına atılıp linç edildiklerini doğruladı. Dört  yıl geçmesine rağmen soruşturma dosyasındaki "gizlilik" kararı kaldırılmadı. Bu süreçte soruşturma dosyasına bakan 4 savcı değişti. Avukatların "gizlilik" kararına karşı yaptıkları başvurulardan ise bir sonuç elde edilemedi.  

Wan’ın Şax (Çatak) ilçesinde iki köylünün, Türk askerleri tarafından helikopterden atılmasının üzerinden dört yıl geçti. Askerler, 11 Eylül 2020'de 7 çocuk babası Servet Turgut (55) ile 8 çocuk babası Osman Şiban’ı (50) gözaltına aldı. İki gün sonra Turgut ve Şiban'ın Van Bölge ve Eğitim Araştırma Hastanesi'nin yoğun bakım ünitesinde oldukları öğrenildi. Helikopterden atıldıkları ortaya çıkan köylülerden Turgut, 30 Eylül 2020'de tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Osman Şiban ise uzun bir süre tedavi gördü. Şiban ile olayı haberleştiren gazeteciler hakkında dava açıldı. Şiban’a 11 Nisan 2023'te "Örgüt üyesi olmak" iddiasıyla 7 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Olayı kamuoyuna duyuran Mezopotamya Ajansı (MA) ve JINNEWS'in dört muhabiri ise aynı yılın 9 Ekim'inde tutuklandı. Bir yıl cezaevinde tutulan gazeteciler, yargılandıkları davada beraat etti. Soruşturma sürecinde sadece askerlerin ifadeleri ortaya çıktı. MA'nın ulaştığı ifadelerde, olaya dair heyet kurulduğu ve üst düzey askeri bir yetkili tarafından operasyona çıkan 40 askerin ifadelerine başvurulduğu ortaya çıktı. Askerler ifadeleri, Şiban ve Turgut’un helikoptere sağlam bindirildikleri, helikopter piste inmeden yüzlerce askerin ortasına atılıp linç edildiklerini doğruladı. Bu süreçte soruşturma dosyasına bakan 4 savcı değişti.

Gizlilik nedeniyle bilinmiyor

Helikopterden atılan köylülerin avukatı Hamit Koçak, "gizlilik" kararı nedeniyle dosyanın hangi aşamada olduğunu bilmediklerini söyledi. Her hafta savcılığa gitmelerine rağmen herhangi bir bilgi elde edemediklerini ifade eden Koçak, MA'dan Adnan Bilen'e konuştu. Koçak, "Soruşturma gizli yürütülüyor. Resmiyette bir soruşturma var ama fiilen yürüyen hiçbir şey yok. Devletin içerisinde bir olay olduğu için devlet kendisini soruşturmuyor. Bu olayın tüm detaylarıyla ortaya çıkacağına dair beklentim yok. Devletin tavrını bildiğimiz için doğru bir yargılama ve faillerin ortaya çıkacağına dair bir umudu taşımıyorum. Politik bir olaydır ve bir Kürt’ün başına geldi. Devlet 'sicilini' bozmak istemez” dedi.

Devlet yüzleşmezse olmaz

Etkin bir yargılama için Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuruda bulunacaklarını aktaran Av. Koçak, "Operasyona katılan askerlerin ifadelerinin alınmasına çok geç başlandı. Birçok kişinin ifadeleri alınmadı bile. Bazılarının tayini çıktı, bazılarının adreslerine ulaşılmıyor. Yani dosya uzayacak ve cezasızlık politikasıyla sonuçlanacak. İktidar değişirse ve tüm olayların araştırılması kararı alınırsa ancak bir sonuca ulaşabilir. Devlet yüzleşmek istemediği sürece bu olaylar açığa çıkmaz. Mağduru Kürt olduğu için aydınlanacağını hiç düşünmüyorum" şeklinde konuştu.

Suçluları koruyan mekanizma

İki köylünün gözaltında yoğun işkenceye maruz kaldığını hatırlatan Koçak, şöyle devam etti: "Ta olayın başında darp başlıyor, helikopterde devam ediyor. Burada organize bir durum var. İki köylü helikopterle jandarmaya getirilirken aşağıda yüzlerce asker toplanıyor. Asker ifadelerinde de anlaşılıyor ki köylüler helikopterden askerlerin arasına atılıyorlar ve linç başlıyor. Askerler, ‘kargaşa vardı, toz vardı, görmedik’ diyor. Ortada birden fazla suç var ve bunu yapan devletin askerleridir. Öte yandan bunları koruyan bir devlet mekanizması var. Devlet suç işleyen personelini koruyor. Biz mağdur tarafı olduğumuz halde dört yıldır bu dosyanın gizlilik kararı devam ediyor.”

Soylu ve komutanlar müdahildi

Dosyaya siyasi müdahaleye işaret eden Koçak, "Dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun açıklamaları vardı. Otopsi işlemlerinin yapıldığı ATK önüne operasyonu yöneten komutan gelmişti. Bu kişiler gözdağı dışında niye oraya gelsin ki? Belli ki o günden beri o komutan suçluların ortaya çıkmasını engelliyordu. Belki faillerden biri de kendisiydi ama böyle bir durum yaşandı. Bu durum beklentiyi de bitiriyor. Bu olayın sonucunda ya takipsizlik verilecek ya da göstermelik bir iki kişi yargılanacak. Sonunda dosya kapatılacaktır. Tüm süreçler bize bunu gösteriyor." WAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.