Tam bir adanmışlıkla savaştı

Baz Azad Pîro (Abdurrahman Aksal)

Baz Azad Pîro (Abdurrahman Aksal)

  • HPG, gerilla saflarında bulunduğu 15 yıl boyunca hesapsız, tereddütsüz ve tam bir adanmışlıkla mücadele eden komutan Baz Azad Pîro'yu, şehadetinin 4. yıl dönümünde andı.

Zagroslardan Amed’e, Kobanî’den Kurdistan’ın birçok bölgesine kadar korkusuzca savaşan Baz Azad Pîro'yu anan HPG, "Tanıdığımız ve onunla aynı amaç ve hayaller için omuz omuza mücadele ettiğimiz için kendimizi şanslı görüyoruz" dedi.

HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM) tarafından dün yapılan yazılı açıklamada, Baz Azad Pîro'nun (Abdurrahman Aksal / Amed) 25 Eylül 2020'de Medya Savunma Alanları’nda şehadete ulaştığı hatıratıldı. Açıklamada, katılımından şehadetine kadar gerilla saflarında bulunduğu 15 yıl boyunca hesapsız, tereddütsüz ve tam bir adanmışlıkla mücadele eden Baz Azad Pîro'nun, temiz yüreği, dürüst ve samimi kişiliği, çıkarsız ve güçlü yoldaşlığıyla birlikte mücadele ettiği tüm yoldaşlarının yüreğinde yer edindiği belirtildi. En zorlu gerilla alanlarında mücadele eden; büyük güven ve ağır sorumluluk gerektiren birçok stratejik çalışmada yer aldığı kaydedilen açıklamada, "Sırtında sadece çantası ve elinde halkımızın onurunun koruyucusu silahıyla Zagroslardan Amed’e, Kobanî’den Kürdistan’ın birçok bölgesine kadar özgürlük umudunun peşinden koştu, mücadele etti ve korkusuzca savaştı.Yoldaşları olarak Baz Azad Pîro gibi fedai bir komutanı tanıdığımız ve onunla aynı amaç ve hayaller için omuz omuza mücadele ettiğimiz için kendimizi şanslı görüyoruz" denildi. Açıklamada, Baz Azad Pîro hakkında bilgiler de paylaşıldı. Bazım bölümleri özetle şöyle:

Türk okullarını reddetti

Baz Azad Pîro, Pîran’da yurtsever bir ailede dünyaya geldi. Boyun eğmeyen asi duruşunu küçük yaşta edindi, tüm yaşamı boyunca onurlu yaşamın takipçisi olmanın temelini bu süreçte attı. 1990’lı yılların başlarında Amed’de faaliyet yürüten ilk gerillalarla tanışma şansına ulaştı. Türk devlet okullarında kısa bir süre okudu ve reddederek, çobanlıkla uğraştı. Ara ara gördüğü gerilla ile diyaloglarını artırdı, bilinç dünyasını geliştirdi.

Bir süre zindanda tutuldu

Türk ordusunun katliamlara girişmesi ve binlerce köyü yakıp yıkması, öfkesini daha da büyüttü ve ilk olarak yurtsever devrimci gençlik çalışmalarında yer aldı. Kendisini ideolojik, örgütsel ve eylem boyutunda geliştirdi. Başarılı pratiğinden dolayı dikkat çekti ve bir süre zindanda tutuldu. PKK’nin zindan direniş geleneğine bağlı kaldı.

Zindandan sonra gerilla

Zindandan çıktıktan sonra mücadelesine devam etti. Kürdistan’ın birçok bölgesinde yoğun bir savaşın olduğu 2005'te Amed’den gerilla saflarına katıldı. Medya Savunma Alanları’na geçeerek ilk eğitimlerini gördü. İlk pratik yeri Xakurkê'deki her çalışmada başarıyı esas aldı.

Hêzên Taybet’e dahil oldu

Çalışma disiplini ve tempolu katılımıyle yetkinleşti; fedailik iddiasını kanıtlayarak 2007'de Hêzên Taybet’e dahil oldu. Zorlu bir eğitim sürecinden başarıyla geçti; çelikten bir irade kazandı. 2011'e kadar önemli ve stratejik görevlerde yer alarak kendisine olan güvene layık oldu.

Amed bölgesine gitti

Bakurê Kurdistan’a geçmek için önerilerde bulundu. Önerisi, 2012'de kabul edildi. Büyük bir iddia, kararlılık ve zafer umuduyla doğup büyüdüğü Amed’e geçti. Kısa sürede adapte olup çalışmalara aktif bir şekilde katılım sağladı. Birçok önemli çalışmanın altyapısının oluşturulmasında ve öz savunma bilincininin kazanılmasında emek verdi. Askeri ve ideolojik duruşundan bir an bile taviz vermedi.

Kobanî Direnişi'ne katıldı

Türk devletinin, DAİŞ çetesini 2014'te Rojava Devrimi’nin üzerine salması üzerine tereddüt etmeden tarihi Kobanî Direnişi’ne katıldı. Askeri tecrübesi ve fedai ruhu sayesinde kısa sürede cephe komutanlığı görevi üstlendi; direnişin zafere ulaşmasında büyük bir rol oynadı. Her zaman en ön cephede savaşmayı ilke edindi. Bacağından ve karnından ağır yaralandı. Buna rağmen Kobanî özgürleşene kadar durmadan savaştı.

Tekrar Kürdistan dağlarında

Kobanî’deki görevini başarılı bir şekilde yerine getirdikten sonra tekrar Kürdistan dağlarına döndü; 2016'da akademik düzeyde askeri ve ideolojik eğitime dahil oldu. Eğitimini başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra stratejik düzeyde önemli olan çalışmalarda yer aldı. Öncü bir komutan olarak üstlendiği görev ve sorumlulukların hakkını vermek için kendisini tam anlamıyla mücadeleye adadı.

Çağdaş bir derviş ve kendisini halkına adayan bir devrimci olduğunu kanıtladı. Olgun, ölçülü ve mütevazı kişiliğiyle bir Pîr olan Baz, dört yıl önce Medya Savunma Alanları’nda şehadete ulaştı. BEHDÎNAN

 

* * *

Zaxolu Diyar Xerîb, Efrîn'de şehit düştü

HRE, Zaxolu savaşçısı Diyar Xerîb’in (Karwan Hecî), Efrîn'de şehit düştüğünü duyurdu.

Efrîn Kurtuluş Güçleri (HRE) tarafından dün yapılan yazılı açıklamada, Diyar Xerîb’in (Karwan Hacî / Zaxo) 22 Eylül'de Efrîn’de görevini icra ederken şehit düştüğü bilidirildi. HRE, şehitle ilgili bilgiler de paylaştı. Buna göre; Diyar Xerîb, Zaxo’da yurtsever bir ailede dünyaya geldi. Çeteler, Rojava ve Başurê Kurdistan’a saldırırken halk direnişinde yer aldı. Düşmana karşı duyduğu öfkeyi ve Kürt halkının kahramanlık hikayelerinden aldığı ilhamla devrim saflarına katıldı.

Önce Başûr, sonra Rojava

Başurê Kürdistan’da en zorlu dönemlerde görev aldı ve daha sonra Rojava’ya yöneldi. Savaş tecrübesi ve deneyimleriyle 2019’da Baxoz’un özgürleştirilmesi hamlesinde olduğu gibi, Serêkaniye Onur Direnişi’nde de büyük bir fedakârlıkla en ön saflarda bulundu.

HRE'ye katıldı

Çetelere karşı verdiği mücadeleyle örnek bir duruş sergiledi. Bu mücadele doğrultusunda yönünü Efrîn'e çevirerek Efrîn Kurtuluş Güçleri'ne (HRE) katıldı ve özgürleştirme hamlelerinde aktif rol oynadı. Fedakâr ruhuyla yeri geldi hem savaşçı hem de komutan olarak büyük bir öncülük gösterdi. ŞEHBA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.