Türk ordusu köyleri bombalıyor

Metîna köyleri bombalama

Metîna köyleri bombalama

  • Yoğun sevkiyatın ardından Medya Savunma Alanları'ndaki saldırılarını şiddetlendiren Türk ordusu, Metîna köylerini bombalayarak yöre halkını göçe zorluyor.

Türk ordusunun devam eden saldırılarına karşı büyük bir direniş sergileyen gerilla, kimyasal gazlar, yasaklı patlayıcılar kullanılmasın ve kesintisiz bombardımana rağmen eylemlerle de yanıt verildi.

HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM) tarafından hafta sonu yapılan yazılı açıklamalarda,  “Sömürgeci soykırımcı Türk devleti ve onun işgalci ordusu sistematik bir biçimde ve bilinçli olarak Başûrê Kurdistan’daki köyleri ve yerleşim yerlerini hedeflemektedir. Metîna’daki Dergelê, Mîska ve Bazê köyleri ile Amediye’nin Sergelê, Belavê, Guherzê, Berçiya, Mijê ve Spîndarê köyleri işgalci Türk ordusu tarafından bombalanmakta ve çıkan bu bombardımanlar sonucunda yangınlar çıkmaktadır. Yakın tarihte Bakurê Kurdistan’daki binlerce köyü yakmış olan Türk devleti, bu şekilde Başûrê Kurdistan’daki köyleri de boşaltmak, yöre halkını göçertmek, insansızlaştırmak ve tamamen işgal etmeye çalışmaktadır” denildi.

BİM'in devam eden savaşla ilgili paylaştığı diğer bilgiler şöyle:

Şehîd Delîl Batı Zap

* Sergelê Direniş Alanı’nda 1 Kirpi tipi zırhlı araç 5 Temmuz saat 19.16’da ağır silahlarla vurularak imha edildi; içindeki 3 Türk askeri öldürüldü.

* Eş zamanlı olarak Girê Amediyê Direniş Alanı’ndaki askerler de ağır silahlarla vuruldu; 1'i öldürüldü.

* Girê Bahar’a 5 Temmuz gececi indirme yapmak isteyen helikopterlere müdahale edildi; 1 Skorsky helikopter ağır darbe aldı ve indirme yapamadan geri gitmek zorunda kaldı.

* YJA Star gerillaları, 5 Temmuz saat 07.20’de Girê Cûdî Direniş Alanı’nda uçan 1 dronu düşürüp el koydu.

* YJA Star gerillaları, 5 Temmuz saat 19.05’te Girê Cûdî Direniş Alanı’ndaki Türk askerlerini ağır silahlarla vurdu.

* Girê Amediyê Direniş Alanı’ndaki Türk askerleri, 5 Temmuz saat 11.15’te harekete geçtiğinde orta otomatik silahlarla müdahale edilerek durduruldu.

* Girê Amediyê Direniş Alanı’ndaki Türk askerleri, 6 Temmuz saat 06.17’de ağır silahlarla vuruldu; 1 mevzi darbelendi.

* Girê Bahar’a 5 Temmuz 21.00 – 22.00 saatleri arasında indirme yapmak isteyen helikopterlere ağır silahlarla 2 kez müdahale edildi; helikopterler uzaklaşmak zorunda kaldı.

* Girê Bahar Direniş Alanı’nda 6 Temmuz saat 11.40’ta harekete geçmek isteyen Türk askerleri, ağır silahlarla vurularak durduruldu.

* Girê Bahar’a 7 Temmuz saat 01.54’te indirme yapmak isteyen helikopterler, ağır silahlarla müdahale edilince uzaklaşmak zorunda kaldı.

* Girê Bahar Direniş Alanı’ndaki Türk askerleri, 6 Temmuz saat 07.00’de ağır silahlarla vuruldu.

* Sergelê Direniş Alanı’ndaki Türk askerleri, 7 Temmuz saat 06.15’te ağır silahlarla vuruldu.

Gever Bölgesi

* Türk ordusu, 30 Haziran ve 2 Temmuz’da Gever'in farklı alanlarında kapsamlı saldırılar düzenledi. Bu saldırılar, boşa çıkarıldı. Türk ordusunun üç gerillanın sağ ele geçtiği ve bir gerillanın da şehit olduğu şeklindeki iddiası, yalandı. Bu bölgede, şehit düşen veya yaralı esir alınan gerilla yok.

Türk ordusunun saldırıları

* Türk ordusu, 5 ve 6 Temmuz’da Girê FM Direniş Alanı’ndaki tünellerere 19 kez kimyasal gazlar ve 2 kez yasaklı patlayıcılar  attı.

* Türk savaş uçakları, 3, 4, 5 ve 6 Temmuz’da Şehîd Delîl Batı Zap, Xakurkê, Zap, Garê ve Metîna bölgelerini 16 kez bombaladı.

* Xakurkê, Metîna, Şehîd Delîl Batı Zap bölgeleri, 5 ve 6 Temmuz’da saldırı helikopterleriyle de bombalandı. BEHDÎNAN

 

RojNews'in yerel kaynaklardan aldığı bilgiye göre; Türk devletine ait büyük bir askeri güç, önceki gece Dihok’un Amediyê ilçesine bağlı Guherzê köyüne geçti. Aynı kaynaklar, işgalci dün sabah da Guherzê'de askeri güç ve teçhizat konuşlandırıldığını bildirdi. Şakir isimli bir köylü, “Durumumuz çok kötü. Hükümet, Türk devletinin her gün köylerimizi bombaladığını, bunun sonucunda tarlalarımızın, bahçelerimizin, evlerimizin büyük bir bölümünün yakıldığını ve yıkıldığını görmüyor mu?” diye sordu.

 

 

* * *

Koruculara tehditli tebligat

Zap, Avaşîn ve Metina bölgelerine götürülmek istenen koruculara, tehdit içerikli bir tebligat gönderildi. Katılmak istemeyen bazı korucular silah bıraktı.

Türk ordusu, daha kapsamlı ve ağır bir saldırı için de güç tahkimatı yaparken birçok korucuya tebligat gönderdi. Şirnex ve Colemêrg’in ardından Sêrt, Êlih, Amed, Çewlig ve Mêrdîn’deki korucular da Medya Savunma Alanları'ndaki saldırılara dahil edilmek isteniyor. Korucuların ekipler halinde götürülerek, 45 gün bölgede tutulması hedefleniyor. 

Tebligat gönderildi

Gönderilen tebligatta, işgal saldırısına katılmamaları halinde korucuların “cezalandırılacağı” belirtildi. Tebligatta, şu ifadelere yer verildi: “Ağırlaştırıcı ve hafifletici nedenler başlıklı alt maddesinde ‘Göreve gelmemek, geç gelmek ve görev yerinde erken ayrılmak, fiilleri uzun süreli veya görevi aksatacak biçimde gerçekleşmişse yada devleti veya kişileri zarara uğratmışsa durumun niteliğine, ağırlığına ya da zararın derecesine göre görevden çıkarma cezası uygulanabilir’ hükmüne istinaden görevden çıkarma cezası ile cezalandırılacağınızın ve yönetmenlik gereği hakkınızda yasal işlem yapılacaktır.”  

Bazı korucular katılmıyor

Tebligat gönderilen bazı korucuların, saldırılara katılmak istemediği ; Sêrt ve Êlih’te silah bırakan korucular olduğu öğrenildi.

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.