Tecride, işgale ve ihanete öfke

Yurt Dışı Haberleri —

Tecrit ve işgal protesto, Marsilya

Tecrit ve işgal protesto, Marsilya

  • Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğü için Fransa'nın Marsilya, Bordeaux ve Draguignan kentlerinde meydanlara çıkan Kürtler ve dostları “Avrupa Kürtler söz konusu olunca üç maymunu oynuyor” diyerek iki yüzlü politikaların terk edilmesini istedi.

Kürt halkı ve dostları Fransa’da hafta sonu yaptıkları eylemler ile 25 yıllık İmralı tecrit ve işkence rejimi ile Kürdistan’a dönük işgal ve imha saldırılarına tepkilerini ortaya koydu. Üç kentte yapılan eylemlerde tecride, işgale ve ihanete öfke vardı.

Marsilya’da 'Önder Apo’yu sahiplen, gerilla etrafında kenetlen' şiarı ile 1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle gerçekleştirilen yürüyüşte, üç yılı aşkın bir süredir hiç haber alınamayan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü haykırıldı, gerilla direnişi etrafında kenetlenme çağrısı yapıldı. Fransa’nın Marsilya kentinde Tevgera Ciwanên Şoreşger (TCŞ) öncülüğünde Canabiere meydanında bir araya gelen kitle, Vieux Port meydanına yürüdü. 1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle “Önder Apo’ya Özgürlük, Kürdistan’a Statü” şiarıyla yapılan yürüyüşte Yürüyüşte “Önder Apo’ya Özgürlük, Kürdistan’a Statü”, “Avrupa Kürtler söz konusu olunca üç maymunu oynuyor” yazılı pankartın yanı sıra üzerinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğrafları ve PKK flamaları taşındı.

Vieux Port meydanında şehitler için yapılan saygı duruşu sonrası miting gerçekleştirildi. Fransızca bildirinin okunması ardından Demokratik Kürt Toplum Merkezi adına siyasetçi Fethi Serhad bir konuşma gerçekleştirdi. Serhad: “Ömrünü barış için adayan Önder Apo üzerinde üç yılı aşkın zamandır mutlak tecrit uygulanıyor. Bütün hegemon devletler TC’nin bu soykırım sistemini destekliyor. Bizler buradan Önder Apo’nun fikirlerini sayesinde yaşama tutunmuş bir toplum olarak ona bağlılığımızı yineliyoruz. Tüm halkımızı Önder Apo’yu sahiplenmeye ve gerilla direnişi etrafında kenetlenmeye çağırıyoruz.”

 

 

Bordeaux şehrinde yüzlerce Kürdistanlı İmralı tecrit, işkence ve soykırım sistemine karşı yürüdü. Tevgera Ciwanên Şoreşger (TCŞ) öncülüğünde düzenlenen yürüyüş Stalingrad meydanında Kürdistan Özgürlük Şehitleri için saygı duruşu ile başladı. Yürüyüş boyunca tecridi anlatan bildiriler dağıtıldı ve sık sık işgalci Türk devletinin kirli savaş politikalarına karşı sloganlar atıldı. Kitle Victoria meydanına kadar yürüdü, ardından TCŞ üyesi Adar Serhed bir konuşma yaptı. Serhed, “Önder Apo özgürleşmeyene kadar Kürt halkı kendini özgür hissetmeyecek. Faşist TC devletinin Önderliğimiz üzerinde sürdürdüğü tecrit kabul edilemez. Tecrit kırılana kadar alanlarda olacağız ve bütün dünyaya önderimizi nasıl sahiplendiğimizi göstereceğiz. Bu konuda gençlik üzerine düşen görevleri layıkıyla yerine getirmeli. Kürdistan'ın ve Önderliğin özgürleşmesi için tüm halkımızı ve gençleri alanlara davet ediyoruz” dedi.

 

 

Draguignan kentinde de İmralı tecrit, işkence ve soykırım sistemine karşı Ciwanên Kurdistanî en Fransa (CKF) öncülüğünde yürüyüş gerçekleştirildi. Eylemde işgalci Türk devletinin Başûrê Kurdistan’a yönelik işgal saldırıları ve KDP’nin ihanetçi çizgisi lanetlendi. Draguignan La Poste önünde başlayan ve valilik binasına kadar süren eylemde “Türk işgaline son” ve “Abdullah Öcalan’a özgürlük” yazılı pankartlar ve üzerinde Abdullah Öcalan’ın resimlerinin bulunduğu flamalar taşındı; sık sık “Bijî Serok Apo” ve “Önder Apo’ya Özgürlük” sloganları atıldı. Valilik binasına önünde, Kürdistan Özgürlük Şehitleri adına saygı duruşunda bulundu. Okunan basın açıklaması ardınan konuşan CKF temsilcisi Şahin Wan, “Önder Apo üzerinde yürütülen tecrit kalkana kadar biz Avrupa’daki Kürt gençleri olarak sürekli alanlarda olacağız” dedi.

Şahin Wan, Türk devletinin 23 Ağustos’ta katlettiği gazeteciler Gulistan Tara ve Hêro Bahadîn'i de anarak, "Şehit Gulistan Tara ve Hêro Bahadîn, hakikatin ve umudun sonsuz karanlıklarında parlayan iki yıldız gibi, yaşadıkları coğrafyanın derinliklerinde özgürlüğü savundular. Kalemlerini ve kameralarını, zulmün ve ihanetin gölgelerine karşı birer ışık olarak taşıdılar. Karanlığı aydınlatan, direnişi ve cesareti simgeleyen birer meşale oldular" dedi. HABER MERKEZİ / ANF

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.